Barcelona impulsa la reducció del plàstic d’un sol ús en la comercialització del peix i del marisc
18/06/2025 | Imprimeix
Temps estimat de lectura: 3 minuts
- L’Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb empreses i entitats del sector, presenta una guia pionera que pretén reduir la presència dels plàstics d’un sol ús en aquest sector per avançar cap a una ciutat més sostenible i els objectius marcats al Pla Clima
- La guia recull propostes concretes per contribuir a minimitzar la presència de plàstics i presenta experiències reals del sector pesquer que contribueixen a l’acompliment d’aquest objectiu
- L’acte de presentació de la guia s’ha fet aquesta tarda a la Confraria de Pescadors
L’Ajuntament de Barcelona ha elaborat la guia “Com reduir els envasos de plàstic d’un sol ús en la comercialització del peix i del marisc” amb la voluntat d’ampliar el Compromís Barcelona Plàstic Zero, en el marc del Pla Clima.
La nova publicació és fruit d’un estudi previ que inclou una diagnosi del sector, propostes d’actuació concretes i també recull experiències de bones pràctiques de diferents empreses i també de dins de l’Ajuntament, com per exemple el foment d’ús d’envasos reutilitzables als mercats municipals. L’objectiu de la nova guia és continuar avançant cap a un model de ciutat més sostenible, reduir els residus plàstics a la ciutat i fomentar l’ús d’envasos reutilitzables en un sector clau com és el de la pesca i la distribució alimentària.
Cal tenir en compte que l’impacte ambiental del consum d’envasos de plàstic és molt alt, sobretot rellevant en mars i oceans, en els quals el 85% dels residus que hi arriben són plàstics. Aquest fet té un impacte negatiu sobre els ecosistemes marins i, per tant, sobre les activitats que en depenen.
La guia s’ha presentat aquesta tarda a la seu de la Confraria de Pescadors de Barcelona i hi ha participat la comissionada de Promoció Econòmica, Comerç i Restauració, Nadia Quevedo, que ha compartit experiències amb alguns dels agents del sector. La guia, elaborada i publicada per l’Ajuntament de Barcelona ha comptat amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors de Barcelona, el Mercat Central del Peix de Mercabarna, el Gremi de Majoristes de Mercabarna, el Gremi de Peixaters de Catalunya, l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona i la Federació de Productors de Mol·luscs del Delta de l’Ebre.
“Des de l’Ajuntament de Barcelona apostem per l’impuls de l’economia blava com un vector de creació d’ocupació, desenvolupament econòmic i social, afavorint les activitats que tenen com a eix d’innovació la sostenibilitat i la tecnologia. Per això, volem seguir caminant al costat de la Confraria de Pescadors de Barcelona promovent accions que ajudin a fer realitat aquest objectiu comú: un sector més sostenible, més conscient i més responsable amb el nostre entorn”, ha expressat la comissionada Quevedo.
L’acte de presentació ha comptat amb una taula rodona amb representants de diversos agents implicats en la cadena de subministrament del peix i marisc. L’objectiu ha estat compartir experiències i reflexionar conjuntament sobre com avançar cap a la reducció del plàstic d’un sol ús des de cada organització.
La guia és un document que marca objectius i que ofereix un ampli ventall de propostes adaptades a cada baula de la cadena: des de l’ús de caixes reutilitzables a les llotges i embarcacions, fins a sistemes de dipòsit, devolució i retorn d’envasos en supermercats i mercats. També es proposen accions de sensibilització per fomentar l’ús d’envasos reutilitzables entre la ciutadania i els punts de venda.
A més, la guia recull nou experiències reals impulsades per entitats i empreses que han desenvolupat iniciatives que demostren que la transició cap a models més sostenibles és possible i ja està en marxa a Barcelona.
Amb aquesta guia, l’Ajuntament continua obrint el missatge de la sostenibilitat a nous sectors i actors clau de la ciutat, reforçant el seu compromís amb la reducció de residus i la protecció del medi marí i el medi ambient en general. La iniciativa s’emmarca en la celebració del Dia Mundial dels Mars i els Oceans, remarcant la importància de preservar els ecosistemes marins.
Es pot descarregar la guia “Com reduir els envasos de plàstic d’un sol ús en la comercialització del peix i del marisc” en aquest enllaç.