Sanitat i salut

La 9a Taula de la Qualitat de l’Aire analitza l’impacte del confinament en la qualitat de l’aire

L’Ajuntament de Barcelona va celebrar ahir la 9a Taula per la Qualitat de l’Aire, on es va analitzar, entre d’altres dades, la relació entre la baixada de la mobilitat causada pel confinament i la contaminació de l’aire. Durant la sessió, presidida per la tinenta d’alcaldia Janet Sanz, es va fer repàs de l’últim informe elaborat pel Grup de Treball d’Avaluació de la ZBE coordinat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona, format per les administracions i investigadors del IDAEA-CSIC, ISGlobal i UPC, experts en contaminació de l’aire, la salut ambiental i mobilitat.

Barcelona signa un nou acord per avançar cap un nou model de vida i usos dels temps socials més saludables i eficients

L’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona han signat aquest matí un acord de col·laboració per a l’impuls de les  polítiques d’ús del temps en l’àmbit local i internacional. El conveni recull també l’acord amb la  Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society  per a l’organització de la International Time Use Week 2020 i 2021, on participaran més de 300 investigadors, personalitats polítiques, activistes i organitzacions sobre els usos del temps d’arreu del món.

L’Ajuntament de Barcelona llança un pla de xoc en salut mental dotat amb 1,5 M€ extraordinaris per abordar el patiment psicològic derivat de la Covid-19

L’Ajuntament de Barcelona posarà en marxa un pla de xoc en salut mental per fer front els efectes que pugui generar la Covid-19 a nivell emocional entre la ciutadania, un reforç important que es farà de la mà de les entitats que integren la Taula de Salut Mental de la ciutat i d’altres especialitzades en l’acompanyament i el suport psicològic. El pla està dotat amb 1,5 milions d’euros extraordinaris, un increment del 234% respecte als 640.000 euros que ja estava previst destinar aquest any als diferents programes municipals de salut mental que funcionen a Barcelona, igualment de la mà d’entitats especialitzades, que es mantindran en tot cas.

L’Ajuntament obrirà al públic 20 Centres de Serveis Socials a partir del proper dilluns 25 de maig

L’Ajuntament de Barcelona reobrirà al públic 20 dels Centres de Serveis Socials que hi ha la ciutat a partir del proper dilluns 25 de maig. La mesura s’ha pres després que durant els dos últims mesos, arran del decret d’estat d’alarma per l’aparició de la Covid-19, el conjunt de professionals de Serveis Socials hagin seguit treballant intensament de manera telemàtica, amb un pla de contingència específic i 9 centres oberts al públic per garantir l’atenció presencial d’urgència a la ciutadania.

Barcelona posa en marxa un nou hotel, apartaments i serveis específics a domicili per garantir el bon aïllament de les persones amb la Covid-19

La ciutat de Barcelona ha activat un nou paquet de 165 llars addicionals per posar en marxa el Programa municipal de suport a les quarantenes. Es tracta de 85 apartaments turístics actualment en desús, de diferents dimensions, a banda de 80 habitacions d’un nou Hotel Salut que ha obert aquesta setmana i que funcionarà amb un reforç de suport social específic.

Es distribueixen més de 1.200 dispositius mòbils entre els centres hospitalaris i els pavellons Salut de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Salut, a través del Consorci Sanitari de Barcelona –format pel mateix Ajuntament i la Generalitat de Catalunya-, ha gestionat la iniciativa que a tot Catalunya impulsa l’Àrea de Ciutadania, Innovació i Usuari del Servei Català de la Salut conjuntament amb la fundació TICSalut per posar a disposició del principals centres hospitalaris i pavellons Salut més de 1.200 dispositius mòbils. L’objectiu és facilitar la feina del personal sanitari a les noves instal·lacions i permetre la comunicació entre els malalts aïllats i el seus familiars.

La Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia reclama una aposta per la producció local i sostenible davant la crisi de la COVID-19

La Xarxa espanyola de Ciutats per l’Agroecologia formada 24 municipis entre els quals Barcelona reclamen una aposta per la producció local i sostenible enfront la crisi dela COVID-19. Davant la situació actual, els consistoris fan una crida al conjunt d’administracions públiques perquè protegeixin les produccions agroalimentàries locals i sostenibles, els canals de distribució de proximitat, i els teixits ciutadans comunitaris que estan permetent portar aliments a aquells que més ho necessiten.

L’ASPB mostra en un nou web el dia a dia de l’epidèmia de la COVID-19 a Barcelona i la seva distribució a la ciutat

L’Agencia de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha elaborat un nou web que permet fer un seguiment diari de l’evolució de la pandèmia de la COVID-19 a la ciutat de Barcelona, així com la distribució de la malaltia per edat, sexe, barri i secció censal. L’eina, oberta a tota la ciutadania i que es pot consultar a l’adreça web https://www.aspb.cat/covid19aldiabcn/, també mostra la distribució segons el nivell sòcioeconòmic de l’àrea de residència i l’excés de mortalitat entre la població resident a Barcelona a partir de les dades d’enterraments.

