Urbanisme i infraestructures

Convocatòries de premsa

  

La 5a Setmana d’Arquitectura de Barcelona recupera les activitats presencials

Torna la Setmana d’Arquitectura a Barcelona, que celebrarà del 6 al 16 de maig la seva cinquena edició. L’esdeveniment oferirà de nou un ampli ventall d’activitats relacionades amb el món de l’arquitectura i el patrimoni arquitectònic de la capital catalana. Com a novetat, enguany algunes de les activitats tornaran a ser presencials, de manera que la ciutadania podrà tornar a gaudir de la Setmana en primera persona.

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Barcelona assaja a la plaça de les Glòries un paviment solar que genera energia elèctrica

La plaça de les Glòries és l’espai escollit per col·locar i fer una prova pilot amb paviment generador fotovoltaic. Es tracta de la proposta guanyadora del repte “Paviments generadors: com podem incorporar la generació renovable local en els paviments de la ciutat?”, promogut per l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Agència de l’Energia i del Comissionat d’Innovació Digital, amb el suport de la Fundació BIT Habitat, i que es va llançar amb l’objectiu de conèixer solucions potencials de generació renovable local en paviments i analitzar la viabilitat d’implantar-les en carrers, places i vies d’accés a Barcelona.

Les obres del túnel viari de la plaça de les Glòries encaren la recta final

Ja estan executades més del 85% de les obres de construcció del túnel viari que discorre per sota de la plaça de les Glòries. Els treballs per fer realitat aquesta nova infraestructura viària encaren ja la seva recta final amb l’objectiu de posar en funcionament el túnel de sortida de la ciutat –sentit Besòs– al mes de setembre, i el túnel d’entrada a la ciutat  –sentit  Llobregat– entre finals de novembre i principis de desembre.
Render Encants

Comença el procés de licitació per construir la promoció de 238 habitatges públics de l’Illa Glòries

Pas endavant d’una de les promocions públiques municipals més emblemàtiques de l’Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) i la més gran de lloguer i dret de superfície de tot l’Estat en marxa actualment. Comença ara el procés de licitació de les obres de construcció de la promoció de l’Illa Glòries, formada per quatre edificis en un sol conjunt i un total de 238 habitatges.

Barcelona estrena la nova configuració del carrer Pelai

La primera fase de l’actuació de millora al carrer Pelai, des de la plaça de la Universitat fins a la plaça Catalunya, ja ha finalitzat. Aquest dissabte s’estrena la nova configuració que transforma aquesta via en un carrer més amable, amb més metres quadrats pels vianants i per la vida comercial, i amb menys espai pels cotxes. La intervenció s’ha fet amb l’objectiu de donar resposta a les demandes dels veïns i comerciants de l’entorn i per tal de donar un impuls comercial i econòmic al centre de Barcelona.

Un centenar d’escoles de Barcelona tindran l’entorn pacificat a final d’any

Un centenar d’escoles de Barcelona tindran l’entorn pacificat a final de 2021. El Govern municipal accelera amb el desplegament del programa Protegim les Escoles, que fa un salt d’escala definitiu per convertir-se en un projecte estructural de mandat. Fins ara ja s’ha intervingut en 26 escoles, i aquest any es farà en 66 més per millorar-ne els entorns i garantir que siguin segurs i saludables. S’assolirà, doncs, un total de 92 equipaments que disposaran d’un espai urbà pacificat amb un aire de més qualitat, més espais de trobada i menys accidentalitat i soroll.

Barcelona es prepara per acollir tres esdeveniments internacionals en arquitectura

Barcelona es prepara per acollir tres esdeveniments internacionals de referència en l’àmbit de l’arquitectura. Són la Capital Mundial de l’Arquitectura i el Congrés Mundial i l’Assemblea General de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA) del 2026; la XV Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme (BEAU), i la Nova Bauhaus Europea.

Barcelona testeja dos elements urbans nous per dinamitzar les terrasses i els entorns escolars

Barcelona ha instal·lat dos elements urbans nous a l’espai públic per dinamitzar els entorns escolars pacificats i les terrasses i testejar-ne el seu funcionament. Es tracta de dos prototips de mobiliari urbà que han ideat l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) i ELISAVA (Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona) en el marc del projecte FURNISH

Barcelona regula les activitats dels entorns del carrer de Girona

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat definitivament aquest divendres el Pla especial urbanístic d’ordenació de les activitats de pública concurrència, comerços alimentaris i altres activitats als entorns del carrer de Girona, al barri de la Dreta de l’Eixample. El ple li ha donat llum verda amb els vots a favor del Govern municipal i ERC i les abstencions de Junts per Catalunya, Cs, PP.

L’Ajuntament de Barcelona reivindica les infraestructures com a esperó de la recuperació econòmica i la lluita contra la desigualtat social

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, ha participat avui a la jornada Construint ponts amb les infraestructures, organitzada per Foment del Treball a Catalunya, on han participat també el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; el president de Foment del Treball, Josep Sánchez llibre, i representants dels principals agents econòmics i socials de Catalunya, i de l’administració local, autonòmica i estatal.

