Cultura i lleure

El festival BCNegra clou avui la programació amb un balanç provisional de 35.000 espectadors

La Rambla Negra és i ha estat el fil conductor del festival 2021. Un certamen pensat per redescobrir la Rambla per als barcelonins i barcelonines des de la perspectiva literària. Carlos Zanón, comissari del festival BCNegra ha posat de manifest, en el marc del balanç de tancament del festival, que “al llarg de moltes dècades la Rambla ens ha ajudat a configurar aquest paisatge novel·lesc i inspirador per al gènere”. Tot i les dificultats per tirar endavant l’edició d’enguany tal i com s’havia previst per causa de la situació sanitària, Zanón ha remarcat que “al llarg d’aquests deu dies hem pogut reivindicar el fet cultural com a element essencial per a la societat, i des de la Rambla Negra hem fet la nostra particular aportació en defensa de la creació, de la cultura i de la societat omplint-la de literatura, música, còmic i poesia.”

S’obre el concurs per a la direcció artística de La Capella

L’Institut de Cultura de Barcelona obre per primera vegada a concurs públic la direcció artística de La Capella, que Oriol Gual va dirigir des del 1990 fins a la seva jubilació, el passat mes de maig. L’espai expositiu, ubicat en el conjunt monumental de l’Hospital de la Santa Creu i de la Casa de la Convalescència, ha esdevingut un referent per a la creació d’art emergent a través del programa Barcelona Producció, que des del 2006 ha incentivat la producció en l’àmbit de les pràctiques artístiques contemporànies tot promovent la participació d’artistes, comissaris, crítics, investigadors i altres professionals centrats en l’art i la cultura contemporània a través d’una convocatòria oberta i una selecció de projectes efectuada per un jurat independent.

BCNegra s’endinsa en la Rambla, un dels espais més emblemàtics i literàriament magnètics de Barcelona

Claudia Piñeiro, Hideo Yokoyama & David Peace, Edurne Portela, Kiko Amat, Olga Merino, Domingo Villar, Juan Gómez Jurado, Lluis Llort, Marion Brunet, Víctor del Arbol, Rosa Ribas, Sergio del Molino, Toni Hill, Andreu Martín, Dov Alfons, Marta Sanz, Margarita Aritzeta, Joyce Carol Oates, Rodrigo Fresán, Lorenzo Silva, Boris Quercia, Marcelo Luján, Alicia Giménez Barlett, Abir Mukherjee, Jordi Cussà, Jordi Amat, Elia Barceló, Munir Hachemi o Sandrine Destombes, són alguns dels autors i autores que participaran a la 16a edició del Festival

Barcelona impulsa un pla d’acció per atreure turisme cultural

Barcelona impulsarà un pla d’acció per atreure més turisme cultural, incrementant l’oferta cultural destinada als barcelonins i als visitants i creant estructures estables de relació entre el sector cultural i el turístic. Aquest és el resultat del Fòrum de Debat Ciutat, Turisme i Cultura: una oportunitat conjunta, que ha presentat avui les conclusions d’un procés de reflexió col·lectiva en què han participat, des del mes de novembre, 150 noms destacats de la cultura barcelonina i dels sectors del turisme i de les indústries creatives. Al voltant de 10 ponències, s’han estat treballant, proposant i acordant quines mesures cal posar en marxa per incrementar el contingut cultural de l’oferta turística de Barcelona. Propostes que s’enfoquen des d’un àmbit que va més enllà de Barcelona al seu territori d’influència, i des d’una col·laboració entre el Consistori i el sector privat cultural i d’economia del visitant.

El Festival Brot reactiva a les bandes musicals emergents de la ciutat

La 10a edició del Festival Brot, ajornada el passat mes de març a causa de la situació sanitària, es posa en marxa de nou amb l’obertura del vot telemàtic per escollir les bandes musicals preferides del públic. Les votacions estaran obertes des de demà fins al pròxim 21 de desembre i les formacions guanyadores del premi del públic s’anunciaran el dimecres 23 de desembre.

