Mobilitat i transports

Barcelona reforçarà el dispositiu per garantir el compliment de la nova normativa de patinets

El 2 de gener del 2021 va entrar en vigor el Reial Decret aprovat pel Consell de Ministres, pel qual es modifiquen el Reglament General de Circulació i el Reglament General de Vehicles en matèria de mesures urbanes de trànsit. La nova normativa, d’aplicació estatal, regula les condicions de desplaçament dels vehicles de mobilitat personal (VMP) i els seus requisits tècnics.

El comerç de proximitat a Gràcia, sense cotxes

El Districte de Gràcia, amb la voluntat de fomentar i donar suport al comerç de proximitat i la restauració, tancarà el trànsit d’alguns carrers durant els dies previs a la festa de Reis.

Posada en servei del nou carril bici del carrer Aragó

La nova infraestructura, de 4,8 km de longitud, permet travessar tot l’Eixample i connectar amb els carrils bici de les vies transversals. Es tracta d’un carril bici unidireccional en sentit Llobregat, que discorre pel carrer Aragó, entre l’avinguda Meridiana i el carrer Tarragona.

Llum verda al Pla de Mobilitat Urbana 2024

La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat ha aprovat inicialment el Pla de Mobilitat Urbana 2024. Ho ha fet amb els vots a favor del Govern municipal (Barcelona en Comú i PSC), l’abstenció d’ERC i Cs  i els vots en contra de JxCat,  PP i Barcelona pel canvi.

El Fòrum de Seguretat Viària clou que la visió gènere ha d’incorporar-se a les polítiques de seguretat viària

El tinent de l’alcaldia de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, i la regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón, han assistit aquest matí a la 26a edició Fòrum de Seguretat Viària que ha tractat sobre la dimensió humana de la seguretat viària.  També han estat presents Josep Mateu, president del RACC; Juli Gendrau, director del Servei Català de Trànsit; i Yolanda Doménech, psicòloga i directora de l’Associació Prevenció d’Accidents de Trànsit P(A)T.

L’Ajuntament de Barcelona reforça les sancions a les empreses de patinets d’ús compartit que actuen sense llicència a la via pública

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha iniciat un dispositiu específic amb l’objectiu de sancionar i requisar aquells patinets d’ús compartit que es trobin fent un ús intensiu de l’espai públic sense llicència i estacionant en espais no autoritzats, d’acord amb l’Ordenança d’Ús de les Vies i Espais Públics. L’Ajuntament de Barcelona compta amb les eines necessàries per poder sancionar i requisar els vehicles de les empreses de patinets de sharing que estan operant a la via pública sense l’autorització corresponent.

El Pla de Mobilitat Urbana 2024 concreta un total de 60 línies d’actuació i més de 300 mesures per assolir una mobilitat més sostenible, segura i saludable

Aquesta tarda el Govern Municipal ha presentat la proposta definitiva del Pla de Mobilitat Urbana (PMU) 2024 a les entitats que integren el Pacte per la Mobilitat. El document final s’ha elaborat després de debatre la proposta inicial amb el conjunt d’associacions que formen part del pacte i altres entitats de la ciutat, a més dels partits del consistori. L’Ajuntament de Barcelona aposta per la participació i diàleg amb la voluntat d’incorporar en la mesura del possible els màxims suggeriments al pla. En total s’han dut a terme més de 30 reunions que s’han concretat en més de 70 hores de treball conjunt.

La xarxa Endolla Barcelona creix amb cinc punts de recàrrega de vehicles elèctrics

Barcelona de Serveis Municipals (B:SM), principal operador de mobilitat elèctrica de la ciutat, ha posat en funcionament en els darrers dies cinc nous punts de recàrrega al carrer i ja són 512 els punts en funcionament distribuïts per la ciutat de Barcelona. D’aquesta manera es pretén garantir la transició cap a l’ús d‘energies renovables en el transport i promoure l’autosuficiència energètica, diversificant els recursos.

Afectacions a la mobilitat per l’inici de les obres del col·lector de la Diagonal i altres intervencions de millora de la ciutat

Aquest mes de novembre s’executen a Barcelona un seguit d’intervencions per millorar l’espai públic, optimitzar la infraestructura de carril bus i potenciar la xarxa ciclista. A partir d’aquesta setmana, aquestes coincidiran en el temps amb les obres del col·lector de la Diagonal que es realitzen per adaptar el sistema de clavegueram als efectes dels canvi climàtic.

L’Ajuntament de Barcelona celebra l’extensió de la velocitat màxima a 30 km/h a vies d’un carril

El Consell de Ministres ha aprovat avui un reial decret que modifica el Reglament General de Circulació i el Reglament General de Vehicles, en matèria de mesures urbanes de trànsit. El canvis responen a les variacions de mobilitat produïdes durant els darrers anys on, en l’àmbit urbà, el vehicle a motor ha deixat de ser l’únic protagonista per donar pas a un ús compartit de la via, on cada vegada guanyen més importància els vianants, les bicicletes o els vehicles de mobilitat personal.

