Feminismes - Dones

Convocatòries de premsa

  

L’Ajuntament avança cap a l’equiparació efectiva a la feina entre homes i dones

L’Ajuntament avança cap a l’equiparació efectiva a la feina entre homes i dones. Així es constata en el balanç del primer any d’aplicació del III Pla d’Igualtat entre Dones i Homes que avui s’ha presentat a la Comissió de Presidència. El Pla prioritza àmbits fonamentals d’intervenció per avançar cap a l’equiparació, fixa objectius i resultats concrets a assolir i defineix les mesures i accions que cal dur a terme.

Barcelona destinarà més d’1 milió d’euros a combatre la precarietat laboral de les dones

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat avui a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports una nova Mesura de govern per promoure polítiques amb perspectiva de gènere que puguin incidir en la lluita contra la precarietat laboral de les dones. El document contempla 68 actuacions, dotades amb un pressupost aproximat d’1,2 milions d’euros, que s’aplicaran en els propers 3 anys amb l’objectiu de combatre la precarietat que pateixen les ocupacions més feminitzades de la ciutat, especialment en temps de crisi social i econòmica, com la que ha esdevingut a causa de la Covid-19.

Barcelona desplega diversos projectes de cooperació internacional per fer front les violències masclistes

L’Ajuntament de Barcelona col·labora actualment en diversos projectes de cooperació internacional en matèria de justícia de gènere. Els projectes, que formen part de les subvencions anuals que es concedeixen per part del consistori a projectes de cooperació i educació per la justícia global, s’han desenvolupat de la mà d’entitats internacionals que treballen sobre el terreny, i estan alineats amb els objectius i prioritats marcats per la Direcció de Justícia Global de l’Ajuntament.

Ada Colau inaugura l’exposició “Barcelona Fotògrafes” en el marc dels actes del 8M

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la tinenta de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, han inaugurat aquest matí l’exposició fotogràfica “Barcelona Fotògrafes” a la plaça Comercial, davant d’El Born Centre de Cultura i Memòria. La mostra recull 70 fotografies que mostren, per primera vegada, una crònica visual de la imatge moderna de Barcelona a través de la mirada de 21 dones fotògrafes, sovint oblidades i poc reconegudes al llarg de la història.

Turisme de Barcelona celebra el Dia Internacional de la Dona amb una acció per donar visibilitat al paper de la dona en el sector turístic

Una Ruta de les Dones, una acció viral donant veu a dones empresàries i una nova imatge a la Web VisitBarcelona, principals accions d’una iniciativa que vol donar visibilitat al paper de la dona en l’àmbit turístic. El Consorci de Promoció es vol fer ressò del paper important de la dona en l’àmbit turístic per promoure la igualtat d’oportunitats.

Les dones participen més de l’activitat cultural i cada cop són més presents en els espais de direcció artística i de gestió

Amb motiu de la jornada del 8 de març, l’Institut de Cultura ha volgut visibilitzar un recull de bona part de les dades disponibles sobre les dones i la cultura que s’han elaborat des de l’Observatori de Dades Culturals, amb la voluntat d’ampliar l’anàlisi i estudi del paper de la dona en l’àmbit de la cultura. En el primer bloc es fa un recull de les dades de les dones com a públic amb la mirada posada com a usuàries culturals. És en aquest àmbit on històricament ja es disposava de més informació, ja que tradicionalment s’han fet enquestes de públic, tant per part dels equipaments culturals com dels esdeveniments de ciutat. Algunes de les dades que es recullen, per exemple, són les d’ inscripcions als tallers que organitzen els centres cívics, on el percentatge de dones inscrites va superar el 70% del total, tant el 2019 com el 2020. En les activitats organitzades per les biblioteques, el gènere femení va ocupar prop del 60% de les places, arribant fins al 80% en el cas dels clubs de lectura. Homes i dones van per igual als museus de la ciutat, tot i que es poden trobar algunes diferències en els equipaments. Com a curiositat, mentre que el Reial Monestir de Pedralbes el visiten aproximadament un 60% de dones i un 36% d’homes, en el cas del Museu Marítim de Barcelona les xifres són a l’inrevés.

L’Arxiu Històric posa en xarxa el testimoni de les protagonistes de les Primeres Jornades catalanes de la Dona

Per primera vegada, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, posa en xarxa les entrevistes realitzades a vint dones que van participar a les Primeres Jornades catalanes de la Dona, el maig de 1976. Pocs mesos després de la mort de Franco, gairebé 4.000 dones, de diferents orígens, formació, procedència i experiència vital, es van trobar al paranimf de la Universitat de Barcelona.

L’Ajuntament elabora un pla per combatre l’escletxa digital de gènere de la ciutat

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat avui una nova Mesura de govern per l’equitat de gènere als entorns tecnològics. El document contempla gairebé 50 actuacions, dotades amb un pressupost de més de 2 milions d’euros, que s’aplicaran en els propers tres anys amb l’objectiu de promoure l’equitat de gènere a les indústries TIC de la ciutat i potenciar el feminisme com a eix central en la construcció de la societat digital.

