[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Inversió de 39 milions d’euros en millores al Park Güell i els entorns


19/05/2025

Temps estimat de lectura: 7 minuts

  • Les inversions en millores per al període 2023-2027, tant dins del parc com a l’exterior, s’han multiplicat per 5,2 respecte el 2015
  • Aquestes inversions provenen íntegrament de l’activitat del Park Güell que, des de 2013, té l’accés regulat a través de BSM
  • Les millores a l’exterior del parc es complementen també amb la posada en marxa de l’EGA Park Güell, mesures concretes per minimitzar les externalitats negatives que l’activitat turístic pot generar en determinats àmbits
  • També es proposa la creació immediata d’un grup de mobilitat per tractar específicament les mesures referents a la millora de la mobilitat i el transport públic
  • El nombre de visitants s’ha reduït un 54% en una dècada i es manté estable al voltant dels 4,4 milions de visitants durant l’any, dels quals el 87% són de pagament i el 13% són veïns o usuaris del Gaudir Més
  • Declaracions de Laia Bonet: vídeoàudio

 

Les inversions per millorar el Park Güell i l’entorn s’han multiplicat per 5,2 des de 2015. L’actual període 2023-2027 preveu poder invertir gairebé 39 milions d’euros per millorar tant l’interior del parc i els equipaments com l’exterior, amb la voluntat inequívoca de minimitzar les externalitats negatives i protegir el veïnat de la zona.

Aquesta inversió prové íntegrament de l’activitat generada pel Park Güell que, des de 2013, té l’accés regulat a través de BSM. Una regulació que té el propòsit de preservar aquest espai patrimonial, vetllar per la convivència amb els usos veïnals i escolars i fomentar un model de turisme més sostenible, responsable i planificat que redueixi l’impacte en l’entorn.

 

 

Pel que fa a l’interior del parc, està prevista una inversió de 13,7 milions d’euros en primer lloc, per millorar-ne les infraestructures. S’està realitzant una millora de l’enllumenat del parc, garantint sobretot, la il·luminació dels camins principals que fan servir els veïns i les veïnes per creuar el parc. També s’ha dissenyat una nova xarxa de wifi que garanteixi el servei a tot el recinte.

En l’àmbit de les infraestructures, també es millorarà el sistema de reg del parc per fer-lo més eficient, minimitzant la despesa d’aigua sense alterar el bon manteniment del verd. També es millora el sistema de sanejament i el d’aprofitament de l’aigua de la pluja amb actuacions als col·lectors i cisternes existents. La millora del drenatge del Park Güell permet minimitzar la degradació dels paviments a causa de la presència d’aigua. També es reforça el manteniment del verd i la protecció de la biodiversitat.

Encara dins del parc, però pel que fa als equipaments, amb una inversió de 10,4 milions d’euros, hi ha dues actuacions rellevants. La primera, l’expropiació de Casa Trias per passar a formar part del patrimoni de la ciutat i dels edificis públics a l’interior del recinte juntament amb la Casa del Guarda i la Casa Museu. L’altra gran actuació és la construcció del nou centre tècnic per als  serveis del parc (Parcs i Jardins i patrimoni) a l’accés del Park Güell a l’avinguda del Coll del Portell, que es mantindrà exclusiu per a veïns. El centre disposarà també d’un espai polivalent per a ús dels veïns i del parc. En aquest punt s’adequarà l’entorn de nou equipament i del solar amb espais verds de qualitat que millorin aquest accés al parc. Se n’està redactant el projecte, d’acord amb les converses amb els veïns i veïnes en el marc d’unes jornades participatives sobre el projecte.

Pel que fa a equipaments, el Govern municipal també ha impulsat l’adquisició de La Miranda, immoble situat a l’avinguda del Coll del Portell, al perímetre del Park Güell. En conjunt, el solar de La Miranda consisteix en una parcel·la de 455 metres quadrats, un sòl qualificat de sistema d’equipaments comunitaris i dotacionals. Amb l’aprovació d’un pla especial urbanístic, l’Ajuntament en va definir els usos culturals de l’equipament, en va establir la titularitat pública, i en va justificar l’interès públic de l’expropiació, pas previ i necessari per poder-lo adquirir.

La Miranda exerceix les activitats en aquest local privat des de 2002 en règim de lloguer. La baixada d’ingressos a causa de la pandèmia va posar en risc l’activitat de l’equipament. Amb l’adquisició, el Districte de Gràcia podrà cedir la gestió a l’entitat perquè pugui mantenir les activitats que ha realitzat les darreres dues dècades.

La Miranda és una associació privada amb vocació de servei públic que té com a principals objectius fomentar la interrelació personal, potenciant la creativitat i convivència entre els veïns i veïnes del barri de la Salut. Actualment l’associació està formada per més d’un centenar de socis i sòcies i és l’entitat gestora del Projecte Salutem Accions Comunitàries del barri de la Salut.

La inversió en la millora a l’exterior del parc és de 13,7 milions d’euros. Diverses actuacions estan en marxa o se n’està fent el projecte, operacions encaminades a la rehabilitació i millora d’espais dels entorns del parc, principalment de renovació de paviments, voreres i altres elements de l’espai públic que en milloren el confort i els usos.

