Feminismes - Dones

El protocol ‘No callem’ per actuar contra agressions i assetjaments sexuals en espais d’oci nocturn s’amplia a prop de 40 sales i festivals de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona, a través de la Regidoria de Feminismes i LGTBI, va posar en marxa aquest protocol per donar resposta a les dades de la darrera Enquesta de violència masclista de Catalunya (2016) que mostrava que els tocaments amb violència o sense violència es produeixen, sobretot, a l’espai públic, al transport públic i als espais d’oci. En detall, el 55,52% dels tocaments sexuals amb violència es van donar a l’espai públic i el 29,29% al espais d’oci. Pel que fa als tocaments sexual sense violència, l’enquesta indica que el 42,34% va tenir lloc al transport públic i el 31,03% a espais d’oci.

Desarticulat un grup criminal que explotava sexualment dones a Barcelona

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona, en col·laboració amb el Grup de Tràfic i Explotació de Persones de la Guàrdia Urbana de Barcelona van detenir el dia 14 de gener quatre membres d’un grup criminal com a presumptes autors d’un delicte de tràfic d’éssers humans amb la finalitat d’explotació sexual.

L’Ajuntament remunicipalitza el Centre d’Informació i Recursos per a Dones, servei estratègic per a la implementació de la transversalitat de gènere a la ciutat

La remunicipalització del Centre d’Informació i Recursos per a Dones, juntament amb la del SARA i els PIAD, ha suposat la recuperació de la gestió directa dels serveis municipals d’atenció a les dones, de lluita contra la violència masclista i per al desenvolupament de l’estratègia de transversalitat de gènere municipal

La campanya ‘Viatja amb Karma’ de TMB crida a aturar la violència masclista al transport públic

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i l’Ajuntament de Barcelona han començat avui una campanya per combatre les actituds i els comportaments masclistes que afecten les dones al transport públic. “Volem viatjar tranquil·les! A TMB no hi ha lloc per al masclisme” és el missatge que dona el personatge de la campanya, Karma, en un vídeo i una falca publicitària que han començat a distribuir-se avui.

L’espai públic de Sarrià-Sant Gervasi es feminitza

Sarrià-Sant Gervasi batejarà amb els noms de sis dones (dues de les quals han rebut el guardó de la Medalla de la Dona) cinc espais públics del districte. Així ho ha aprovat el darrer Plenari del Districte, després que la Ponència del Nomenclàtor dels carrers de Barcelona ja informés favorablement les noves denominacions. Ara, un cop es completi la tramitació dels 5 expedients, es podrà procedir a col·locar les noves plaques.

Barcelona blinda i garanteix l’equitat de gènere a la ciutat amb un reglament d’obligat compliment

Aquesta norma, d’obligat compliment, és un marc jurídic que garanteix la igualtat de gènere en l’àmbit municipal i que hauran de complir els òrgans de govern i gestió del consistori en el marc de les seves polítiques però, també, les empreses o entitats externes que vulguin optar a licitacions o ajudes i subvencions públiques. D’aquesta manera, es posen les bases d’un model públic, però també incentivant al privat, per tal d’assolir la igualtat efectiva entre dones i homes, sense cap tipus de discriminació per raó de sexe o de gènere.

Barcelona entrega el premi Joves Creadores 2018

L’objectiu de la convocatòria és incentivar la producció i la creació audiovisual de les dones joves de la ciutat, així com promoure la creació i difusió d’històries fílmiques que posin en el centre del relat la capacitat de resiliència i els processos d’apoderament protagonitzats per dones, en tota la seva diversitat.

Barcelona edita una Guia d’ús no sexista del llenguatge

L’Ajuntament de Barcelona ha començat a repartir la ‘Guia d’ús no sexista del llenguatge’, un decàleg que vol millorar la visibilitat de les dones en la comunicació quotidiana. Aquesta guia, que busca ser un material de referència, una proposta, es distribuirà a diferents punts de la ciutat per tal de buscar la complicitat de la ciutadania i motivar-la a fer servir una comunicació més conscient i inclusiva.

Barcelona aposta contra les violències masclistes amb una inversió de mandat de més de 22 ME que ha arribat a prop de 15.000 dones i familiars

L’Ajuntament de Barcelona ha treballat durant tot el mandat per tal de lluitar contra la violències masclistes a la ciutat de Barcelona. El 25 de novembre del 2015 es va aprovar la Mesura de Govern ‘Millora del sistema per l’abordatge integral de les violències masclistes a Barcelona’ i, des d’aleshores, s’han invertit 22,46 milions d’euros.