Barcelona pacificarà l’entorn de 22 escoles i centres educatius aquest any

El programa Protegim les Escoles accelera. L’Ajuntament intervindrà aquest 2020 en 22 escoles i centres educatius per millorar-ne els entorns i garantir que siguin segurs i saludables. Amb el desplegament del projecte, el Govern municipal vol avançar cap a la pacificació de l’espai urbà que envolten aquests equipaments i fer que s’hi respiri un aire de més qualitat, hi hagi més espais de trobada i menys accidentalitat i soroll.

Acord per al nou full de ruta del 22@

Pas endavant en la definició del futur 22@. El Govern municipal i ERC han tancat un acord per seguir avançant en l’actualització del full de ruta d’aquest àmbit de la ciutat i adaptar-lo a les necessitats i nous reptes que es plantegen. El pacte vol impulsar el nou planejament de tot l’àmbit, que permetrà fer actuacions en els camps de l’habitatge, l’activitat empresarial, el patrimoni industrial i l’urbanisme i l’entorn. Tot, amb l’objectiu de posar al dia el 22@ i potenciar-ne la transformació urbana i el seu paper com a motor econòmic de la ciutat.

Torna la Setmana d’Arquitectura de Barcelona amb una edició des de casa

Torna la Setmana d’Arquitectura a Barcelona, enguany amb una edició virtual per gaudir des de casa. Des d’aquest dijous fins al 17 de maig, se celebrarà per quart any un esdeveniment compartit que tornarà a oferir un ampli ventall d’activitats relacionades amb el món de l’arquitectura i el patrimoni arquitectònic de la capital catalana.

Re-enactment: l’obra de Lilly Reich ocupa el Pavelló de Barcelona

La intervenció resultant de la primera edició de la Beca Lilly Reich per a la igualtat en l’arquitectura s’inaugura a les portes del Dia de la Dona. La investigació realitzada per l’arquitecta Laura Martínez de Guereñu pren forma al Pavelló Mies van der Rohe per visibilitzar l’obra de Lilly Reich que la història va deixar relegada.

Xavier Matilla, nou Arquitecte en Cap de l’Ajuntament de Barcelona

El Govern municipal ha designat l’arquitecte urbanista Xavier Matilla com a nou Arquitecte en Cap de l’Ajuntament de Barcelona. Amb la seva incorporació es vol consolidar el model urbà que s’ha desenvolupat a la ciutat durant el mandat passat i donar-li un nou impuls que el faci transversal a totes les àrees del consistori.

El talent, la innovació i un model urbanístic sostenible posicionen Barcelona, la seva àrea metropolitana i Catalunya a Expo Real

La Generalitat de Catalunya, a través de l’INCASÒL, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ​​renoven per onzè any consecutiu a Expo Real 2019 el seu compromís amb el projecte Barcelona Catalonia per donar suport a models de desenvolupament inclusius, sostenibles i cohesionadors. Expo Real és una de les principals fires immobiliàries del món, que se celebra des d’avui dilluns 7 al 9 d’octubre a Munic (Alemanya).

Enderrocat el mur de l’Escola Mestre Gibert i Camins

L’Escola Mestre Gibert i Camins, del districte de Sant Andreu, es podrà ampliar després que s’hagi enderrocat aquesta setmana el mur del pati que el separava del solar contigu. L’enderrocament del mur, en mal estat de conservació i propietat fins ara de la finca veïna, ha estat una demanda de la comunitat educativa de l’escola al llarg dels darrers anys.

El canvi de fase de les obres de Glòries comporta restriccions nocturnes de circulació entre el 7 i el 9 d’agost

Les obres d’execució de l’estructura dels túnels viaris de les Glòries arriben aquesta setmana a un nou canvi de fase. Es desplaçaran els carrils de circulació de la Gran Via tant d’entrada com de sortida, durant les nits del 7 al 8 d’agost i la del 8 al 9 d’agost, en horari entre les 23h i les 5.30h. Durant aquesta franja horària hi haurà restriccions de circulació mantenint un carril de circulació a la Gran Via.

Els guanyadors del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premi Mies van der Rohe reben el guardó a Barcelona

Janet Sanz presenta en roda de premsa els projectes guardonats. La transformació de 530 habitatges – Grand Parc Bordeaux de Lacaton & Vassal Architectes, Frédéric Druot Architecture i Christophe Hutin Architecture és el guanyador del Premi 2019, i els guanyadors d’Arquitectura Emergent són l’estudi de Toulouse BAST per al treball E26 (refectori escolar) a Montbrun-Bocage. L’EU Mies Award Day se celebra avui i compta amb una sessió gratuïta de debats i conferències sobre la transformació de la vida de les persones i la comunitat, anomenada “EU Mies Award Talks”. Inclourà participants de la Future Architecture Platform.