Feminismes - Dones

Barcelona obre un nou equipament per acollir dones en situació de sensellarisme

El Centre Residencial d’Inclusió La Llavor disposa de 40 habitacions individuals i assegura així la continuïtat de l’equipament extraordinari posat en marxa durant l’epidèmia de la Covid-19. El centre està gestionat per Sant Joan de Déus Serveis Socials i compta amb la col·laboració de la Fundació Ared per oferir un servei de formació i inserció laboral.

Barcelona obrirà una nova línia d’ajuts per a projectes que treballin per la reducció de la pobresa i la precarietat de les dones

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat les bases d’una nova línia de subvencions a projectes que treballen contra la feminització de la pobresa, és a dir, per la reducció de la pobresa i la precarietat de les dones, dotada amb un import total de 150.000 euros pels anys 2020 i 2021. La mesura forma part del pla de xoc social contra els efectes de la crisi provocada per la Covid-19, una emergència que ha tingut un impacte major en les dones, atès el seu punt de partida més vulnerable abans de la crisi.

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] L’Ajuntament de Barcelona reforça els serveis d’atenció a les dones davant l’emergència provocada per la COVID-19

L’emergència sanitària provocada pel COVID19 i la situació de confinament que se’n deriva pot produir un augment de casos de violència masclista, tant pel període de convivència intensiva de 24 hores diàries que suposa, com per la restricció de la mobilitat de les dones i l’angoixa per la incertesa econòmica i social de moltes famílies.

Barcelona inaugura l’espai de memòria de la Presó de Dones de les Corts, focus de la repressió política i contra les dones els primers anys del franquisme

Les Corts ha inaugurat aquest dissabte 14 de desembre l’espai de memòria de la Presó de Dones de les Corts. L’espai esdevé una realitat després d’anys de treball i reivindicació de la Plataforma Futur Monument Presó de dones de les Corts, que inclou entitats memorialistes i de familiars de les internes de recuperar aquest episodi de la història de la repressió política i de la repressió moral específica contra les dones que aquest lloc va significar.

Barcelona instal·la un estand antimasclista a la zona d’oci nocturn del Front Marítim sota el lema ‘No és no’

L’estand, que s’ha ubicat a la cruïlla del passeig Marítim amb el carrer Trelawny, una zona de Ciutat Vella on es concentra força públic per l’oferta d’oci nocturn existent, estarà operatiu les nits de dijous, divendres i dissabte entre les 22 i les 5 hores. Aquest espai es destinarà a sensibilitzar, informar i atendre –si es produeixen-  assetjaments i agressions sexuals. Considerant-ne que ho són des de comentaris ofensius i degradants, insults, persecucions, tocaments no consentits fins a intents o consumació de violacions.

Barcelona millora la vida laboral de 55.600 dones en quatre anys

La taxa d’activitat femenina passa del 54,7 al 57% entre 2015 i 2018El nombre de dones ocupades augmenta un 7,87%, passant de 331.700 a 357.800. Programes de formació, assessorament i contractació han ajudat a aquestes dones a millorar les seves condicions de vida i la seva inserció sòcio-laboral. Per tal d’ajudar a trencar el sostre de vidre a la ciutat s’ha posat en marxa el projecte Lidera de suport i networking a dones professionals.

Barcelona aplicarà criteris de gènere a tots els projectes urbanístics de la ciutat

El nou Manual d’urbanisme de la vida quotidiana recull metodologies i eines dirigides als equips tècnics municipals perquè els apliquin en la planificació, redacció i execució dels plans i projectes de transformació física de la ciutat. És fruit de les actuacions fetes pel Govern municipal per incorporar la perspectiva de gènere en l’urbanisme i fer que l’espai públic sigui més segur i atengui les necessitats dels homes i les dones de forma equitativa.

El protocol ‘No callem’ per actuar contra agressions i assetjaments sexuals en espais d’oci nocturn s’amplia a prop de 40 sales i festivals de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona, a través de la Regidoria de Feminismes i LGTBI, va posar en marxa aquest protocol per donar resposta a les dades de la darrera Enquesta de violència masclista de Catalunya (2016) que mostrava que els tocaments amb violència o sense violència es produeixen, sobretot, a l’espai públic, al transport públic i als espais d’oci. En detall, el 55,52% dels tocaments sexuals amb violència es van donar a l’espai públic i el 29,29% al espais d’oci. Pel que fa als tocaments sexual sense violència, l’enquesta indica que el 42,34% va tenir lloc al transport públic i el 31,03% a espais d’oci.

