Educació i estudis

La Convocatòria Unificada de Programes posa a l’abast de tots els centres educatius de Barcelona les diferents oportunitats educatives que poden escollir d’acord amb el seu projecte educatiu

La Convocatòria Unificada de Programes obre el període de sol·licituds als centres i mostra la seva amplia oferta fins el 3 de juny, amb la idea d’impulsar la transformació educativa en xarxa i potenciar els Projectes Educatius de Centre (PEC). Els centres han d’explorar les 80 propostes en un procés de reflexió per saber quins s’adeqüen més al seu PEC, i quins els ajudaran a connectar-se amb d’altres centres i el seu entorn.

Neix el Grup de Treball de municipis amb Escola de Segona Oportunitat

Els municipis que acullen Escoles de Segona Oportunitat a l’entorn metropolità han acordat avui crear un marc estable de treball entre ells i elaborar un document per reclamar una normativa que permeti acreditar les escoles de segona oportunitat. El grup també ha de ser un espai d’aprenentatge i col·laboració entre els municipis, obert a altres administracions supramunicipals.

250 joves presenten les seves propostes per a una cultura de la pau a l’Audiència Pública de nois i noies de Barcelona

250 joves han presentat els seus compromisos i les seves propostes per fomentar la cultura de la pau, durant la XXIV Audiència Pública als Nois i Noies de Barcelona, que s’ha celebrat avui al Saló de Cent de l’Ajuntament. Des del mes de setembre i fins el mes d’abril, hi han participat 1.630 nois i nois d’entre 11 i 17 anys, de 37 centres educatius de la ciutat.

S’impulsa la “Ciutadella del Coneixement”, un projecte que convertirà l’àrea de la Ciutadella en un node de coneixement científic punter a Europa

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Àngels Chacón, i el rector de la Universitat Pompeu Fabra, Jaume Casals han signat avui un protocol per impulsar conjuntament un nou espai de recerca i innovació als terrenys de l’antic Mercat del Peix. L’acte ha tingut lloc a l’edifici Mercè Rodoreda del campus de la Ciutadella de la UPF.

Barcelona obrirà 15 patis escolars durant les vacances de Setmana Santa

Barcelona obrirà 15 patis de centres educatius durant les vacances escolars de Setmana Santa per tal d’oferir a infants i joves i a les seves famílies nous espais d’ús públic. També s’han organitzat activitats dirigides de dinamització educativa en totes les escoles i instituts oberts, amb entrada lliure.

El Pla d’Educació de Ciutat Vella 2019-2023 busca lluitar contra l’exclusió i les desigualtats socials

El document recull un total de 6 eixos, amb 21 línies estratègiques i més de 100 actuacions. El pressupost mínim anual és de 800.000 euros i una de les mesures més destacables és treballar per a ampliar la xarxa de centres públics d’infantil i primària al Raval, d’acord amb les necessitats i prioritats definides en les corresponents planificacions d’oferta educativa. El nou Pla s’ha presentat al Consell Plenari del districte

L’Ajuntament col·loca mobiliari i delimita amb pintura nous espais de vianants que pacifiquen els entorns de 16 centres escolars

L’Ajuntament de Barcelona està col·locant aquests dies el mobiliari i està delimitant amb pintures al paviment, uns nous espais de vianants que pacifiquen els entorns de 16 centres escolars. Amb aquesta acció, que culmina el projecte “Omplim de vida els entorns escolars”, el districte de l’Eixample guanya 855 m2 de nou espai públic d’estada i de vianants, ja que la implantació de tot un seguit de mobiliari urbà, i d’elements físics permeten ampliar voreres i xamfrans sense la necessitat de fer obres.

Es constitueix el Consell Assessor Científic de Barcelona, òrgan col·legiat del Pla Barcelona Ciència

Avui ha tingut lloc la primera sessió del Consell Assessor Científic, l’òrgan col·legiat del Pla Barcelona Ciència que impulsa l’Ajuntament de Barcelona, per implicar el talent recercador en el desplegament d’aquest pla. A l’acte hi ha assistit el tinent d’alcaldia d’Economia i Treball, Ciutat Digital i Relacions Internacionals, Gerardo Pisarello, la Comissionada de Salut, Gemma Tarafa, i el president del Consell Assessor Científic, Lluis Ferrer, exrector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a més dels membres del consell i els comissionats d’Educació, Infància i Joventut, Miquel Àngel Essomba, i de Cultura, Joan Subirats.

L’Ajuntament de Barcelona crea un programa d’actuacions per a la millora de la qualitat de l’aire a les escoles i la sensibilització escolar sobre contaminació

Barcelona està lluitant contra la contaminació atmosfèrica i, per aquest motiu, el Govern municipal va plantejar al 2016 un Programa de mesures contra la contaminació atmosfèrica, que preveu 58 mesures en àmbits tan diversos com la mobilitat, la planificació urbanística, les activitats industrials, la mesura de la contaminació i els seus impactes, o la comunicació i sensibilització.

Un concert de 500 estudiants al Palau de la Música commemora el 25è aniversari de les Escoles Municipals de Música

L’Ajuntament de Barcelona commemora aquest any el 25è aniversari de les escoles municipals de música de Barcelona. Per celebrar aquest aniversari, mig miler d’alumnes (250 instrumentistes i altres 250 cantaires) i el professorat de les cinc escoles municipals de música de la ciutat han ofert i participat en un gran concert col·lectiu aquest vespre, al Palau de la Música Catalana. Durant el concert s’ha estrenat l’obra “La Torxa per la Pau”, composta per Oriol Cruixent especialment per aquesta cita, i que vol reconèixer la singularitat de cada una de les escoles municipals de música de la ciutat.

L’Ajuntament de Barcelona i la UOC impulsaran la millora de les competències digitals de la ciutadania

El 43% dels llocs de treball que s’aniran creant fins al 2030 requeriran persones altament qualificades, segons la Comissió Europea. Només és possible encarar aquesta demanda mitjançant l’educació i la formació al llarg de la vida, fent un èmfasi especial en les competències digitals, entre altres. Per a apoderar digitalment la població, l’Ajuntament de Barcelona, per mitjà de Barcelona Activa, i la UOC han signat un conveni per a impulsar la millora de les competències digitals de la ciutadania.

Barcelona Activa obre un laboratori per ajudar les start-ups i pimes a dissenyar millors productes i serveis

Barcelona Activa ha obert un nou servei dotat d’un laboratori, UXLab, destinat a testar els productes i serveis, tant físics com digitals, de start-ups i pimes abans que surtin al mercat. L’innovador centre, cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, treballarà amb metodologies de disseny centrat en les persones, és a dir, prioritzarà l’experiència que té una persona usuària en fer ús d’un servei o d’un producte. El servei també es destinarà a empreses que ja funcionen i tenen algun problema a l’hora d’entendre les dificultats que té el seu públic en relació a l’ús dels seus productes o serveis.

Barcelona augmentarà la prevenció dels abusos sexuals i maltractaments als centres esportius i de lleure

L’Ajuntament revisarà els equipaments municipals per tal de millorar la protecció dels menors davant possibles casos d’abús sexual i maltractament. Els primers equipaments que es revisaran seran els Centres Esportius Municipals, els Casals Infantils, les ludoteques i els Centres Oberts. Posteriorment es revisaran i s’incrementaran les mesures de protecció de les biblioteques del Consorci de Biblioteques de Barcelona, els Centres Cívics, els Casals de Barri i els equipaments juvenils (Punts d’Informació Juvenil, Casals de Joves i Espais Joves).