Educació i estudis

L’Escola Labouré de la Fundació Escola Vicenciana s’integra a la xarxa pública

Després de mesos de treball per a la integració de l’Escola Labouré (C/Elisabets, 8) a la xarxa de centres públics de la ciutat, aquest serà el quart centre de la Fundació Escola Vicenciana que s’incorporarà en el curs 2021-2022 i passarà a anomenar-se provisionalment Institut Escola Elisabets. Aquesta integració es podrà fer efectiva després d’haver arribat a un acord pel lloguer de l’equipament amb la Fundació Casa Misericòrdia, titular de l’immoble.

L’Escola Anglesola de les Corts estrena edifici

L’alcaldessa, Ada Colau, i el conseller d’Educació, Josep Bargalló, han inaugurat aquest matí el nou equipament de l’Escola Anglesola (C/Numància, 153), que està en funcionament des de la tornada de les classes després de Nadal. Un edifici que disposa d’una superfície de 4.123,70 m2 ; amb una planta baixa i quatre plantes més, i dos patis i un gimnàs. Les obres, que es van iniciar en el mes d’abril de l’any 2019, les ha dut a terme l’empresa constructora Rehac SA, i la inversió total ha estat de 6.391.503,57 €, un 80% a càrrec de la Generalitat de Catalunya i un 20% de l’Ajuntament de Barcelona.

L’Ajuntament aprova una nova convocatòria pública de 7,07 milions d’euros per a projectes de cooperació i educació per a la justícia global

La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dijous una nova convocatòria pública de 7,07 milions d’euros per a projectes de cooperació internacional i educació per a la justícia global. Les entitats i ONG interessades poden presentar les seves sol·licituds durant 15 dies hàbils, un cop es publiqui l’anunci al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB), tant per a projectes anuals com plurianuals (de dos anys de durada) i basant-se en allò que ja recull el Pla Director de Cooperació per a la Justícia Global 2018-2021 de l’Ajuntament de Barcelona.

La campanya #Migmiliódagraïments reconeix l’esforç de la comunitat educativa per a què els centres educatius de Barcelona s’hagin mantingut cada dia oberts tot i la pandèmia

El primer trimestre del curs 2020-2021 arriba a la seva fi i estem en un moment de balanç de la feina que s’ha dut a terme durant aquests tres mesos perquè el centres educatius de la ciutat continuïn oberts cada dia, malgrat continuen les restriccions per la pandèmia de la COVID-19. És per això que des del Consorci d’Educació s’ha engegat una campanya en reconeixement a tota la comunitat educativa que ha fet possible l’obertura dia a dia dels centres educatius durant aquest primer trimestre del curs 2020-2021.

Barcelona es llença a la captació d’estudiants internacionals

L’Ajuntament de Barcelona i BCU signen un acord amb una aportació de 73.000€ i endeguen una campanya específica per a captar estudiants i investigadors i investigadores a la ciutat en una estratègia per posicionar la marca Barcelona com a ciutat de talent, aprofitant el moment actual on algunes zones del mon posen traves a l’arribada de persones per estudiar i investigar-hi.

Barcelona aposta per materialitzar la ciutat educadora des dels barris

La Carta de Ciutat Educadora que Barcelona va impulsar el 1990 ha complert trenta anys. Tot i aquestes tres dècades situant l’educació dins i fora de l’escola en el centre de les polítiques urbanes, encara hi ha molta feina per fer. Per això Barcelona, que presideix l’Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE), celebra aquesta efemèride identificant nous reptes i compromisos. L’alcaldessa, Ada Colau, els ha exposat en un diàleg telemàtic i en directe en el qual, també com a presidenta l’AICE, ha participat aquesta tarda, junt amb els alcaldes de la ciutat de Granollers, Josep Mayoral, i el de la ciutat argentina de Rosario, Pablo Javkin , i el regidor d’Educació de l’Ajuntament de Bilbao, Koldo Narbaiza. Colau ha remarcat durant l’obertura de l’acte, que “les escoles són dels equipaments més estratègics i més claus de les nostres ciutats” i ha assegurat que “en el context de crisi en que ens trobem, més que mai té sentit la ciutat educadora com la base de la resiliència”.