Barcelona es querella contra els magistrats que van empresonar persones LGTBI durant el franquisme

La querella que ha interposat l’Ajuntament de Barcelona contra crims de lesa humanitat en l’àmbit LGTBI durant el franquisme, segueix el seu curs a la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. L’Ajuntament de Barcelona, compromès amb la lluita contra la impunitat franquista i en la defensa de la diversitat sexual i de gènere, apunta amb aquesta querella 553 condemnes dictades per magistrats franquistes que van comportar la reclusió d’aquestes persones a la presó Model.

Barcelona Activa llança Lidera, un centre innovador destinat a totes les dones professionals de Barcelona

Amb aquesta plataforma Barcelona Activa donarà suport en la seva trajectòria professional a les dones professionals, directives o emprenedores, sigui quin sigui el seu sector. Més de 500.000 dones a la ciutat podran accedir-hi en el moment que vulguin anar un pas més enllà en la seva carrera. Serveis de mentoria, millores de competències i habilitats, i una amplia xarxa de networking són alguns dels punts més destacats

Més de 40 persones expertes en dades creen el primer índex de pobresa i precarietat femenina

L’Ajuntament de Barcelona i Iniciativa Barcelona Open Data han organitzat avui, dissabte, de 10 a 17 hores, al Disseny Hub Barcelona un Datatón, una convocatòria per tal de construir –entre persones expertes en pobresa i precarietat femenina, visualitzadores, analistes i periodistes de dades- el primer índex sobre pobresa i precarietat femenina. Més de 40 persones expertes analitzaran diferents variables que ajudin a mapejar quin nombre de dones es troben en situació d’exclusió, precarietat o pobresa a la ciutat.

Dones i política. Un debat entorn a M. Aurèlia Capmany

Sota el títol “Feminisme, Municipi, Barcelona. Un debat sobre les dones a la política en el marc del centenari de M. Aurèlia Capmany” ha tingut lloc avui un debat entre dues exregidores que van compartir legislatura amb la Maria Aurèlia Capmany, Francesca Masgoret i Eulàlia Vintró, i dues regidores de l’actual legislatura, la tinenta d’alcaldia de Drets Socials Laia Ortiz i la regidora de feminismes i LGTBI, Laura Pérez.

El districte de Ciutat Vella impulsa el cicle de xerrades i debats “1918-2018: un segle de vagues de dones”

El districte de Ciutat Vella i la Taula de Memòria Històrica i Democràtica del districte han organitzat el cicle de xerrades i debats “1918-2018: un segle de vagues de dones”, que tindrà lloc entre els dies 17 d’octubre i 12 de desembre a la seu del districte de Ciutat Vella (carrer del Bonsuccés, 3). En total, seran cinc activitats que tindran lloc els dies 17 i 31 d’octubre, 14 i 28 de novembre i 12 de desembre, que aniran acompanyades de la instal·lació de diversos elements de senyalística en l’espai públic que recordaran i explicaran la Casa de la Maternitat (carrer Ramalleres), el bar i les edicions LaSal (carrer Riereta) i la presència de Teresa Claramunt a la ciutat (carrer Aurora).

Laura Pérez i Gala Pin assisteixen a la inauguració de Ca la Dona

L’Ajuntament de Barcelona va invertir prop de 3 milions d’euros per la millora i el manteniment de l’edifici, ubicat al carrer Ripoll número 25. Aquest ha estat el primer espai de la ciutat que forma part del Programa de Patrimoni Ciutadà d’ús i gestió comunitària.

Barcelona aprova inicialment el nou reglament per la igualtat de gènere a la ciutat

El projecte de ‘Reglament per a la igualtat de gènere a l’Ajuntament de Barcelona’ es sotmetrà ara a informació pública per un període de trenta dies hàbils, a comptar des del següent al de la publicació del corresponent anunci en el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, amb la voluntat del govern de poder-lo aprovar definitivament abans d’acabar l’any.

Barcelona condemna l’assassinat d’una dona a Nou Barris en un cas de violència masclista i mostra el seu ferm rebuig

L’Ajuntament de Barcelona condemna l’assassinat d’una dona de 35 anys perpetrat per un home a la ciutat de Barcelona. El fets han tingut lloc aquesta matinada al districte de Nou Barris. Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal de Barcelona investiguen el cas i han informat que han detingut l’agressor, un home de 27 anys, com a presumpte autor de d’homicidi.