Cultura i lleure

La Mercè 2020, tres dies de compromís amb la ciutat i la cultura

Les festes de la Mercè d’enguany tanquen tres dies d’activitat cultural a la ciutat amb un clar compromís cap a la cultura. Malgrat proposar un programa allunyat del concepte de festa major per causa de la situació sanitària, l’aposta de l’Ajuntament ha estat la de mantenir i reforçar els seus valors col·lectius i simbòlics i promoure l’escenari de proximitat, en el marc d’una celebració sanitàriament segura, descentralitzada, i amb una aposta clara pel talent local.

L’edició de tardor de Barcelona Districte Cultural aixeca el teló afegint 8 nous equipaments i més de 170 funcions al circuit

Barcelona Districte Cultural continua creixent a la seva vuitena edició per a la qual incorpora 8 nous escenaris i incrementa el nombre de funcions fins a arribar a les 173. Aquest nou circuit, que coincidirà amb algunes funcions de l’edició anterior que es van ajornar a causa de la covid-19 i que han estat reprogramades, respectarà les mesures de prevenció i seguretat que determinin les autoritats competents en cada moment.

L’Eixample celebra la quarta edició del festival cultural Tangent, que canvia les nits d’estiu pels vespres de tardor

La quarta edició del festival cultural Tangent del Districte de l’Eixample canvia de dates adaptada a les circumstàncies generades per la pandèmia de la covid-19. Les nits d’estiu donen pas als vespres de tardor i algunes matinals d’espectacles més familiars. Els espectacles tindran lloc en els espais interiors dels sis centres cívics del districte: l’Ateneu Fort Pienc, la Casa Golferichs, Cotxeres Borrell, la Casa Elizalde, Sagrada Família i Urgell. Unes trobades que s’allargaran durant tres mesos, de setembre a novembre, en lloc de l’habitual mes de juliol.

Barcelona Districte Cultural reprograma 60 funcions que es van haver d’anul·lar a la primavera

Barcelona Districte Cultural torna a partir del 4 de setembre per reprogramar prop de 60 funcions que es van haver d’anul·lar el passat mes de març a causa de l’emergència sanitària. Aquestes reprogramacions, que afecten 21 espectacles escènics i 9 títols d’audiovisuals, es perllongaran fins al 21 de novembre; és a dir, que conviuran amb els espectacles del nou circuit de tardor que s’estrenaran el pròxim mes d’octubre.

Neix “Museus agraïts”, una iniciativa per agrair la feina dels professionals de l’acció social en l’atenció a les persones en situació de vulnerabilitat contra la pandèmia

Apropa Cultura, xarxa de programadors culturals, lidera la campanya “Museus Agraïts” pensada per agrair la tasca de diversos col·lectius professionals i entitats que s’han dedicat en cos i ànima a mirar d’alleugerir la gravetat de la situació de moltes persones en risc d’exclusió social i les que estan en situació de vulnerabilitat.

La segona edició de LA GRAN Pantalla tanca amb 10.000 espectadors

La GRAN Pantalla va tancar el divendres 17 de juliol la seva segona edició, celebrada en format online a través de la plataforma Filmin. Al voltant de 10.000 persones han pogut gaudir d’aquesta proposta que, un any més, s’ha convertit en un espai de trobada intergeneracional que desmunta els prejudicis i estereotips sobre les persones grans.

Més de 30 artistes se sumen a la programació de Sala Barcelona, que omplirà de música en directe el Castell de Montjuïc aquest estiu

Després de presentar el projecte, els objectius amb els quals neix Sala Barcelona i els primers noms de la programació artística, despleguem pràcticament la totalitat d’artistes, bandes i DJs que completen el cartell. Durant els mesos de juliol i agost de 2020, de dijous a diumenge tindran lloc les més de 60 actuacions en directe a l’aire lliure amb un aforament reduït per a un màxim de 400 persones en un espai extraordinari de la Ciutat Comtal com és el Pati d’Armes del Castell de Montjuïc.

Els Centres Cívics reben l’estiu amb les reprogramacions de Barcelona Districte Cultural

Barcelona Districte Cultural torna als escenaris a partir del dimecres 1 de juliol per reprogramar part de les funcions del seu setè circuit que es van haver d’anul·lar el passat mes de març a causa de la crisi sanitària. Aquesta represa de l’activitat del programa de cultura als barris de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) coincideix amb la celebració del Grec Festival de Barcelona i de noves iniciatives com la Sala Barcelona i demostra la voluntat de la ciutat per recuperar el seu pols i el seu compromís amb la cultura. Concretament, amb les arts en viu.

