Cultura i lleure

Convocatòries de premsa

  

La dansa més familiar arriba a 9 municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona

La dansa torna a ocupar els carrers i les places, els teatres, les línies del Metro, els busos i els cinemes de fins a 9 ciutats de l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb la celebració de la segona edició del festival Dansa. Quinzena Metropolitana. Dues setmanes, del 13 de març al 31 de març, on es posarà la dansa al centre de la vida cultural a Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans.

La Model acull una instal·lació amb les plaques d’habitatge franquista retirades de la ciutat de Barcelona

L’antiga presó la Model de Barcelona acull l’exposició «Deconstruir el Franquisme. Símbols de la Dictadura a Barcelona», que recull peces originals i documentació de la simbologia franquista de la ciutat, destacant més de 160 plaques d’habitatge que han estat retirades recentment pel consistori. La instal·lació estarà oberta al públic a partir del divendres 15 de març i es podrà visitar els divendres de 15 h a 18 h i els dissabtes de 10 h a 18 h, fins al 15 de juny de 2019.

Noves mesures d’accessibilitat als museus

Des de fa més de 10 anys, l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMD) porten a terme conjuntament una dinàmica de treball continuada amb l’objectiu de promoure i millorar l’accessibilitat als diferents equipaments culturals de la ciutat, així com els programes que des de l’ICUB es porten a terme.

Les persones que van ser represaliades a Barcelona durant el tardofranquisme podran ser reconegudes oficialment

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat el reglament que fixa els criteris perquè les persones que van patir violacions dels drets a la vida i a la integritat física, moral o sexual durant la seva llutia per la defensa i la recuperació de les llibertats democràtiques, sindicals, dels drets nacionals o de l’autogovern de Catalunya, o per la igualtat entre homes i dones entre 1960 i 1978, puguin ser declarades persones represaliades pel tardofranquisme.

El Plenari aprova noves bonificacions culturals i en matèria d’IBI

El Consell Plenari ha aprovat definitivament noves bonificacions en l’Impost de Béns Immobles (IBI)  i en taxes vinculades a serveis culturals. La modificació d’aquests dos epígrafs de les Ordenances Fiscals ha comptat amb el suport de tots els grups i l’abstenció del PP.

Maggie O’Farrell conversa amb Sebastià Bennasar, dins el Programa d’Acció Lectora

Maggie O’Farrell (Coleraine, Irlanda del Nord, 1972) és considerada una de les millors narradores de la seva generació. Autora de set novel·les i un llibre de memòries, la temàtica de les seves obres gira entorn de les relacions familiars, el sentiment de pèrdua i el pes del passat, elements que adquireixen una gran intensitat gràcies al seu domini de la tècnica narrativa i a una gran capacitat d’observació.

El Monestir de Pedralbes estrena el projecte Guia’m per a la inclusió laboral de joves amb síndrome d’Asperger

El Monestir de Pedralbes, de la mà de del Monestir de Sant Cugat del Vallès i de l’ Ajuntament de Sant Cugat, posa en marxa el projecte Guia’m d’inserció laboral de joves amb el síndrome d’Asperger com a guies de patrimoni cultural. A través d’aquesta iniciativa, els guies del projecte esdevenen difusors del patrimoni, a la vegada que fan visible al públic la síndrome de l’Asperger des d’una mirada positiva, mostrant les seves habilitats i capacitats.

‘La Nit de les Acadèmies’ convida a visitar amb nocturnitat aquests espais científics i històrics de Barcelona

La proximitat entre les diferents acadèmies que s’han sumat a aquest itinerari pot permetre fer una visita combinada a diverses d’aquestes entitats: la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, la Biblioteca de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (al carrer Egipcíaques).     

Comencen les festes de Santa Eulàlia

Entre el 8 i el 12 de febrer, la festes d’hivern de Barcelona, amb la Laia com a protagonista, arribarà als carrers de Barcelona de la mà de la cultura popular d’arrel tradicional i la resta d’activitats programades durant aquest dies. Serà una gran celebració protagonitzada pels col·lectius més joves de les colles i per tota mena d’associacions que ballen i fan ballar gegants, gegantes, dracs, diables, esbarts, l’Àliga de la Ciutat o la gegantona Laia, entre moltes altres de les nostres figures festives.

Barcelona dona la benvinguda a l’Any Nou Xinès

La ciutat de Barcelona celebra, amb la participació de les comunitats xinesa i catalana, mostrant el seu caràcter obert, la diversitat cultural de la ciutat i el compromís de convivència intercultural.

Claudia Piñeiro rep el Premi Pepe Carvalho

El jurat, format per Carlos Zanón, com a president, Antonio Iturbe, Marta Sanz, Xon Pagès, Daniel Vázquez Sallés i Sergio Vila-Sanjuán, com a vocals, van decidir atorgar per unanimitat el Premi Pepe Carvalho 2019 a l’escriptora Claudia Piñeiro.

La Capella celebra 25 anys dedicats a la creació emergent a la ciutat

El 27 de gener del 1994 obria les portes a La Capella de l’Antic Hospital, ubicada en el conjunt monumental de l’Hospital de la Santa Creu i de la Casa de Convalescència, el primer espai municipal dedicat a l’art emergent a Barcelona. Un espai per on, al llarg d’aquests 25 anys, hi han passat més de 1.200 artistes, més de 100 comissaris i jurats i s’hi han dut a terme més de 200 exposicions i projectes no expositius.

El Plenari de Barcelona revoca les 10 medalles concedides per l’Ajuntament franquista

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat amb el vot favorable de tots els grups i l’abstenció del PP, revocar diverses medalles atorgades per l’Ajuntament franquista, la principal al dictador Francisco franco però també a comandaments militars com l’Almirall Luis Carrero Blanco o institucions com la “Sección Femenina de Falange Española”. Es tracta d’una mesura de gran pes històric que té lloc un dia abans que es commemori el 80è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat.

Un concert de 500 estudiants al Palau de la Música commemora el 25è aniversari de les Escoles Municipals de Música

L’Ajuntament de Barcelona commemora aquest any el 25è aniversari de les escoles municipals de música de Barcelona. Per celebrar aquest aniversari, mig miler d’alumnes (250 instrumentistes i altres 250 cantaires) i el professorat de les cinc escoles municipals de música de la ciutat han ofert i participat en un gran concert col·lectiu aquest vespre, al Palau de la Música Catalana. Durant el concert s’ha estrenat l’obra “La Torxa per la Pau”, composta per Oriol Cruixent especialment per aquesta cita, i que vol reconèixer la singularitat de cada una de les escoles municipals de música de la ciutat.