Barcelona, proclamada seu del congrés internacional de transport públic més important del món el 2023

Barcelona acollirà l’any 2023 el Global Public Transport Summit, l’esdeveniment més rellevant a nivell mundial dins del sector del transport públic. Es tracta d’un congrés i fira organitzat per la Unió Internacional del Transport Públic (UITP), l’organització de referència del sector, presidida des del 2017 pel director general de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Pere Calvet.

TMB rep el primer dels quatre trens que reforçaran la línia 1 del metro de Barcelona

Aquesta setmana ha arribat a les instal·lacions de Metro de Barcelona a Hospital de Bellvitge el primer dels quatre trens de la sèrie 6000 de segona generació adquirits per TMB per incrementar el material mòbil i el servei de la línia 1. El comboi, fabricat per CAF, forma part d’una comanda de 12 destinats a reforçar les línies amb més passatge, 8 dels quals ja estan incorporats als carrusels de les línies 3, 4 i 5.

Neix CicloBCN21, l’esdeveniment que agruparà tres congressos sobre la bicicleta a Barcelona del 5 al 10 d’octubre de 2021

CicloBCN21, esdeveniment que acollirà Barcelona del 5 al 10 d’octubre de 2021, ha començat avui oficialment a pedalar. Al voltant de la bicicleta s’organitzaran diverses activitats que hi estan vinculades, sota el lema Pedalem ciutats i territori. Per primer cop, una mateixa ciutat aplegarà tres congressos sobre la bici: el Congrés EuroVelo i Cicloturisme 2021, el XVII Congrés Ibèric “La bicicleta i la ciutat” i el 7è Congrés Internacional de la Bicicleta; tots tres inclouran espais d’exposició, trobades entre professionals, visites tècniques i activitats a l’espai públic, amb l’objectiu de reivindicar el protagonisme de la bicicleta i refermar el compromís de les institucions i la ciutadania per fomentar-ne l’ús.

Pacte per fomentar una nova mobilitat laboral a Barcelona

La COVID-19 i el confinament i la distància social que ha s’han hagut de decretar per evitar la propagació del virus, han capgirat els patrons i hàbits de mobilitat a gairebé totes les grans conurbacions urbanes del món, entre elles Barcelona i la seva àrea metropolitana. Durant els mesos de vigència de l’Estat d’Alarma s’ha registrat una dràstica reducció de la mobilitat i canvis en el repartiment modal habitual, que a dia d’avui encara es mantenen, observant-se una major recuperació dels desplaçaments en vehicle privat en relació als desplaçaments en transport públic.

TMB compra vuit autobusos d’hidrogen d’emissió zero, els primers per a un servei urbà a Espanya

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha fet un pas més cap a una nova mobilitat amb zero emissions amb la resolució del concurs convocat per subministrar vuit nous autobusos elèctrics de pila de combustible propulsats per hidrogen, els primers destinats al servei regular en una xarxa urbana a Espanya. El guanyador de la licitació ha estat el fabricant portuguès Caetano Bus, que subministrarà els vuit vehicles el 2021 per un import de 6,4 milions d’euros, IVA inclòs.

El nou Pla de Mobilitat Urbana 2024 es fixa com a objectiu que el 81% dels desplaçaments a Barcelona es facin a peu, en transport públic o en bicicleta

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presidit avui la sessió Plenària del Pacte per la Mobilitat, l’espai de participació i de diàleg sobre la mobilitat de la ciutat que reuneix a prop d’un centenar d’entitats. A l’acte també hi ha participat el tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz i la regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón.

El projecte europeu C-MobILE desplega un pilot de serveis d’ajuda a la mobilitat a Barcelona i la seva àrea metropolitana

La prova pilot que el projecte europeu C-MobILE (Accelerating C-ITS Mobility Innovation and depLoyment in Europe) ha desplegat consisteix a oferir serveis per a millorar la mobilitat a Barcelona i la seva àrea metropolitana amb la finalitat de reduir les incidències viàries i l’impacte mediambiental del transport per carretera i convertir Barcelona en una ciutat eficient i plenament segura per a la ciutadania mentre es desplaça.

L’Ajuntament de Barcelona, el RACC i els 11 operadors de motosharing engeguen una campanya per promoure bones pràctiques de seguretat viària entre els usuaris de moto

L’Ajuntament de Barcelona i el RACC han presentat avui una campanya de sensibilització que té l’objectiu de millorar la seguretat viària entre els usuaris de moto i motosharing. La iniciativa, que porta per lema “En moto zero riscos, fica-t’ho al casc!”, compta amb la participació de totes les empreses que operen amb moto compartida a la ciutat de Barcelona (11) i té el suport de la FIA (Federació Internacional d’Automobilisme).

Barcelona celebra la Setmana Europea de la Mobilitat

Del 16 al 22 de setembre se celebra internacionalment la Setmana Europea de la Mobilitat, enguany amb el lema “Per una mobilitat sense emissions”. En el context actual, Barcelona se suma a la celebració de la setmana, ajustant i adequant la programació a l’emergència sanitària provocada per la COVID-19. Durant els propers dies diverses entitats i organitzacions de la ciutat han programat un ventall d’activitats per mostrar que una altra manera de moure’s és possible.