Habitatge

Un 26,4% d’habitatges en lloguer permanent pertany a propietaris amb més de 15 habitatges i en el cas de propietaris amb més de 10 habitatges arriba al 32,4%

L’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (O-HB), amb el suport i la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, la Secretaria d’Agenda Urbana i Territori i l’Institut Català del Sòl, ha analitzat l’estructura i concentració de la propietat del parc d’habitatges i del parc de lloguer a la ciutat de Barcelona.

L’Ajuntament requereix 14 grans tenidors propietaris de 194 pisos buits perquè els lloguin, amb l’advertiment de l’expropiació si no ho fan en un mes

L’Ajuntament de Barcelona ha enviat un total de 194 requeriments per carta a les propietàries de 194 habitatges que d’acord amb el Registre d’habitatges buits i ocupats de l’Agència de l’habitatge de Catalunya, del total de 426 que en aquests moments apareixen inscrits com a buits i sense l’ús social que els correspon d’acord amb la legislació.

L’AMB i l’Ajuntament de Barcelona reprenen la selecció d’un soci privat per entrar a formar part de la societat Habitatge Metròpolis Barcelona (HMB)

HABITATGE METRÒPOLIS BARCELONA, SA ha publicat els nous plecs del procediment de selecció i contractació d’un soci privat per entrar a formar part de la societat Habitatge Metròpolis Barcelona (HMB), una societat impulsada conjuntament per l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona i  adscrita a l’AMB. Les noves bases del concurs estan disponibles en el perfil del contractant de la societat https://contractaciopublica.gencat.cat.

Primer pas per l’aprovació del nou procés de selecció d’un soci privat de l’operador metropolità d’habitatge, per construir 4.500 pisos de lloguer assequible

El Plenari del Consell municipal de l’Ajuntament de Barcelona ha sotmès a votació avui els nous plecs del procediment de selecció i contractació d’un soci privat per entrar a formar part de la societat Habitatge Metròpoli Barcelona (HMB), la societat mixta i metropolitana de construcció i gestió d’habitatge de lloguer assequible impulsada conjuntament pel consistori i per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). La proposta s’ha aprovat amb els vots a favor del Govern Municipal (Barcelona en Comú i PSC) i dels grups de JxCat i C’s, juntament amb les abstencions d’ERC, PP i Barcelona pel Canvi.

L’Ajuntament sancionarà el fons inversor Azora per no complir l’obligació de llogar 20 pisos protegits

L’Ajuntament de Barcelona ha obert un expedient sancionador contra el fons inversor Azora Gestión Inmobiliaria SL en detectar que aquest fons d’inversió ha incomplert l’obligació de llogar un total de 20 pisos d’un edifici d’habitatges que va adquirir amb protecció oficial l’any 2010. Es tracta del bloc de pisos de la plaça d’Alfons Comín 11-12, a on aquesta societat a més a més, té un conflicte amb les famílies llogateres de l’immoble relacionat amb els preus dels lloguers. Sobre aquest conflicte, l’Ajuntament de Barcelona també ha fet indagacions i ha constatat que la companyia, tal com denuncien els veïns i les veïnes, manté pràctiques abusives amb els preus i amb algunes condicions dels lloguers. Per aquest motiu ha decidit adreçar-se a la Generalitat de Catalunya perquè intervingui, atès que té la competència per dictar una ordre del conseller que obligui a ajustar els preus.

Barcelona reactiva la construcció de 2.400 pisos públics

Es reprenen les obres en 15 edificis públics que suposen 625 pisos, així com els tràmits per iniciar noves construccions en 20 edificis més. En total, durant els propers mesos, Barcelona tindrà en construcció 2.357 habitatges i 42 allotjaments la majoria dels quals, el 83% seran de lloguer i per diferents col·lectius: persones grans, joves, o per afectats urbanístics. Aquestes obres suposen una inversió municipal de 310M€, que facilitaran l’accés a un habitatge digne a més de 6.000 persones i la producció generarà com a mínim 8.400 llocs de treball entre directes i indirectes

La xarxa europea de recerca sobre l’habitatge (ENHR) escull Barcelona per ser la seu del seu congrés anual del 2022

L’Ajuntament de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (O-HB), organitzaran una de les trobades internacionals més importants dels investigadors en l’àmbit de l’habitatge. El congrés serà el marc de presentació de la proposta de crear la Càtedra Housing Studies Barcelona, formada per les universitats públiques de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el Ministeri d’Universitats, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, i amb seu a l’ETSAB de la UPC.