L’Ajuntament promou l’empoderament i la millora de la qualitat de vida de les dones en situació de precarietat

L’Ajuntament de Barcelona, dins el marc de l’Estratègia contra la Feminització de la Pobresa i la Precarietat 2016-2024, ha posat en marxa el programa “Dones Amunt” amb la finalitat de mobilitzar i posar en acció recursos estructurals i personals de dones que es troben en situació de precarietat i vulnerabilitat, i acompanyar-les en el desenvolupament dels seus plans d’acció personals per tal de promoure el seu empoderament.

Barcelona obre un nou equipament per acollir dones en situació de sensellarisme

El Centre Residencial d’Inclusió La Llavor disposa de 40 habitacions individuals i assegura així la continuïtat de l’equipament extraordinari posat en marxa durant l’epidèmia de la Covid-19. El centre està gestionat per Sant Joan de Déus Serveis Socials i compta amb la col·laboració de la Fundació Ared per oferir un servei de formació i inserció laboral.

Barcelona obrirà una nova línia d’ajuts per a projectes que treballin per la reducció de la pobresa i la precarietat de les dones

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat les bases d’una nova línia de subvencions a projectes que treballen contra la feminització de la pobresa, és a dir, per la reducció de la pobresa i la precarietat de les dones, dotada amb un import total de 150.000 euros pels anys 2020 i 2021. La mesura forma part del pla de xoc social contra els efectes de la crisi provocada per la Covid-19, una emergència que ha tingut un impacte major en les dones, atès el seu punt de partida més vulnerable abans de la crisi.

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] L’Ajuntament de Barcelona reforça els serveis d’atenció a les dones davant l’emergència provocada per la COVID-19

L’emergència sanitària provocada pel COVID19 i la situació de confinament que se’n deriva pot produir un augment de casos de violència masclista, tant pel període de convivència intensiva de 24 hores diàries que suposa, com per la restricció de la mobilitat de les dones i l’angoixa per la incertesa econòmica i social de moltes famílies.

Barcelona inaugura l’espai de memòria de la Presó de Dones de les Corts, focus de la repressió política i contra les dones els primers anys del franquisme

Les Corts ha inaugurat aquest dissabte 14 de desembre l’espai de memòria de la Presó de Dones de les Corts. L’espai esdevé una realitat després d’anys de treball i reivindicació de la Plataforma Futur Monument Presó de dones de les Corts, que inclou entitats memorialistes i de familiars de les internes de recuperar aquest episodi de la història de la repressió política i de la repressió moral específica contra les dones que aquest lloc va significar.

Barcelona instal·la un estand antimasclista a la zona d’oci nocturn del Front Marítim sota el lema ‘No és no’

L’estand, que s’ha ubicat a la cruïlla del passeig Marítim amb el carrer Trelawny, una zona de Ciutat Vella on es concentra força públic per l’oferta d’oci nocturn existent, estarà operatiu les nits de dijous, divendres i dissabte entre les 22 i les 5 hores. Aquest espai es destinarà a sensibilitzar, informar i atendre –si es produeixen-  assetjaments i agressions sexuals. Considerant-ne que ho són des de comentaris ofensius i degradants, insults, persecucions, tocaments no consentits fins a intents o consumació de violacions.

Barcelona millora la vida laboral de 55.600 dones en quatre anys

La taxa d’activitat femenina passa del 54,7 al 57% entre 2015 i 2018El nombre de dones ocupades augmenta un 7,87%, passant de 331.700 a 357.800. Programes de formació, assessorament i contractació han ajudat a aquestes dones a millorar les seves condicions de vida i la seva inserció sòcio-laboral. Per tal d’ajudar a trencar el sostre de vidre a la ciutat s’ha posat en marxa el projecte Lidera de suport i networking a dones professionals.

Barcelona aplicarà criteris de gènere a tots els projectes urbanístics de la ciutat

El nou Manual d’urbanisme de la vida quotidiana recull metodologies i eines dirigides als equips tècnics municipals perquè els apliquin en la planificació, redacció i execució dels plans i projectes de transformació física de la ciutat. És fruit de les actuacions fetes pel Govern municipal per incorporar la perspectiva de gènere en l’urbanisme i fer que l’espai públic sigui més segur i atengui les necessitats dels homes i les dones de forma equitativa.

El protocol ‘No callem’ per actuar contra agressions i assetjaments sexuals en espais d’oci nocturn s’amplia a prop de 40 sales i festivals de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona, a través de la Regidoria de Feminismes i LGTBI, va posar en marxa aquest protocol per donar resposta a les dades de la darrera Enquesta de violència masclista de Catalunya (2016) que mostrava que els tocaments amb violència o sense violència es produeixen, sobretot, a l’espai públic, al transport públic i als espais d’oci. En detall, el 55,52% dels tocaments sexuals amb violència es van donar a l’espai públic i el 29,29% al espais d’oci. Pel que fa als tocaments sexual sense violència, l’enquesta indica que el 42,34% va tenir lloc al transport públic i el 31,03% a espais d’oci.

Desarticulat un grup criminal que explotava sexualment dones a Barcelona

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona, en col·laboració amb el Grup de Tràfic i Explotació de Persones de la Guàrdia Urbana de Barcelona van detenir el dia 14 de gener quatre membres d’un grup criminal com a presumptes autors d’un delicte de tràfic d’éssers humans amb la finalitat d’explotació sexual.