Barcelona, 4a millor ciutat de congressos i 1a en número de delegats segons el rànquing ICCA
20/05/2025
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- La capital catalana millora la seva posició respecte l’any anterior en el rànquing que s’ha fet públic avui en el marc de l’IMEX de Frankfurt
- La ciutat manté la seva posició en el Top 5 en els últims 24 anys sense interrupció
Barcelona ha aconseguit el 4rt lloc com a millor destinació de congressos del rànquing ICCA fet públic aquest dimarts i aconsegueix així escalar una posició respecte l’any passat situant-se per darrera de Viena, Lisboa i Singapur, i per davant de Praga, París, Seül, Bangkok, Roma o Atenes.
En delegats, la capital catalana s’endú el 1er lloc del podi amb 125.826 participants aconseguint un impacte de 360 milions d’euros de retorn, per davant de Londres , Singapur, Madrid, Viena, Milà o Àustria.
Amb 142 congressos i 125.826 delegats, Barcelona ha tornat a revalidar un lloc en el Top 5 de les millors ciutats en congressos i reunions i ja són 24 anys seguits sense interrupció mantenint-se en el Top 5. Aquest any també ha aconseguit el 1er lloc com a ciutat amb més congressos mèdics la qual cosa confirma el posicionament de la ciutat en l’àmbit de les ciències de la vida.
Les dades s’han fet publiques en el marc de la fira IMEX, a Frankfurt, on l’Associació Internacional de Congressos i Convencions (ICCA) ha situat Barcelona en com una de les millors ciutats organitzadores de congressos. Segons aquest rànquing, Barcelona és la primera ciutat no capital d’estat i primera de tot l’estat espanyol que més congressos ha organitzat el 2024.

L’informe destaca que l’activitat congressual ha crescut un 3,6%, per sobre de l’increment que s’ha produït a Espanya (3,2%) i UE (0,8%).
El tinent d’alcaldia d’Economia, Habitatge, Hisenda i Turisme, Jordi Valls, ha destacat que aquestes xifres posen en valor l’aposta de l’Ajuntament per la diversificació econòmica i l’impuls de sectors econòmics estratègics, tot recordant les inversions que s’estan fent al nou Hall Zero de Fira de Barcelona: “El rànquing ICCA demostra la solidesa d’un sector que és molt important per a la ciutat i que serveix per posicionar Barcelona al món com un actor econòmic de primer ordre”.
Per la seva banda, el president del comitè executiu del Consorci de Turisme de Barcelona, Jordi Clos ha posat en valor la importància estratègica dels congressos de Barcelona en tant que representa un turisme sòlid, molt interessant tant pel que fa al reton econòmic com pel perfil de visitant per la qual cosa cal cuidar-lo i impulsar-lo. Així mateix, el president del consorci, ha posat en valor el paper de l’activitat congressual com a motor de desenvolupament de sectors estratègics com el de les ciències de la vida o la tecnologia, doncs són una oportunitat per a que el talent i la inversió d’aquests sectors conegui a fons els avantatges de Barcelona i es relacioni també amb el sector local d’emprenedors i amb la indústria. Finalment ha agraït l’aposta de les administracions per la millora de la infraestructura congressual amb les ampliacions en marxa a Fira l’Hospitalet i al recinte de Montjuïc, una aposta avui única a Europa.
El rànquing ha donat a Barcelona el 1er lloc en organització de congressos mèdics amb 56 congressos celebrats el 2024 i la 5a en congressos tecnològics. La classificació no comptabilitza en aquest sentit congressos fixos que tenen la seva seu permanent a Barcelona com el MWC o l’ISE atès que només comptabilitza els congressos internacionals rotatoris de com a mínim 3 ciutats.

Un total de 558 congressos el 2024
Si s’amplia el focus més enllà del rànquing ICCA i es compatibilitzen el total de congressos i reunions que va acollir Barcelona durant l’any 2024, també les cites fixes i no només les rotatòries, les xifres recullen que la capital catalana va rebre un total de 1.968 reunions entre congressos i convencions. D’aquests 1.410 van ser reunions corporatives i 558 congressos en sectors com el mèdic (27,3%), l’acadèmic (16,3%) i el científic (15,4%).
Del sector associatiu destaquen congressos com l’ESCMID (18.000 delegats), l’SMO (30.000 delegats), o l’ESCRS (15.000 delegats). En el sector corporatiu, destaca la convenció de McDonald’s (19.000 delegats), Sap Saphire (15.000 delgats), WMWare Explore (12.000 delegats) o Gartner IT symposium/XPO (10.000 delegats).
Pel que fa al nombre de delegats, en total Barcelona va rebre 734.818 delegats, un 26% més que l’any 2023. D’aquests, un 85,6% son delegats d’origen internacional i un 14,4% nacional. De fet, el 80,5% de les reunions són de menys de 250 delegats.
En aquest mateix global, l’impacte econòmic del sector de les reunions a Barcelona va superar els mil milions de l’any anterior arribant aquest als 1.384,42 milions d’euros i tornant per tant a xifres similars al 2019, abans de la pandèmia. Una activitat que en el territori cada vegada obre més oportunitats ja que 1 de cada 4 reunions té lloc fora de Barcelona ciutat. I si el 2023 el 19,6% de les reunions es van fer a la província, el 2024 la dada va augmentar fins el 25%.
El nou rànquing s’ha fet públic en el marc de la fira del sector que se celebra aquesta setmana a Frankfurt, l’IMEX, on ha viatjat l’equip del Barcelona Convention Bureau (BCB) del Consorci en la seva tasca de captació de congressos i reunions. Una feina que el BCB treballa a anys vista de manera que fins el 2027 ja hi han confirmats 300 congressos amb més de 700.000 delegats. El 2024 es van presentar un total de 102 candidatures i es van confirmar 32 congressos amb més de 100.000 delegats.
Precisament avui comença Vitafoods Europe 2025, la fira internacional de referència en nutricèutics, que després de 26 anys a Ginebra s’ha traslladat a Barcelona. L’esdeveniment reuneix més de 22.000 delegats i ha crescut un 25% en espai expositiu respecte la última edició a Ginebra, convertint-se ja en l’edició més gran de la seva història.