L’alcalde de Barcelona és escollit vicepresident d’Eurocities i situa les polítiques d’habitatge com a prioritat del seu mandat
06/06/2025
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- Barcelona assumeix per primera vegada el lideratge de la xarxa d’Eurocities, fent tàndem amb la ciutat belga de Gant i el seu alcalde, Mathias De Clercq com a president
- L’Assemblea General d’Eurocities 2025 que s’està celebrant a la ciutat portuguesa de Braga ha escollit Jaume Collboni com a vicepresident a la vegada que Barcelona ha renovat mandat al Comitè Executiu
- Barcelona treballarà per garantir que la veu de les ciutats sigui escoltada i que les prioritats locals, com l’habitatge assequible, la justícia climàtica i la participació democràtica, es reflecteixin en la política europea
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha estat escollit vicepresident d’Eurocities i liderarà la xarxa de les principals ciutats europees durant els propers dos anys, fent tàndem amb Mathias De Clercq, alcalde de Gant, que ha estat elegit president d’Eurocities durant el mateix període.
Colboni, elegit per delegats de més de 200 grans ciutats europees, promourà una agenda clara centrada en l’habitatge, l’acció climàtica, la innovació i la renovació democràtica. Com a un dels membres fundadors d’Eurocities, Barcelona que avui també ha renovat mandat a la Comissió Executiva, aporta un historial de lideratge urbà ambiciós i un impuls polític renovat per avançar en objectius europeus compartits.
En la seva intervenció davant els membres del Comitè Executiu, Collboni ha destacat les línies de treball en aquest nou mandat d’Eurocities, d’acord amb els principals reptes que afronten les ciutats europees. “La prioritat és l’habitatge i aprofitarem la força d’Eurocities per aconseguir més recursos per a les ciutats. També l’acció climàtica o la defensa de la democràcia formen part de l’agenda. Estem veient les dificultats de la classes treballadores per viure en les seves ciutats, la velocitat a la qual avancen els discursos de l’odi o l’impacte del Trumpisme en la lluita contra l’escalfament global o els programes de pau”, ha assenyalat.
“Europa comença als barris de les seves ciutats. I necessitem una Eurocities valenta que reflecteixi la nostra diversitat i treballi per un futur millor. Un futur amb habitatge assequible, amb polítiques verdes i amb justícia social”, ha afegit.
I ha conclòs destacant la vocació europeista de Barcelona. “Som una ciutat oberta, progressista i profundament europea. D’aquí la nostra voluntat de tenir de nou més presència a Europa, per continuar sumant i col·laborant en la construcció d’un projecte europeu més fort.”
L’Assemblea General d’Eurocities ha connectat en directe amb la Tercera Cimera Anual Internacional de Ciutats i Regions, que se celebra a Kíev, des d’on el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, s’ha adreçat també a totes les ciutats presents a Braga.
Alhora, els alcaldes i alcaldesses reunits a Portugal han manifestat la seva solidaritat amb Ucraïna i amb les ciutats ucraïneses a través d’un missatge del primer edil de Leipzig i president sortint d’Eurocities, Burkhard Jung.
Barcelona situa les polítiques d’habitatge com a prioritat de la vicepresidència
Barcelona ha fet de l’habitatge la seva màxima prioritat política, amb polítiques pioneres com ara límits al lloguer, l’eliminació dels HUT’s el 2028 i una important inversió pública per garantir un habitatge assequible per a tothom. Amb la col·laboració d’Eurocities, Barcelona també lidera l’aliança d’alcaldes Mayors for Housing, que demana a la UE que proporcioni finançament directe i una reforma reguladora per donar suport als governs locals.
L’aliança, formada per 16 ciutats entre les quals s’hi troba Roma, París o Bolonya, permet organitzar una resposta articulada i coordinada de les ciutats davant el repte compartit de l’accés a l’habitatge i plantejar demandes específiques a les institucions europees en matèria d’habitatge. En concret la iniciativa pretén donar veu a les ciutats a l’hora de definir el marc legal de la UE en matèria d’habitatge i augmentar els fons per a l’habitatge, especialment per a l’habitatge assequible, més enllà de l’habitatge social. En tercer lloc l’aliança que capitaneja Barcelona vol aconseguir l’assignació directa de fons de la UE a les ciutats que estan afrontant aquesta emergència social.
Pel que fa a l’acció climàtica, Barcelona és una de les principals entitats de la Missió de la UE per a les Ciutats Intel·ligents i amb un impacte climàtic neutre. El pla climàtic de la ciutat, dotat amb 1.800 milions d’euros, té com a objectiu reduir les emissions i fomentar la resiliència en els 73 barris, amb un fort enfocament en l’equitat social i la justícia climàtica. Barcelona continuarà defensant la inversió de la UE en solucions climàtiques locals i una major alineació entre la política de la UE i les necessitats de les ciutats amb una missió concreta.
Com a centre europeu per a la ciència i la innovació, Barcelona impulsarà la competitivitat d’Europa promovent la sobirania tecnològica, la transformació digital ètica i vinculant la innovació al progrés social.
Barcelona també defensarà la democràcia, la participació ciutadana i la subsidiarietat, impulsant un paper més fort de les ciutats en la presa de decisions de la UE i donant suport als valors democràtics, incloses les ciutats ucraïneses.