Barcelona destina més de 19’5 milions d’euros al Pla de Desenvolupament Econòmic 2025-2027 de Nou Barris


06/06/2025

Temps estimat de lectura: 5 minuts

  • El nou PDE 2025-2027 de l’Ajuntament per a Nou Barris aposta, amb 36 actuacions concretes, per actuar per l’ocupació de qualitat, el comerç de proximitat, l’emprenedoria i específicamente en una línia del districte per a la visibilització dels actius de formación, tecnología i actes culturals
  • Nou Barris és un dels sis districtes d’acció prioritària on el Consistori referma el seu compromís amb l’estratègia de promoció econòmica des de la proximitat per revertir-hi els darrers indicadors socioeconòmics inferiors a la mitjana
  • Els PDE són elements clau per avançar cap a la diversificació econòmica i generar ocupació de qualitat i s’emmarquen en la estratègia territorial i de proximitat del Pla Impulsa
  • La tercera edició Plans de Desenvolupament Econòmics (2024-2027) comptarà amb una assignació pressupostària de 130 milions d’euros, un 18% superior a l’anterior

 

L’Ajuntament de Barcelona referma el seu compromís amb Nou Barris a través de la tercera edició del Pla de Desenvolupament Econòmic del districte. En aquest nou període, el PDE comptarà amb una assignació inicial de 19,5 milions que es destinaran a desenvolupar els 3 eixos comuns de tots els PDE: foment de l’ocupació de qualitat i mercat de treball; promoció del comerç, els serveis, la restauració de proximitat i els mercats municipals; i suport a l’activació econòmica del territori: emprenedoria i teixit empresarial. A aquests tres eixos, s’hi suma un quart, específic del districte de Nou Barris, que aposta per l’impuls del sector tecnològic i dels esdeveniments culturals que tenen presència al districte.

Dins d’aquests eixos, el PDE Nou Barris incorpora 12 objectius específics ben diferenciats com fomentar la participació de col·lectius desvinculats dels recursos ocupacionals municipals o posicionar Nou Barris com a districte referent en iniciatives del sector tecnològic  i 36 actuacions vinculades a aquest objectius com impulsar millores d’infraestructura en mercats municipals com el Mercat de Montserrat o l’apropament d’esdeveniments tecnològics al districte, entre altres. En aquesta edició també es contempla la revisió anual del pla que permetrà valorar la incorporació de noves actuacions o reformular les existents, en resposta a nous reptes o necessitats.

La cinquena tinenta de l’alcaldia i presidenta de Barcelona Activa, Raquel Gil; acompanyada de Nadia Quevedo, comissionada de Promoció Econòmica; Xavier Marcé, regidor del Districte de Nou Barris;  Lorenzo Di Pietro, director general de Barcelona Activa; i Mª Àngels González, directora executiva d’Ocupació i Proximitat de Barcelona Activa, han compartit aquest matí amb representants de les entitats del districte aquest nou full de ruta del districte de Nou Barris, presentat en plenari el passat mes de març.

Per a la cinquena tinenta d’alcaldia, Raquel Gil, Nou Barris és un dels districtes d’acció prioritària per a l’Ajuntament de Barcelona: “en un moment econòmic en què els macroindicadors de la ciutat són molt bons, som conscients que hi ha barris de la ciutat on aquests indicadors no ho són tant, i creiem que el progrés econòmic ha de ser compartit i que ens ha d’ajudar a millorar la situació i combatre les desigualtats en els barris”. Gil ha destacat que amb projectes com els Plans de Desenvolupament Econòmic “busquem ser capaços de generar activitat econòmica i ajudar a les persones que necessiten un plus”. “Invertirem prop de 20 milions d’euros a millorar la formació, generar ocupació de qualitat, a la vegada que ajudem als petits projectes de més proximitat” ha seguit la tinenta responsable de promoció econòmica, “de manera que tenir compartits aquests objectius de millora de l’ocupació, de millora de la competitivitat de les empreses, de diversificació, d’accés a la formació, sigui tenir respostes el més ajustades a la necessitat dels districtes i treballant de la mà dels operadors que hi existeixen als districtes, a la vegada que d’operadors de ciutat, com pot ser Barcelona Activa”.

