Sanitat i salut

Acord per impulsar CaixaResearch Institute, un nou centre de recerca en salut promogut per la Fundació ”la Caixa”

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el president de la Fundació ”la Caixa”, Isidre Fainé, el patró de la Fundació ”la Caixa” i president del seu Comitè Científic, Javier Solana, i la Tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, han presentat un acord per a la implementació del CaixaResearch Institute, un nou centre de recerca a Barcelona impulsat per la Fundació ”la Caixa” dedicat a la salut i les ciències de la vida.

Barcelona obre cinc nou punts de la xarxa Konsulta’m per oferir suport psicològic a adolescents i joves durant la Covid-19 i creixen un 138% les atencions

El servei es va posar en marxa el 2018 i des d’aquest any ja està present a tota la ciutat amb 11 punts d’atenció oberta a joves, famílies i professionals. L’any passat el Konsulta’m va atendre 734 consultes de 448 joves a banda d’un centenar de consultes protagonitzades per professionals i un centenar més per part d’organitzacions.

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Barcelona inclourà aquest curs 30 noves escoles al projecte Menjadors escolars més sans i sostenibles

La ciutat de Barcelona, coincidint amb l’arrencada del curs escolar després de les vacances nadalenques, té previst incorporar 30 nous centres educatius al projecte Menjadors escolars més sans i sostenibles, una iniciativa que passa principalment per la implantació d’uns menús per a l’alumnat amb més presència de proteïna vegetal (principalment llegums) i menys carn vermella i/o processada. El projecte, supervisat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i que compta amb el suport del Consorci d’Educació de Barcelona (CEB), fa un any que es va engegar com a prova pilot en sis escoles de la ciutat. Malgrat la pandèmia mundial de Covid-19, aquestes escoles han comptat durant els últims mesos amb l’assessorament personalitzat de l’ASPB per tal d’introduir millores i extreure les necessàries conclusions per a l’extensió del projecte a la resta de la ciutat.

La Guàrdia Urbana de Barcelona vetllarà pel compliment de les mesures marcades pel PROCICAT per la nit de Cap d’Any

Barcelona acomiadarà 2020 i donarà la benvinguda a 2021 amb unes campanades que es podran seguir des de tots els districtes i amb un espectacle de focs artificials visible des de la major part de la ciutat. Coincidint amb les dotze campanades que marcaran el final del dia 31 de desembre, es llançaran 12 palmeres brillants a cadascun dels 10 districtes de Barcelona: Ciutat Vella, Eixample, Sants-Montjuïc, Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí. D’aquesta manera, tots els barcelonins les podran veure des de casa seva.

Un estudi europeu troba nicotina ambiental provinent del fum del tabac en el 41% dels parcs infantils i en el 46% dels accessos a escoles

El fum del tabac està present a les entrades d’escoles i en els parcs infantils de diverses ciutats europees, entre elles Barcelona. Ho demostra un estudi, coordinat per persones investigadores de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), que ha trobat nicotina ambiental (marcador específic del fum del tabac) al 41% dels parcs infantils i al 46% de les entrades de centres d’educació primària d’11 països europeus.

S’inicien els cribratges escolars als centres de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat

El primer dels centres on s’ha fet el cribratge a Barcelona és l’Escola Barrufet, amb 404 alumnes a qui s’ha fet el test PCR, i 64 persones entre docents i personal extern. A l’Hospitalet de Llobregat, les proves es fan a l’Escola Joaquim Ruyra -460 tests entre alumnat, professorat i altre personal- i a l’Institut Eduard Fontserè -340 tests en total-.

La Taula Barcelona per l’Alzheimer posa en marxa un canal per respondre tots els dubtes de la ciutadania sobre la malaltia

La iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona i de les cinc entitats de la ciutat especialitzades en la malaltia coincideix amb la commemoració aquest 21 de setembre del Dia Mundial de l’Alzheimer. El nou canal ja incorpora més d’un centenar de preguntes i respostes sobre l’Alzheimer i en una segona fase està previst que incorpori informació sobre altres malalties neurodegeneratives

En marxa els cribratges massius per detectar la Covid-19 a persones asimptomàtiques al Raval Nord de Barcelona

El Departament de Salut i l’Ajuntament de Barcelona han posat en marxa els cribratges massius al Raval Nord de la ciutat. L’objectiu de l’actuació és detectar el màxim de casos asimptomàtics possibles, tallar cadenes de transmissió, aïllar contactes i limitar l’expansió del virus. Prioritàriament, l’acció va dirigida a les persones asimptomàtiques residents a les seccions censals 01015, 01017, 01019 i 01020 del barri, sense restriccions d’edat, on la incidència de la malaltia és més elevada, però roman oberta als veïns i les veïnes de tot el Raval Nord.

