L’Ajuntament de Barcelona commemora el Dia d’Àfrica


22/05/2025

Temps estimat de lectura: 2 minuts

  • La data simbòlica recorda la creació de l’Organització per a la Unitat Africana per fomentar la unitat i solidaritat entre els països africans
  • Més de 27.537 veïns i veïnes de Barcelona tenen nacionalitat d’algun país africà

 

L’Ajuntament de Barcelona ha commemorat aquesta tarda el Dia d’Àfrica, una celebració per donar veu i visibilitat a aquest continent i posar en valor les societats africanes i les seves diàspores com a font de dinamisme i innovació social i cultural. A Barcelona, més de 27.537 veïns i veïnes tenen nacionalitat d’algun país africà.

La segona tinenta d’alcaldia, Maria Eugènia Gay, ha assegurat que el Dia d’Àfrica s’ha convertit en una cita imprescindible que “ens convida a veure la diversitat de la nostra ciutat i a reconèixer, amb orgull i respecte, la riquesa cultural, històrica, humana i espiritual d’un continent essencial per comprendre el món actual i projectar un futur compartit més just, equitatiu i digne per a totes les persones”. En aquest sentit, la tinenta ha valorat aquest acte perquè permet “reconèixer públicament la trajectòria de les persones africanes i afrodescendents que han fet de Barcelona la seva llar i afirmar, de forma clara i contundent, que la diversitat no és circumstancial, sinó consubstancial a la nostra identitat com a ciutat oberta, valent i inclusiva”.

Tot seguit, ha tingut lloc una taula de debat sobre ‘El paper de la dona en la diàspora africana’ moderada per la fundadora de l’Associació Intercultural Diàlegs de Dona i Creu de Sant Jordi 2022, Fàtima Ahmed, i amb la presència de la presidenta d’AHCAMA (Asociación Humanitaria Contra la Ablación de la Mujer Africana), Aissatou Diallo; la Responsable de Comunicació de la Fundació Ibn Batuta, Layla Khalil; i l’empresària Neema Balolebwami.

L’acte ha comptat també amb l’actuació de l’educadora infantil, escriptora, editora, conferenciant, directora de teatre, investigadora i activista (conta contes), Remei Sipi.

La comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa, Sara Belbeida, ha estat l’encarregada de fer la clausura de la jornada reconeixent “el valor de les diàspores africanes i el paper imprescindible de les dones africanes i afrodescendents com a agents de transformació i resistència”. En aquest sentit, la comissionada Belbeida ha afirmat que sense les dones africanes “no es pot entendre el passat, el present ni el futur de Barcelona”. Per això, ha dit “el nostre compromís és continuar obrint espais de reconeixement, participació i justícia”.

La celebració del Dia d’Àfrica cada 25 de maig és una data simbòlica que recorda la creació de l’Organització per a la Unitat Africana (OUA), l’any 1963, amb l’objectiu de promoure la unitat i solidaritat dels estats africans, posar fi al colonialisme i al seu llegat, reivindicar els avanços socioeconòmics del continent africà, i promoure la cooperació internacional.

L’OUA es va fundar amb una ideologia panafricana que defensa que els països africans i els seus habitants han d’ajudar-se entre ells i defensar els seus drets. Es tractava de la primera organització regional que agrupava els estats del continent africà –la gran majoria feia pocs anys que havien assolit la independència− i va suposar l’inici de la seva història com diferents països, societats i cultures.