Ajuntament i Generalitat arriben a un acord perquè el Govern destini 52M€ a obres RAM de centres educatius públics entre 2020 i 2026

L’Ajuntament de Barcelona i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya han arribat a un acord perquè el Govern destini 52 milions d’euros a la reforma, ampliació i millora de centres educatius de titularitat pública d’educació infantil i primària, instituts-escola, i instituts d’educació secundària i postobligatòria. La voluntat és treballar conjuntament per mantenir un bon parc públic escolar a la ciutat, especialment en el marc del Consorci d’Educació, tal i com preveu la Carta Municipal de Barcelona.

El Consell Educatiu Municipal de Barcelona mostra la seva preocupació pels efectes de la pandèmia sobre les desigualtats educatives

El Consell Educatiu Municipal de Barcelona mostra la seva preocupació pels efectes que la pandèmia de la Covid19 està tenint sobre les desigualtats educatives en la declaració aprovada  en la seva darrera sessió plenària. La declaració es va proposar des de la Taula de ciutat Escoles i Covid-19, creada per fer un seguiment acurat d’aquest inici de curs, i en la qual hi participen representants de les administracions educatives i de salut, i de tota la comunitat educativa.

El curs 2020-21 comença amb un miler més d’alumnes escolaritzats a Barcelona i per primera vegada la matrícula pública a P3 supera la concertada

El 14 de setembre obre les portes un nou curs escolar, el 2020-2021, i ho fa enmig d’una situació sanitària que obliga a prendre mesures excepcionals respecte a d’altres cursos. El Consorci d’Educació, seguint el protocol del Departament d’Educació i el Departament de Salut aprovat pel Procicat, ha posat en marxa una sèrie de mesures sanitàries  de prevenció davant la COVID-19 i per poder garantir el dret a l’educació de tots els infants. En funció de l’evolució de la pandèmia, aquestes mesures poden anar canviant, cosa que obliga a ser flexibles i a adaptar-les a la situació epidemiològica de cada moment. Barcelona inicia el curs amb la possibilitat que les escoles i instituts utilitzin més de 200 espais a l’aire lliure i en equipaments municipals.

Barcelona millora aquest estiu la pintura i els revestiments interiors de 16 escoles per generar més benestar i entorns adients per als aprenentatges

L’Ajuntament de Barcelona, a través del Consorci d’Educació de Barcelona, està duent a terme aquest estiu el manteniment del revestiment i la pintura de 16 centres educatius de la ciutat, per tal de millorar la seva lluminositat i fer els espais més adients per a l’entorn educatiu i l’aprenentatge. Per això, s’utilitzen colors neutres i es fa una anàlisi dels diferents espais amb l’objectiu de donar una sensació de més amplitud i més serenitat.

La preinscripció a les escoles bressol municipals es farà de manera telemàtica entre el 13 i el 22 de maig

La preinscripció a les escoles bressol municipals es farà de manera telemàtica entre el 13 i el 22 de maig, seguint les indicacions de les autoritats sanitàries per tal de minimitzar el risc de contagi arran la pandèmia de la Covid-19. Només per a casos excepcionals i amb cità prèvia assignada des dels centres educatius es podrà fer la preinscripció de manera presencial

Barcelona comença a distribuir les beques menjador a l’alumnat mentre duri l’aturada de classes per la COVID-19

El Consorci d’Educació començarà a distribuir durant aquesta setmana les targetes moneder per als 30.000 alumnes beneficiaris de beques menjador. El Consorci i l’Ajuntament de Barcelona han acor-dat, consultant amb algunes direccions dels centres, iniciar la distribució de la targeta en un primer moment a 45 escoles de la ciutat. El Consorci contactarà amb cada una de les famílies per concretar l’entrega de la targeta. Les famílies han d’esperar que es contacti amb elles per poder rebre la targe-ta. Progressivament, s’anirà contactant amb la resta de centres de la ciutat per anar concretant el procediment d’entrega a les famílies beneficiàries.

L’Institut Municipal d’Educació de Barcelona no cobrarà les quotes de les escoles bressol ni de les escoles de música municipals i el Conservatori fins que puguin tornar a obrir

L’Institut Municipal d’Educació de Barcelona no cobrarà les quotes d’escolarització ni de menjador de les escoles bressol fins que no puguin tornar a obrir els centres, arran de la situació excepcional generada per la pandemia del COVID-19. Tampoc es cobraran els dies en què no s’estigui podent fer classe a les Escoles Municipals de Música ni del Conservatori Municipal de Música de Barcelona . L’IMEB ha transmès una carta a totes les famílies de l’alumnat per informar-los d’aquestes mesures.