Es farà una actuació de recuperació dels Jardins de la Font del Carbó, al barri de la Salut. D’una banda, a nivell d’itineraris, es facilitarà la connexió transversal del barri, entre la Rambla Mercedes i el carrer d’Antequera. I, de l’altra, a nivell patrimonial es restauraran la font, les capelletes del viacrucis i els murs de pedra seca. També es garantirà el verd i es conservarà la biodiversitat de la zona.

Amb l’objectiu de potenciar l’ús d’aquets jardins entre els veïns, es crearan terrasses amb espais d’estada, horts i un petit amfiteatre.

La remodelació del carrer del Torrent del Remei i del carrer de la Farigola, entre el carrer de Sant i Eudald i el de Mora d’Ebre, al barri del Coll, ja té el projecte enllestit i es preveu que les obres comencin a finals d’any. Es tracta de la remodelació del carrer i l’ampliació de les voreres per garantir l’accessibilitat. En aquest mateix àmbit s’executa l’estabilització del talús i s’enretira l’alineació actual.

També s’està executant la millora del carrer d’Albert Llanas i del carrer de Miquel dels Sants Oliver, al barri de Can Baró, al districte d’Horta-Guinardó. Aquesta actuació permetrà millorar l’accessibilitat de tots dos carrers amb el soterrament de serveis aeris i l’ampliació de les voreres, i també la rehabilitació i substitució de la xarxa de clavegueram.

Properament, també està previst que es comencin a treballar els projectes de l’ampliació del carrer d’Ana Maria Matute, just a la frontera entre els districtes de Gràcia i Horta-Guinardó, i la reurbanització del carrer de Cunit, al barri de Can Baró.

Els objectius del Pla Estratègic del Park Güell es van definir l’any 2017 amb la voluntat d’augmentar l’ús social del parc, reduir la massificació, millorar el verd i la biodiversitat, reordenar la mobilitat i protegir els entorns, el comerç i la vida veïnal. De les 203 mesures previstes el 59% estan executades, el 18% activades i en projecte o execució i el 23% restant està pendent d’iniciar-se.

L’Ajuntament de Barcelona, atesa la complexitat de gestió de tot l’àmbit del Park Güell, va afegir aquest espai a la nova estratègia de ciutat per reduir les externalitats negatives que pot ocasionar el turisme i protegir els entorns. Es tracta del Pla d’Espais de Gran Afluència (EGA) que incorpora el Park Güell com un dels espais on es desenvolupen mesures específiques per protegir els teixits veïnal i comercial.

En aquest marc, el passat 12 d’abril, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) va posar en marxa el reforç de dos trams de la línia V19 — Barceloneta i Pl. Alfonso Comín— durant els dissabtes i festius per millorar-ne el servei. Quatre setmanes després, s’han reduït un 40% les situacions d’acumulació de passatge. Aquesta davallada s’ha produït tot i l’increment de validacions, que ha estat d’un 25%.

El reforç del V19 se suma a altres mesures posades en marxa com l’ampliació de l’àrea d’accés restringit a la Salut, amb la instal·lació d’una nova pilona que només permet el pas a vehicles de residents i que amplia notablement l’àrea d’accés restringit anterior a l’entorn immediat del Park Güell en aquest barri.

També la reordenació de les parades de taxis, amb l’eliminació de l’antiga parada de la rambla Mercedes, àmbit que ara es troba a dins de la nova àrea ampliada d’accés restringit. Aquesta parada es trobava en una zona densa a tocar dels habitatges. Les vuit places d’aquella parada es van afegir a la parada existent a l’accés del Park a la carretera del Carmel, una zona amb voreres molt més amples, i més allunyat dels habitatges.

De forma complementària al Pla estratègic i al Pla d’Espais de Gran Afluència avui també s’ha proposat impulsar una taula específica de mobilitat als entorns del parc en el marc del Grup d’Impuls i Seguiment del Park Güell, l’espai de governança del Pla estratègic, que s’ha reunit aquesta tarda i en el qual participen entitats veïnals i grups municipals.

 

Estabilitat en el nombre de visitants

El 2024 el Park Güell ha tancat novament amb 4,4 milions de visitants, una xifra estable els últims anys, després d’una reducció de visitants del 54% en poc més d’una dècada (2012-2024). De totes les persones que van visitar el parc l’any passat, el 87% van adquirir entrada i el 13% van accedir-hi de forma gratuïta perquè eren veïns i veïnes o persones usuàries del Gaudir Més.

En aquest sentit, cal destacar els bons resultats de la mesura que es va posar en marxa el juliol de l’any passat, que ha permès disminuir de forma notable les persones que volen visitar el parc, però que s’hi acostaven sense entrada. Des de llavors la venda d’entrades es fa exclusivament en línia. La mitjana de persones sense entrada que s’acostaven al parc per comprar-hi l’entrada era de gairebé 500 cada dia.

A més, també s’han potenciat els usos ciutadans del parc. A l’octubre de l’any passat s’hi va celebrar la Festa de l’Esport 2024 de Gràcia, un reconeixement a la trajectòria d’esportistes i clubs graciencs durant tot l’any que treballen per promoure els valors associats a la pràctica esportiva.  L’acte es va celebrar a la Sala Hipòstila.

Avui també s’ha iniciat el treball amb el Grup d’Impuls i Seguiment de cara a la celebració, l’any que ve, tant del centenari de l’obertura del parc com a parc públic i com de la mort de l’arquitecte Antoni Gaudí.

El Park Güell, un dels parcs més rellevants de la ciutat, va ser declarat Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO l’any 1984.