[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Reobre el Terrat Viu del Museu de Ciències Naturals amb una nova àrea experimental sobre el canvi climàtic
07/06/2025
Temps estimat de lectura: 5 minuts
- El projecte experimental Mesocosmos és una instal·lació a l’aire lliure formada per petites cúpules que eleven la temperatura interior 2ºC per veure els efectes del canvi climàtic en la vegetació
- Mesocosmos és un dels projectes guanyadors de la convocatòria de subvencions per a la recerca i la innovació que impulsen l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació ”la Caixa”
- Una altra de les novetats del nou Terrat Viu és el jardí ‘Mediterrànies del Món’ que s’inspira en el Jardí Botànic de Barcelona i que mostra la flora mediterrània de les cinc regions del planeta que comparteixen aquest clima
- El Terrat Viu reobre després de pràcticament dos anys d’obres, que han servit per repensar-ne les instal·lacions i instal·lar-hi nous projectes de recerca
- En aquest enllaç hi ha imatges de recurs del Terrat Viu i les entrevistes al director del Museu de Ciències Naturals, Carles Lalueza, i a la cap de projectes de l’equipament, Lina Ubero
El Terrat Viu del Museu de Ciències Naturals torna a obrir portes, després de pràcticament dos anys tancat, amb dues novetats importants: una àrea experimental que funciona com a laboratori natural per avaluar els efectes del canvi climàtic en la vegetació i una zona dedicada a mostrar la flora mediterrània mundial. Els nous espais completen el terrat, de 7.100m2, que també disposa d’un prat mediterrani, cinc basses d’aigua dolça i un hotel d’abelles i insectes pol·linitzadors.

Àrea experimental Mesocosmos
El Mesocosmos és una de les propostes guanyadores de la convocatòria de subvencions per a la recerca i la innovació que impulsen l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació ”la Caixa” i el primer projecte de recerca que s’ubica al Terrat Viu. Consisteix en la utilització de diferents mesocosmos, és a dir, petites estructures en forma de cúpula hexagonal obertes per la part de dalt que permeten elevar la temperatura interior 2°C sense aïllar l’ecosistema de l’entorn natural.
A partir d’aquí, s’estudia com canvien les comunitats microbianes del sòl dins els mesocosmos i a fora per identificar senyals d’alerta. Així, es poden anticipar possibles punts de no retorn i entendre millor els límits ecològics abans que els canvis siguin irreversibles. De manera periòdica i quan hi hagi resultats, el Museu informarà de l’evolució de la recerca.
El director del Museu de Ciències Naturals, Carles Lalueza, assegura que es tracta “d’un projecte experimental que busca determinar quin és el tipus de sòl que millor resistirà l’escalfament global i que s’adaptarà millor a temperatura que creiem tindrà la ciutat d’aquí a deu anys”.
El funcionament consisteix a investigar com responen els ecosistemes als canvis ambientals sotmetent-los a les pressions que patiran en el món real. La voluntat és evitar aquests efectes irreversibles del canvi climàtic, ja que la pèrdua de vegetació i l’explotació del sòl transformen els ecosistemes de manera profunda, sovint en un procés que és irreversible. No sempre es degraden de forma gradual sinó que col·lapsen de forma abrupta en travessar llindars crítics. Quan un ecosistema col·lapsa no pot recuperar-se i, per això, és important actuar abans que això succeeixi. Mesocosmos és un projecte impulsat pel Laboratori de Sistemes Complexos (Universitat Pompeu Fabra), el Laboratori de Terres Àrides i Canvi Global (Universitat d’Alacant) i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
Totes les mediterrànies del món
El Terrat Viu presenta una altra novetat: una mostra de les plantes del Jardí Botànic de Barcelona dedicat a la flora mediterrània mundial, ja que a banda de la zona mediterrània, aquesta mena de clima és característic d’algunes regions de Xile, d’Austràlia, de Califòrnia i de Sud-àfrica. La vegetació mediterrània es considera com una de les més riques en diversitat i representa un 20% de les espècies conegudes, amb una gran proporció d’endemismes i plantes amenaçades, fet que comporta que sigui essencial garantir-ne la conservació. El Jardí Botànic de Barcelona, situat a la muntanya de Montjuïc, mostra aproximadament 20.000 individus de 2.000 espècies distribuïdes segons la seva procedència geogràfica i, a la vegada, agrupades segons el paisatge que formen a la natura.
Prat mediterrani, basses i un hotel d’insectes
La resta del Terrat l’ocupen prats mediterranis i cinc basses d’aigua que ja existien i s’hi ha instal·lat un nou hotel d’insectes. Per al prat s’ha aprofitat la biodiversitat existent i s’han plantat 1.500 plantes arbustives, moltes d’elles mel·líferes. Pel que fa a les basses s’ha fet un projecte de renaturalització de dues d’elles amb la intenció d’afavorir la biodiversitat de flora i fauna. A més, l’hotel d’Insectes i les plantes mel·líferes, que atreuen insectes pol·linitzadors, ajuden a conservar les abelles i les vespes solitàries, essencials per a mantenir l’equilibri dels ecosistemes naturals.
Nova etapa del Terrat Viu
El Terrat Viu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona ha estat tancat a la visita pública per repensar-ne les instal·lacions. Les obres de transformació del terrat en coberta verda es van realitzar entre el 2018 i 2020. En aquell moment va significar la reparació, manteniment i nova vida per a la coberta de l’edifici, concebuda i executada, en el seu moment (2004) com una gran extensió d’aigua. Des de la transformació del terrat, el Museu ha contribuït a augmentar en més de 7.000 m2 les zones verdes de la ciutat amb els beneficis ambientals que comporta.
Lina Ubero, cap de programes del Museu de Ciències Naturals, explica que la reobertura del Terrat Viu serveix, d’una banda, “per completar l’oferta del mateix museu i, de l’altra, per oferir al visitant l’entrada en un espai totalment experimental, que s’anirà transformant al llarg de temps i que és difícil del trobar en altres espais de la ciutat”.
Informació pràctica
Horaris
De març a setembre:
Dissabtes, d’ 11 a 15h.
Diumenges i festius, d’ 11h a 15h.
Diumenges tarda (portes obertes), de 16h a 20h.
D’octubre a febrer:
Caps de setmana i festius, de 11h a 15h.
Preu
Està inclòs en l’entrada general del Museu.
Accessibilitat
El Terrat Viu és accessible per persones amb discapacitat física.
Activitats
Natura de prop – Una gota de vida
Del 12 de juliol al 8 de setembre.
Dissabte: torns a les 11h,12 i 13h.
Diumenges: torns a les 11h, 12h 13h 16h, 17h, 18h.
Activitat dirigida al públic general a partir de 7 anys.
A través de lupes, microscopis i altres instruments òptics, es podrà observar una gota d’aigua extreta d’una de les basses del Terrat Viu del Museu. Aquest exercici permetrà descobrir l’activitat microscòpica que hi habita i reflexionar sobre la riquesa biològica que pot contenir un espai aparentment petit.
Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pça. Leonardo da Vinci, 4-5 (parc del Fòrum)
08019 Barcelona
museuciencies.cat