L’Ajuntament de Barcelona demana l’inici immediat del pla de xoc per a les residències de gent gran

L’alcaldessa Ada Colau ha insistit aquest dimecres a demanar a la Generalitat l’inici avui mateix d’un pla de xoc per a les residències de gent gran. Aquest pla de xoc s’hauria de concretar en una “instrucció clara” per part del Govern perquè, com a administració pública competent en la matèria, autoritzi amb la màxima celeritat possible el trasllat d’aquelles persones usuàries amb símptomes de Covid-19 que es troben en alguna de les 15 residències actualment més afectades a la ciutat.

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] El pavelló de l’INEFC s’adequa com a ampliació de l’Hospital Clínic per atendre pacients amb la COVID-19

El pavelló de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) estarà a disposició de l’Hospital Clínic el proper divendres com a espai medicalitzat per atendre pacients amb la COVID-19. Serà l’últim dels 4 Pavellons Salut que el Consorci Sanitari de Barcelona -format per l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya- habilita per destensar els hospitals de la ciutat durant l’actual emergència sanitària.

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Barcelona suma dos Pavellons Salut per atendre pacients amb la COVID-19

Aquest cap de setmana s’han enllestit les tasques d’adequació de dos Pavellons de Salut més. D’una banda, demà mateix es podrà començar a atendre pacients al Pavelló Salut habilitat al Centre Esportiu Municipal Guinardó, que servirà per ampliar la capacitat d’hospitalizació de l’Hospital de Sant Pau. L’espai acollirà fins a un centenar de pacients estables, que porten ja 5 o més dies hospitalitzats.

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Els autobusos solidaris comencen a transportar pacients d’hospitals als espais de confinament

Aquesta setmana han començat els trasllats de pacients de COVID-19 amb autobusos de TMB conduïts per treballadors voluntaris. En els tres primers dies, des de dimecres fins avui divendres, s’han fet sis serveis de transport amb sis conductors i conductores diferents, gràcies als quals s’han desplaçat 105 persones des dels hospitals on les han tractat. Avui han sortit tres autobusos amb tres conductores voluntàries a fer les rutes programades.

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Arriben a Barcelona les 12 tones de material de protecció que l’Ajuntament ha adquirit per a protegir serveis essencials

Barcelona ha rebut 12 tones de material sanitari procedent de la ciutat xinesa de Xangai, adquirides pel consistori per a protegir serveis essencials. L’Ajuntament ha comprat aquest material directament al fabricant xinès de Xangai gràcies a la col·laboració de la comunitat xinesa de la ciutat i als seus contactes al país asiàtic. En total, l’enviament inclou 600.000 mascaretes quirúrgiques IIR, 5.000 granotes, 12.000 ulleres i 9.600 gorros.

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Finalitzades les tasques d’adequació del Pavelló Salut Vall d’Hebron per atendre 132 pacients amb la COVID-19

Aquest matí han acabat les tasques d’adequació del Centre Esportiu Municipal Olímpics Vall d’Hebron com a extensió de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. L’espai ja es va obrir diumenge passat en una primera fase que va permetre atendre 22 pacients, i amb la finalització de l’operatiu durant el dia d’avui permetrà acollir un total de 132 pacients.

L’AMB posa ajuts especials per a PIME, autònoms i ciutadania per al pagament del rebut de l’aigua

Barcelona Energia, l’operador elèctric metropolità, també permet ajornar el pagament dels rebuts. Es dona la possiblitats a tots els usuaris a ajornar les factures del segon trimestre de l’any a les persones que ho sol·licitin i l’import diferit es carregarà en sis quotes iguals de juliol a desembre de 2020, sense interessos, amb un càrrec independent a la factura ordinària mensual.

L’Ajuntament atura totes les obres privades de la ciutat

L’Ajuntament de Barcelona ha suspès totes les obres privades a la ciutat. La mesura s’ha pres en aplicació del Reial decret llei 10/2020, que va entrar en vigor ahir i limita totes les activitats no vinculades a la prestació de serveis essencials.

VinclesBCN obre un canal directe amb la Guàrdia Urbana durant el confinament per resoldre les consultes de les persones grans que viuen soles

El Servei VinclesBCN obrirà a partir d’avui un canal directe amb la Guàrdia Urbana perquè el cos atengui les consultes sobre seguretat i prevenció que tinguin les persones usuàries en l’actual context de confinament provocat per la pandèmia de la COVID-19. Aquest canal se suma al nou Canal Sanitari que el servei ja va obrir fa una setmana per donar resposta als dubtes i inquietuds sanitaris que tinguessin les persones usuàries del servei.

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Es posa en marxa el Pavelló Salut Vall d’Hebron per atendre pacients amb la COVID-19

Aquest matí ha començat a funcionar el Pavelló Salut Vall d’Hebron com a extensió de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron per atendre pacients amb la COVID-19. En una primera fase, el Pavelló acull 22 pacients i prepara l’espai per poder allotjar, a mitjans de la setmana vinent, un total de 132 pacients, que serà la capacitat màxima de l’espai. El Pavelló acollirà pacients no crítics, que estaran atesos amb el mateix equipament sanitari (presa d’oxigen, raigs X, equipament per fer extraccions de sang, etc.) i pels mateixos professionals de l’hospital. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Dr. Albert Salazar, van visitar ahir al vespre l’espai.