Per la seva part el regidor del Districte de Nou Barris, Xavier Marcé, ha assenyalat que “els diferencials educatius i de renda del districte són un punt de partida que l’Ajuntament té molt en compte per actuar amb la mirada en aconseguir que Nou Barris tingui una relació mes equànime amb la resta de Barcelona”. El regidor ha posat l’accent en el treball del PDE sobre tres punts: “millorar les oportunitats de formació, generar activitat econòmica, i també potenciar la part aspiracional perquè la gent que hi viu s’hi vulgui quedar i la que no, vulgui venir”. Marcé ha resumit que un dels grans objectius és la generació d’oportunitats: “que des del districte es pugui competir en un mercat de treball que està canviant, tenir oportunitats econòmiques també en el propi districte i canviar condicions de vida, residencials perquè la gent que hi viu s’hi vulgui quedar i la que no, vulgui venir-hi”.

Els Plans de Desenvolupament Econòmic són el full de ruta estratègic que guia, a tres anys vista, les accions municipals per impulsar el desenvolupament econòmic dels 6 districtes d’atenció prioritària a la ciutat, és a dir, aquells que presenten indicadors socioeconòmics inferiors a la mitjana de la ciutat, i que, per tant, tenen necessitats específiques amb relació a la promoció del seu teixit socioeconòmic. Barcelona Activa i el mateix districte impulsen els PDE integrant les visions i aportacions de la Direcció de Comerç i Restauració i Alimentació, l’Institut de Mercats Municipals, la Direcció de Turisme,  la Direcció d’Economia Social i Solidaria i Foment de Ciutat.

Els PDE són elements clau per avançar cap a la diversificació econòmica i generar ocupació de qualitat i s’emmarquen en la estratègia territorial i de proximitat del Pla Impulsa, que marca com a objectiu genèric avançar en la diversificació de l’economia local per fer front als reptes actuals i futurs, crear ocupació de qualitat i competitivitat empresarial i reforçar el posicionament de la ciutat.

 

Un model de gestió d’èxit

L’edició presentada avui confirma la consolidació d’un model d’èxit de desenvolupament econòmic basat en la proximitat, des d’una mirada transversal i que compta amb totes les àrees implicades, per atendre les necessitats i atacar les oportunitats reals del territori.

Cada districte prioritari ha desenvolupat, durant aquests darrers tres anys, el pla d’acció definit en els anteriors Plans de Desenvolupament Econòmic amb èxits remarcables:

Concretament a Nou Barris s’han atès 4.000 persones anualment i 270 empreses el 2023. En les actuacions destacades predomina el focus d’ocupació: s’ha aconseguit la contractació de 572 residents en el programa de formació-treball. També destaca la celebració de Jornades de Promoció Econòmica de Nou Barris amb la doble mirada de ciutat i de districte.

A Ciutat Vella, 6.900 persones i 1.155 empreses s’han beneficiat de les diferents accions. Entre les actuacions més destacades es troben el Projecte Hotels amb Retorn Social, que impulsa la contractació i el proveïment en clau de proximitat; i el Banc de Recursos, projecte d’economia circular de materials.

En el districte de Sants-Montjuïc s’han atès 3.600 persones i 1.190 empreses. Les actuacions més rellevants inclouen la Taula de Turisme per la contractació i proveïment en clau de proximitat, el projecte Obrim Carrers, que converteix en zona de vianants l’eix Creu Coberta- carrer de Sants els caps de setmana; i l’obertura de Sants-Montjuïc Activa.

A Sant Martí s’han acompanyat més de 42.000 persones, una xifra rellevant. ja que Barcelona Activa compta amb els serveis centrals en aquest districte, i 1.600 empreses. Les actuacions destacades inclouen el Compromís Besòs-Maresme, un pacte de tots els grups polítics per a la transformació del barri; i Impuls BiciHub, un programa per a l’impuls de la mobilitat sostenible.

En el districte d’Horta-Guinardó s’han atès 3.700 persones i 622 empreses, amb accions tan destacades com la consolidació de La Clota, espai municipal per projectes emprenedors que han de fer retorn social al districte, i els Plans de Barris del Carmel i Can Baró, amb actuacions d’ocupació i comerç.

A Sant Andreu s’han atès 3.600 persones i 780 empreses amb més de 300 actuacions vinculades a les empreses dels polígons de l’Eix Besòs o amb la creació de la Nau Vila Besòs, un projecte d’economia verda i circular pel teixit associatiu del districte.