L’Ajuntament signa un conveni de col•laboració amb la Fundació Pau Casals per difondre el llegat d’un dels noms més universals de la cultura catalana

L’Ajuntament, a través de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB) ha signat un conveni de col·laboració amb la Fundació Pau Casals, institució que gestiona el llegat del músic, per tal de refermar el compromís de col·laboració existent entre totes dues i alhora propiciar les activitats conjuntes entre aquesta fundació i els equipaments d’ensenyaments musicals de la ciutat.

Eduardo Mendoza rep el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino

L’escriptor Eduardo Mendoza ha rebut aquesta tarda de mans de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino, que concedeix l’Ajuntament en el marc de Barcelona Novel·la Històrica. L’acte de lliurament ha comptat amb la participació del catedràtic de Literatura de la UPF, Javier Aparicio Maydeu, autor de la glossa al premiat, i del membre del jurat del premi, el periodista Sergi Dòria, que ha fet la lectura del veredicte.

L’Ajuntament dona suport al projecte ‘Barcelona Obertura”, per fer de la ciutat referent als circuits internacionals de música clàssica

L’Ajuntament de Barcelona ha donat un nou impuls al projecte Barcelona Obertura amb una subvenció de 200.000 euros provinents de la recaptació de l’any passat de l’Impost d’Estades en Establiments Turístics. Barcelona Obertura és un projecte pensat per posicionar Barcelona dins el circuit internacional de la música clàssica, impulsat pel Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana i L’Auditori de Barcelona, promogut per  Barcelona Global i que compta amb la col·laboració d’Ibercamera, el Conservatori del Liceu i l’Orquestra Simfònica Camera Musicae.

La novena edició del Dau Barcelona es juga des de casa

El Festival Dau Barcelona, que s’havia de celebrar presencialment el cap de setmana del 14 i 15 de novembre, ha adaptat els seus continguts al format virtual per ajustar-se a les mesures imposades per la situació sanitària. Organitzat per l’Institut de Cultura de Barcelona i comissariat per l’Oriol Comas, el festival d’enguany comptarà amb molt contingut propi i donarà suport comunicatiu a les activitats que organitzaran les editorials de jocs en els seus propis canals durant els dies de festival.

Helios Gómez i Boris Groys, a La Virreina Centre de la Imatge

Més de 350 treballs i documents proposen una revisió de l’obra d’Helios Gómez mostrant-lo en els contextos culturals, socials i polítics que va travessar; recorrent les xarxes que va transitar, les aliances amb artistes i moviments en què va militar, subratllant la profunda convicció comunitarista de la seva feina

L’edició de tardor del Sala Barcelona torna a omplir de música el Castell de Montjuïc

Durant els mesos de juliol i agost van tenir lloc al Pati d’Armes del Castell de Montjuïc el cicle de concerts Sala Barcelona. Aquesta primera edició va ser tot un èxit de convocatòria de públic (amb gairebé 9.000 assistents), d’artistes (es van programar prop de 60 bandes i 35 DJs) així com en la reactivació del conjunt d’agents de la cadena de valor de la música en directe: personal tècnic i auxiliar, mànagers, empreses de so i llums, programadors, fotògrafs, seguretat, neteja, personal de barra… Un projecte que ha omplert de música en directe el Pati d’Armes i ha aconseguit recaptar gairebé 60.000€ per ajudar a pal·liar els efectes de la crisi a les sales de petit aforament, les més castigades en aquest moment.

L’Eixample obre el Taller Masriera per primera vegada amb motiu del 48h Open House Barcelona

El Taller Masriera, una de les joies amagades del barri de la Dreta de l’Eixample, i ara propietat de l’Ajuntament de Barcelona, serà un dels edificis que es podrà visitar durant el 48h Open House Barcelona, festival d’arquitectura que celebra la seva onzena edició els propers 24 i 25 d’octubre. El COAC i l’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample col·laboren activament en l’organització d’aquesta jornada de portes obertes.

