L’Ajuntament destina 2,5 milions d’euros a ajudes per fomentar el comerç de proximitat i l’ocupació
20/05/2025
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- Les subvencions ‘Impulsem el que fas’ incorporen tres modalitats per reactivar plantes baixes a la ciutat, una de les quals enfocada a protegir i diversificar els comerços i serveis en les zones més turístiques
- Aquesta 9a edició incorpora dues noves modalitats d’iniciatives a subvencionar: la innovació tecnològica i social per al sector de les cures per a l’envelliment i la que fomenta el creixement professional de les dones en l’àmbit de l’emprenedoria, l’empresa o la carrera professional
- La convocatòria d’aquestes ajudes també s’enfoca a fomentar l’economia social i altres iniciatives de l’economia d’impacte, projectes enfocats a l’alimentació sostenible i el consum responsable, i té una modalitat per impulsar l’ocupació de qualitat adreçada als col·lectius més vulnerables
- La nova convocatòria està dotada en total per 2,5 milions d’euros, i s’hi podran presentar projectes des de finals del mes de juny i fins al 15 de juliol
La novena edició de les subvencions Impulsem el que fas, que atorga l’Ajuntament de Barcelona a través de Barcelona Activa per contribuir al creixement de l’economia local, posa el focus en realçar el comerç de proximitat i la generació de llocs de treball de qualitat. És per això que la convocatòria 2025, que estarà dotada amb 2,5 milions d’euros, s’estructura en vuit modalitats, les tres primeres de les quals s’enfoquen a activar i protegir el teixit comercial local.
Aquestes tres primeres modalitats se centren a donar ús a locals buits en planta baix i posar en marxa parades als mercats municipals que hagin estat adjudicades, a activar locals municipals en planta baixa que actualment estan buits, i a diversificar l’economia i impulsar els comerços i serveis de les zones amb més afluència turística.
En concret, aquesta modalitat de les subvencions se centra en tres de les zones definides com a Espais de Gran Afluència (EGA): la Sagrada Família, l’entorn del Park Güell i la zona de Boqueria-Gardunya-Plaça Reial. Aquesta modalitat va dirigida tant a comerços i serveis de proximitat, de menys de 200 m2, com a la instal·lació de nova activitat econòmica de proximitat.
“Les subvencions Impulsem el que fas volen contribuir a generar activitat econòmica i ocupació de qualitat a la ciutat en la línia dels objectius de l’estratègia Barcelona Impulsa i, en la convocatòria d’aquest 2025, es posa un èmfasi especial en el suport al teixit comercial local i, de forma singular, en el comerç d’aquelles zones amb més afluència turística per contribuir a mantenir el comerç existent i a posar en marxa nova activitat que s’enfoqui a les necessitats del veïnat. També es posa èmfasi en modalitats noves per innovar en el sector de les cures i acompanyar el creixement professional de les dones”, remarca la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Promoció Econòmica, Treball, Feminismes i Memòria Democràtica, Raquel Gil.
La modalitat 2 d’aquestes ajudes té com a finalitat fomentar la innovació socioeconòmica i l’Economia Social i Solidària, així com noves iniciatives d’economia amb impacte social i ambiental positiu.
La modalitat 3 s’enfoca al foment de l’ocupació de qualitat al territori i s’adreça específicament a joves menors de 30 anys, dones, persones amb procés migratori i majors de 50 anys en situació d’atur de llarga durada, sempre que es trobin afectats per alguna situació de vulnerabilitat.
La modalitat 4 de les subvencions Impulsem el que fas d’aquest 2025 busca fomentar solucions d’innovació social i tecnològica de cures per a l’envelliment que promoguin nous models de provisió de cures, que suposin una millora de l’eficiència i sostenibilitat dels serveis i/o fomentin una millor de les condicions de les persones cuidadores.
La modalitat 5 vol donar suport a empreses i organitzacions amb activitat econòmica que contribueixin a avançar cap a un model de consum més responsable i, en especial, a garantir una alimentació sana, justa i sostenible a la ciutat i a un consum més responsable.
La modalitat 6 s’enfoca a acompanyar el creixement professional de les dones en l’àmbit de l’emprenedoria, la consolidació empresarial o la carrera professional per revertir les desigualtats de gènere en aquests àmbits.
Les sol·licituds per rebre totes aquestes ajudes es poden presentar des de finals del mes de juny i fins al 15 de juliol i l’import subvencionable oscil·la entre els 8.000 euros i els 30.000 en funció de la modalitat. En el cas de les subvencions destinades a alimentació sostenible i consum responsable es pot optar a una aportació addicional de 2.000 euros més si es tracta d’iniciatives ubicades en plantes baixes. L’import de la subvenció no podrà superar en cap cas el 80% del cost del projecte.

Les subvencions s’atorgaran fins a exhaurir el crèdit pressupostari de cada modalitat i a través d’un procediment de concurrència no competitiva. Per donar compliment als principis de transparència, igualtat i no discriminació, el criteri per determinar l’atorgament serà mitjançant sorteig. En aquest sentit, el número que es tindrà en compte per al sorteig serà el número de registre de la instància de sol·licitud al registre electrònic municipal de l’Ajuntament de Barcelona.