Cultura i lleure

Flamenc, blues i músiques afroamericanes al Festival ‘l’Estiu, al Pati!’ de Nou Barris

A Nou Barris la música continua i el darrer cap de setmana del Festival de Blues de Barcelona serà a la vegada el primer dia de la cinquena edició del Festival ‘l’Estiu, al Pati!’ que tindrà lloc al pati de la seu del Districte de Nou Barris, del 10 de juliol a l’1 d’agost, i aplegarà 12 concerts i espectacles de blues, flamenc, músiques urbanes, músiques afroamericanes i circ.

Es reprèn l’activitat musical a l’Estadi Olímpic

B:SM ha mostrat el seu compromís a través de l’impuls d’activitats culturals, un exemple n’és la línia de subvencions oberta amb l’Ajuntament per fomentar l’organització de concerts a l’Anella i el Fòrum durant l’estiu

La Nit dels Museus atreu més 34.000 visitants

Tot i ser una edició especial amb un horari molt més reduït i aforaments controlats per causa de la situació sanitària, els 74 espais oberts de les 8 ciutats de l’Àrea Metropolitana (Barcelona, Badalona, Cornellà, Esplugues, l’Hospitalet, Sant Adrià, Sant Joan Despí i Santa Coloma) van acollir un nombre notable de visitants que van gaudir de les diverses activitats programades per a l’ocasió com ara les tradicionals visites guiades, tallers, jocs de pistes, un escape room, una gimcana i concursos, i també concerts, espectacles de poesia, dansa i teatre.

El programa Cultura Viva inaugura Ràdio Cultura Viva, la sèrie de podcast sobre cultura comunitària a partir de l’experiència dels seus projectes

Ja està disponible el primer podcast Ràdio Cultura Viva, produït per Cultura Viva amb la col·laboració de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona i que ha fet possible l’equip de Ràdio Fabra. El programa, que tindrà una periodicitat mensual, es podrà trobar al web de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona, i comptarà amb la participació de tots els projectes que formen part del programa Cultura Viva.

Eufònic i el Museu Etnològic i de Cultures del Món creen la 1a edició d’Etnoscòpic, el festival d’arts contemporànies al voltant de l’etnologia, la ciència que estudia les cultures del món

El productor i músic de Nairobi KMRU, un dels principals exponents de l’escena musical experimental d’Àfrica Oriental i un dels més nous i màxims representants de la música ambient, serà l’encarregat d’obrir el festival amb un concert exclusiu a la majestuosa basílica gòtica de Santa Maria del Mar el dijous 27 de maig a les 20:30 hores

La Nit dels Museus amplia el seu horari fins les 22 hores

L’aixecament de l’estat d’alarma ha permès ampliar l’horari previst de la Nit dels Museus. Des de les 18 i fins les 22 hores hi haurà entrada gratuïta als equipaments participants i desenes d’activitats creades especialment per l’ocasió com ara visites guiades a tallers, concerts o espectacles de poesia, dansa i teatre, que requeriran de reserva prèvia

La Nit dels Museus torna a Barcelona amb la participació de 74 equipaments i 8 ciutats de l’àrea metropolitana

El proper dissabte, 15 de maig, des de mitja tarda i fins al capvespre, entre les 18 i les 21 hores principalment, tindrà lloc de nou la Nit dels Museus 2021. Després d’un any d’aturada, en aquesta nova edició hi prendran part 74 equipaments i espais de fins a 8 ciutats de l’àrea metropolitana: Barcelona, Badalona, Cornellà, Esplugues, l’Hospitalet, Sant Adrià, Sant Joan Despí i Santa Coloma.

El programa EN RESiDÈNCiA obre nova convocatòria i engega les seves presentacions públiques

Del 4 al 27 de maig, els instituts públics de Barcelona interessats en participar a la 13a edició d’EN RESiDÈNCIA (curs 2021-2022) podran presentar les seves propostes. Les bases de la convocatòria descriuen el programa i els elements a incloure al projecte. La proposta haurà d’incloure una carta de motivació, que faci explícit el sentit de la participació de cada institut a EN RESiDÈNCiA, i el seu encaix en el projecte educatiu de centre. Així mateix el projecte haurà d’expressar la disponibilitat del centre educatiu i l’explicitació dels seus interessos i expectatives respecte als llenguatges artístics que es vulguin prioritzar.

Indicadors de cultura en temps de pandèmia

Durant el primer trimestre de 2021, arran de la crisi ocasionada per la COVID 19, l’Institut de Cultura de Barcelona a través de l’Observatori de Dades va incloure un qüestionari a l’Òmnibus trimestral de Gesop per conèixer la importància de la cultura durant la pandèmia i les principals activitats i iniciatives culturals de les quals ha participat tant la població de Barcelona com la de l’Àrea Metropolitana. En total 800 entrevistes a persones de 16 i més anys que resideixen en aquest àmbit territorial i que porten a Catalunya com a mínim un any.

Les dones participen més de l’activitat cultural i cada cop són més presents en els espais de direcció artística i de gestió

Amb motiu de la jornada del 8 de març, l’Institut de Cultura ha volgut visibilitzar un recull de bona part de les dades disponibles sobre les dones i la cultura que s’han elaborat des de l’Observatori de Dades Culturals, amb la voluntat d’ampliar l’anàlisi i estudi del paper de la dona en l’àmbit de la cultura. En el primer bloc es fa un recull de les dades de les dones com a públic amb la mirada posada com a usuàries culturals. És en aquest àmbit on històricament ja es disposava de més informació, ja que tradicionalment s’han fet enquestes de públic, tant per part dels equipaments culturals com dels esdeveniments de ciutat. Algunes de les dades que es recullen, per exemple, són les d’ inscripcions als tallers que organitzen els centres cívics, on el percentatge de dones inscrites va superar el 70% del total, tant el 2019 com el 2020. En les activitats organitzades per les biblioteques, el gènere femení va ocupar prop del 60% de les places, arribant fins al 80% en el cas dels clubs de lectura. Homes i dones van per igual als museus de la ciutat, tot i que es poden trobar algunes diferències en els equipaments. Com a curiositat, mentre que el Reial Monestir de Pedralbes el visiten aproximadament un 60% de dones i un 36% d’homes, en el cas del Museu Marítim de Barcelona les xifres són a l’inrevés.

L’Ajuntament destina 600.000 euros a l’adquisició d’obres d’art contemporani

L’impuls d’aquesta mesura, presentada el passat mes d’octubre, en el marc del tercer pla de suport al teixit cultural de la ciutat, compleix amb el doble objectiu de reconèixer i patrimonialitzar generacions que no estan plenament representades als fons públics i de fer arribar recursos al conjunt del teixit vinculat a l’art a Barcelona.

2.200 projectes es presenten a la convocatòria extraordinària de les Beques ‘Premis Barcelona 2020’

L’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), recollint una proposta del Consell de la Cultura de la ciutat, va decidir transformar els Premis Ciutat de Barcelona en la seva edició de 2020, per tal de reactivar un sector castigat fortament per la crisi sanitària. L’objectiu d’aquestes beques adreçades a creadors/es, artistes i investigadors/es és la de promoure iniciatives que contribueixin a mantenir el dinamisme i lideratge cultural, científic i educatiu de Barcelona a través de la innovació en cadascun d’aquests àmbits i reactivar el teixit cultural en el sentit més ampli.