L’O-HB llança una enquesta per analitzar l’afectació del Covid-19 en el sector de l’habitatge

L’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (O-HB), en col·laboració amb l’Agrupació Arquitectura i Sostenibilitat (AUS) del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, i el suport de les àrees d’habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, l’AMB, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, ha llançat una enquesta amb l’objectiu de conèixer en detall l’afectació del Covid-19 en el sector de l’habitatge.

L’Ajuntament amplia la moratòria i no cobrarà les quotes del parc públic d’habitatges fins al mes d’agost

L’Ajuntament de Barcelona ha ampliat la moratòria en el pagament de les quotes dels habitatges i locals comercials que gestiona a través de l’Institut Municipal de l’Habitatge i la Rehabilitació (IMHAB) que va aprovar mitjançant el Decret d’Alcaldia de 28 de març. Aquesta ampliació fa referència tant al termini de suspensió del pagament inicial, que s’allarga un mes, com pel que fa al període de prorrateig posterior que passa dels 18 mesos previstos inicialment als 36 del nou decret que es publica avui.

L’Ajuntament atura el cobrament dels lloguers del parc públic i crea una partida de 3,5 M€ per rebaixar les quotes de les persones que ho necessitin

L’Ajuntament de Barcelona no cobrarà les quotes de lloguer dels habitatges del seu parc públic durant els mesos d’abril, maig i juny. Un total de 8.748 famílies que viuen de lloguer en habitatges gestionats per l’Institut Municipal de l’Habitatge i la Rehabilitació (IMHAB)  no tornaran a pagar el lloguer fins al mes de juliol. Es tracta d’una nova mesura extraordinària adoptada per pal·liar els efectes de la pandèmia de la COVID-19 i de la declaració de l’Estat d’Alarma.

L’Ajuntament crea una comissió no permanent d’estudi sobre la regulació dels preus dels lloguers

L’acord, impulsat per l’equip de Govern i el grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya, rep el suport dels grups municipals de Junts per Catalunya, el Partit Popular i Barcelona pel Canvi, mentre que Ciutadans s’absté. A la comissió, proposada per ERC al ple extraordinari d’habitatge del passat mes de juliol, hi compareixeran els diferents agents implicats en les polítiques d’habitatge de la ciutat, així com experts en la matèria, i la durada dels treballs es preveu en un màxim de 5 mesos

L’Ajuntament celebra el canvi de paradigma que suposa l’aprovació del Decret llei de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge

L’Ajuntament de Barcelona celebra l’aprovació avui del nou Decret llei de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge, que ha impulsat el Govern de la Generalitat de Catalunya aquesta vegada amb la participació de l’Ajuntament de Barcelona i dels moviments i organitzacions socials que defensen el dret a l’habitatge. Aquest nou decret, a diferència del que va intentar impulsar al mes de juliol, representa un canvi de paradigma per a l’Ajuntament de Barcelona, “un gir de 180 graus respecte al decret anterior que vam tombar”, ha remarcat Lucía Martín, regidora d’Habitatge i Rehabilitació a l’Ajuntament de Barcelona, que ha valorat l’aprovació del decret juntament amb la tinenta d’Alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz. Un dels canvis més destacats és que amb el nou decret, “l’habitatge assequible comença a ser la norma i no l’excepció”, ha dit Sanz.

L’Ajuntament lliura les claus dels habitatges per a joves de Can Fabra, al barri de Sant Andreu

L’Ajuntament de Barcelona ha lliurat els habitatges destinats a joves d’entre 18 i 35 anys de la promoció construïda per l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) al recinte fabril de Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu. També s’han lliurat les claus de 5 d’aquests habitatges a l’ICUB, que els gestionarà com a residències d’artistes que treballen a la xarxa de fàbriques de creació i que fan estades a la ciutat a través d’intercanvis.