Festival Grec 2020: reinvenció, resistència, creació

La 44a edició del festival aprofundeix el seu compromís amb la ciutat rebaixant el preu de les entrades a 15 euros, facilitant la retransmissió d’alguns dels seus espectacles i obrint la programació a propostes en línia

A partir de dilluns es reactiva el programa Música al Carrer a Ciutat Vella

A partir de dilluns, 8 de juny, es començarà a aplicar a alguns punts de Ciutat Vella el desconfinament progressiu del programa “Música al carrer”, un projecte integrat a Cultura Viva. L’objectiu és poder recuperar l’activitat cultural als carrers de la ciutat i donar sortida als artistes, tot i el complex marc de la desescalada.

LA CAPELLA: Barcelona Producció 2021

Durant la segona quinzena de juny sortiran publicades les condicions de participació de Barcelona Producció 2021, el programa de La Capella que té com a objectiu incentivar la producció en l’àmbit de les pràctiques artístiques contemporànies.

Es convoca el premi ‘Paco Camarasa’ a la millor novel·la negra de l’any

Els festivals literaris de “Semana Negra de Gijón”, “BCNegra”, “Getafe Negro”, “Congreso de Novela y Cine Negro de Salamanca”, “Pamplona Negra”, “Valencia Negra”, “Las Casas Ahorcadas de Cuenca”, “Aragón Negro” i “Granada Noir” han acordat convocar el premi ‘Paco Camarasa’ en homenatge a l’emblemàtic llibreter de la desapareguda Negra y Criminal, espai de referència per a tots els lectors del gènere, que va ser durant 12 anys comissari del festival BCNegra.

Dimarts 2 de juny obre portes l’Oficina Ciutadana de la Cultura, un espai de suport i assessorament al teixit cultural de Barcelona

Dimarts, 2 de juny, obrirà portes l’Oficina Ciutadana de la Cultura, ubicada als baixos del Palau de la Virreina, on fins ara hi havia l’oficina Tiquet Rambles (La Rambla, 99). Es preveu enllestir completament la transformació d’aquest espai el setembre de 2021, però des d’aquest mes de juny ja s’hi oferirà atenció a les persones i entitats del teixit cultural de la ciutat.

Els Museus i Arxius municipals i les Biblioteques de Barcelona obriran properament al públic a l’espera d’ultimar les tasques de condicionament dels espais

La xarxa de Museus i Arxius municipals i Biblioteques de Barcelona, tancats des del passat mes de març per causa de la crisi sanitària, no obriran al públic demà dilluns 18 de maig i preparen la seva reobertura i recuperació progressiva al llarg de les properes setmanes. Aquesta obertura, en tot cas, estarà condicionada per la necessitat de garantir la prestació dels serveis de manera segura per a la ciutadania i per a les persones que hi treballen.

Els museus de Barcelona “obren pantalles” en el seu dia internacional

El proper 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus a tot el món. Aquest any, per les circumstàncies sanitàries, les ja tradicionals jornades de “portes obertes” se substituiran per les “pantalles obertes”, amb desenes d’accions als webs i a les xarxes socials dels museus de la ciutat. Encara que la Nit dels Museus, que se sol celebrar el dissabte més proper al Dia Internacional, s’ha ajornat per al 14 de novembre, els equipaments culturals municipals oferiran desenes d’activitats entre el 16 i el 18 de maig.

El poeta Txema Martínez guardonat amb el premi Jocs Florals de Barcelona 2020

El guanyador del Premi de Poesia Jocs Florals de Barcelona 2020 ha estat Txema Martínez (Lleida, 1972), amb el llibre de poemes Maria . En aquesta edició s’han presentat un total de 80 obres. El premi serà lliurat la propera tardor en el marc del festival Barcelona Poesia, previst per al mes d’octubre.

L’Ajuntament de Barcelona, El Terrat i Mediapro decideixen cancel·lar el projecte ‘Barcelona, ens en sortirem’

El malestar generat en les últimes hores respecte el projecte i la retirada d’alguns dels artistes musicals del cartell, anunciat en roda de premsa el passat dijous 30 d’abril, fan que el projecte s’allunyi de la proposta inicial que es volia realitzar. En un primer moment es va decidir assumir el 100% del cost per part de El Terrat i Mediapro, tal i com s’ha comunicat. No obstant, després de valorar tota la situació i de constatar que el producte final no seria el desitjat, s’ha decidit no seguir endavant amb la producció. | Versión en castellano