Desarticulat un grup criminal que explotava sexualment dones a Barcelona

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona, en col·laboració amb el Grup de Tràfic i Explotació de Persones de la Guàrdia Urbana de Barcelona van detenir el dia 14 de gener quatre membres d’un grup criminal com a presumptes autors d’un delicte de tràfic d’éssers humans amb la finalitat d’explotació sexual.

L’Ajuntament remunicipalitza el Centre d’Informació i Recursos per a Dones, servei estratègic per a la implementació de la transversalitat de gènere a la ciutat

La remunicipalització del Centre d’Informació i Recursos per a Dones, juntament amb la del SARA i els PIAD, ha suposat la recuperació de la gestió directa dels serveis municipals d’atenció a les dones, de lluita contra la violència masclista i per al desenvolupament de l’estratègia de transversalitat de gènere municipal

La campanya ‘Viatja amb Karma’ de TMB crida a aturar la violència masclista al transport públic

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i l’Ajuntament de Barcelona han començat avui una campanya per combatre les actituds i els comportaments masclistes que afecten les dones al transport públic. “Volem viatjar tranquil·les! A TMB no hi ha lloc per al masclisme” és el missatge que dona el personatge de la campanya, Karma, en un vídeo i una falca publicitària que han començat a distribuir-se avui.

L’espai públic de Sarrià-Sant Gervasi es feminitza

Sarrià-Sant Gervasi batejarà amb els noms de sis dones (dues de les quals han rebut el guardó de la Medalla de la Dona) cinc espais públics del districte. Així ho ha aprovat el darrer Plenari del Districte, després que la Ponència del Nomenclàtor dels carrers de Barcelona ja informés favorablement les noves denominacions. Ara, un cop es completi la tramitació dels 5 expedients, es podrà procedir a col·locar les noves plaques.

Barcelona blinda i garanteix l’equitat de gènere a la ciutat amb un reglament d’obligat compliment

Aquesta norma, d’obligat compliment, és un marc jurídic que garanteix la igualtat de gènere en l’àmbit municipal i que hauran de complir els òrgans de govern i gestió del consistori en el marc de les seves polítiques però, també, les empreses o entitats externes que vulguin optar a licitacions o ajudes i subvencions públiques. D’aquesta manera, es posen les bases d’un model públic, però també incentivant al privat, per tal d’assolir la igualtat efectiva entre dones i homes, sense cap tipus de discriminació per raó de sexe o de gènere.

Barcelona entrega el premi Joves Creadores 2018

L’objectiu de la convocatòria és incentivar la producció i la creació audiovisual de les dones joves de la ciutat, així com promoure la creació i difusió d’històries fílmiques que posin en el centre del relat la capacitat de resiliència i els processos d’apoderament protagonitzats per dones, en tota la seva diversitat.

Barcelona edita una Guia d’ús no sexista del llenguatge

L’Ajuntament de Barcelona ha començat a repartir la ‘Guia d’ús no sexista del llenguatge’, un decàleg que vol millorar la visibilitat de les dones en la comunicació quotidiana. Aquesta guia, que busca ser un material de referència, una proposta, es distribuirà a diferents punts de la ciutat per tal de buscar la complicitat de la ciutadania i motivar-la a fer servir una comunicació més conscient i inclusiva.

Barcelona aposta contra les violències masclistes amb una inversió de mandat de més de 22 ME que ha arribat a prop de 15.000 dones i familiars

L’Ajuntament de Barcelona ha treballat durant tot el mandat per tal de lluitar contra la violències masclistes a la ciutat de Barcelona. El 25 de novembre del 2015 es va aprovar la Mesura de Govern ‘Millora del sistema per l’abordatge integral de les violències masclistes a Barcelona’ i, des d’aleshores, s’han invertit 22,46 milions d’euros.