La 9a Taula de la Qualitat de l’Aire analitza l’impacte del confinament en la qualitat de l’aire

L’Ajuntament de Barcelona va celebrar ahir la 9a Taula per la Qualitat de l’Aire, on es va analitzar, entre d’altres dades, la relació entre la baixada de la mobilitat causada pel confinament i la contaminació de l’aire. Durant la sessió, presidida per la tinenta d’alcaldia Janet Sanz, es va fer repàs de l’últim informe elaborat pel Grup de Treball d’Avaluació de la ZBE coordinat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona, format per les administracions i investigadors del IDAEA-CSIC, ISGlobal i UPC, experts en contaminació de l’aire, la salut ambiental i mobilitat.

Barcelona signa un nou acord per avançar cap un nou model de vida i usos dels temps socials més saludables i eficients

L’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona han signat aquest matí un acord de col·laboració per a l’impuls de les  polítiques d’ús del temps en l’àmbit local i internacional. El conveni recull també l’acord amb la  Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society  per a l’organització de la International Time Use Week 2020 i 2021, on participaran més de 300 investigadors, personalitats polítiques, activistes i organitzacions sobre els usos del temps d’arreu del món.

L’Ajuntament de Barcelona llança un pla de xoc en salut mental dotat amb 1,5 M€ extraordinaris per abordar el patiment psicològic derivat de la Covid-19

L’Ajuntament de Barcelona posarà en marxa un pla de xoc en salut mental per fer front els efectes que pugui generar la Covid-19 a nivell emocional entre la ciutadania, un reforç important que es farà de la mà de les entitats que integren la Taula de Salut Mental de la ciutat i d’altres especialitzades en l’acompanyament i el suport psicològic. El pla està dotat amb 1,5 milions d’euros extraordinaris, un increment del 234% respecte als 640.000 euros que ja estava previst destinar aquest any als diferents programes municipals de salut mental que funcionen a Barcelona, igualment de la mà d’entitats especialitzades, que es mantindran en tot cas.

L’Ajuntament obrirà al públic 20 Centres de Serveis Socials a partir del proper dilluns 25 de maig

L’Ajuntament de Barcelona reobrirà al públic 20 dels Centres de Serveis Socials que hi ha la ciutat a partir del proper dilluns 25 de maig. La mesura s’ha pres després que durant els dos últims mesos, arran del decret d’estat d’alarma per l’aparició de la Covid-19, el conjunt de professionals de Serveis Socials hagin seguit treballant intensament de manera telemàtica, amb un pla de contingència específic i 9 centres oberts al públic per garantir l’atenció presencial d’urgència a la ciutadania.

Barcelona posa en marxa un nou hotel, apartaments i serveis específics a domicili per garantir el bon aïllament de les persones amb la Covid-19

La ciutat de Barcelona ha activat un nou paquet de 165 llars addicionals per posar en marxa el Programa municipal de suport a les quarantenes. Es tracta de 85 apartaments turístics actualment en desús, de diferents dimensions, a banda de 80 habitacions d’un nou Hotel Salut que ha obert aquesta setmana i que funcionarà amb un reforç de suport social específic.

Es distribueixen més de 1.200 dispositius mòbils entre els centres hospitalaris i els pavellons Salut de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Salut, a través del Consorci Sanitari de Barcelona –format pel mateix Ajuntament i la Generalitat de Catalunya-, ha gestionat la iniciativa que a tot Catalunya impulsa l’Àrea de Ciutadania, Innovació i Usuari del Servei Català de la Salut conjuntament amb la fundació TICSalut per posar a disposició del principals centres hospitalaris i pavellons Salut més de 1.200 dispositius mòbils. L’objectiu és facilitar la feina del personal sanitari a les noves instal·lacions i permetre la comunicació entre els malalts aïllats i el seus familiars.