EN RESiDÈNCiA, el programa de creació contemporània dels instituts de la ciutat, arribarà a 400 adolescents de la mà de 27 artistes

‘EN RESiDÈNCiA. Creadors als instituts de Barcelona’ arrenca en paral·lel al curs escolar 2020-2021 amb un cartell de 27 artistes, amb la col·laboració de 40 docents i la participació de 400 alumnes d’ESO de 24 instituts de la ciutat. D’aquests instituts,  2 participen per primera vegada: Vapor del Fil (Sant Andreu) i El Til·ler (el Bon Pastor).

Torna el Pantalla Barcelona

L’Institut de Cultura de Barcelona, a través de la Barcelona Film Commission, vol continuar estimulant i consolidant la difusió de la cinematografia de Barcelona i donar-la a conèixer a la ciutadania per mitjà del Pantalla Barcelona.

La Mercè 2020, tres dies de compromís amb la ciutat i la cultura

Les festes de la Mercè d’enguany tanquen tres dies d’activitat cultural a la ciutat amb un clar compromís cap a la cultura. Malgrat proposar un programa allunyat del concepte de festa major per causa de la situació sanitària, l’aposta de l’Ajuntament ha estat la de mantenir i reforçar els seus valors col·lectius i simbòlics i promoure l’escenari de proximitat, en el marc d’una celebració sanitàriament segura, descentralitzada, i amb una aposta clara pel talent local.

L’edició de tardor de Barcelona Districte Cultural aixeca el teló afegint 8 nous equipaments i més de 170 funcions al circuit

Barcelona Districte Cultural continua creixent a la seva vuitena edició per a la qual incorpora 8 nous escenaris i incrementa el nombre de funcions fins a arribar a les 173. Aquest nou circuit, que coincidirà amb algunes funcions de l’edició anterior que es van ajornar a causa de la covid-19 i que han estat reprogramades, respectarà les mesures de prevenció i seguretat que determinin les autoritats competents en cada moment.

L’Eixample celebra la quarta edició del festival cultural Tangent, que canvia les nits d’estiu pels vespres de tardor

La quarta edició del festival cultural Tangent del Districte de l’Eixample canvia de dates adaptada a les circumstàncies generades per la pandèmia de la covid-19. Les nits d’estiu donen pas als vespres de tardor i algunes matinals d’espectacles més familiars. Els espectacles tindran lloc en els espais interiors dels sis centres cívics del districte: l’Ateneu Fort Pienc, la Casa Golferichs, Cotxeres Borrell, la Casa Elizalde, Sagrada Família i Urgell. Unes trobades que s’allargaran durant tres mesos, de setembre a novembre, en lloc de l’habitual mes de juliol.

Barcelona Districte Cultural reprograma 60 funcions que es van haver d’anul·lar a la primavera

Barcelona Districte Cultural torna a partir del 4 de setembre per reprogramar prop de 60 funcions que es van haver d’anul·lar el passat mes de març a causa de l’emergència sanitària. Aquestes reprogramacions, que afecten 21 espectacles escènics i 9 títols d’audiovisuals, es perllongaran fins al 21 de novembre; és a dir, que conviuran amb els espectacles del nou circuit de tardor que s’estrenaran el pròxim mes d’octubre.

Neix “Museus agraïts”, una iniciativa per agrair la feina dels professionals de l’acció social en l’atenció a les persones en situació de vulnerabilitat contra la pandèmia

Apropa Cultura, xarxa de programadors culturals, lidera la campanya “Museus Agraïts” pensada per agrair la tasca de diversos col·lectius professionals i entitats que s’han dedicat en cos i ànima a mirar d’alleugerir la gravetat de la situació de moltes persones en risc d’exclusió social i les que estan en situació de vulnerabilitat.