Urbanisme i infraestructures

Barcelona pacificarà l’entorn de 22 escoles i centres educatius aquest any

El programa Protegim les Escoles accelera. L’Ajuntament intervindrà aquest 2020 en 22 escoles i centres educatius per millorar-ne els entorns i garantir que siguin segurs i saludables. Amb el desplegament del projecte, el Govern municipal vol avançar cap a la pacificació de l’espai urbà que envolten aquests equipaments i fer que s’hi respiri un aire de més qualitat, hi hagi més espais de trobada i menys accidentalitat i soroll.

Acord per al nou full de ruta del 22@

Pas endavant en la definició del futur 22@. El Govern municipal i ERC han tancat un acord per seguir avançant en l’actualització del full de ruta d’aquest àmbit de la ciutat i adaptar-lo a les necessitats i nous reptes que es plantegen. El pacte vol impulsar el nou planejament de tot l’àmbit, que permetrà fer actuacions en els camps de l’habitatge, l’activitat empresarial, el patrimoni industrial i l’urbanisme i l’entorn. Tot, amb l’objectiu de posar al dia el 22@ i potenciar-ne la transformació urbana i el seu paper com a motor econòmic de la ciutat.

Torna la Setmana d’Arquitectura de Barcelona amb una edició des de casa

Torna la Setmana d’Arquitectura a Barcelona, enguany amb una edició virtual per gaudir des de casa. Des d’aquest dijous fins al 17 de maig, se celebrarà per quart any un esdeveniment compartit que tornarà a oferir un ampli ventall d’activitats relacionades amb el món de l’arquitectura i el patrimoni arquitectònic de la capital catalana.

Re-enactment: l’obra de Lilly Reich ocupa el Pavelló de Barcelona

La intervenció resultant de la primera edició de la Beca Lilly Reich per a la igualtat en l’arquitectura s’inaugura a les portes del Dia de la Dona. La investigació realitzada per l’arquitecta Laura Martínez de Guereñu pren forma al Pavelló Mies van der Rohe per visibilitzar l’obra de Lilly Reich que la història va deixar relegada.

Xavier Matilla, nou Arquitecte en Cap de l’Ajuntament de Barcelona

El Govern municipal ha designat l’arquitecte urbanista Xavier Matilla com a nou Arquitecte en Cap de l’Ajuntament de Barcelona. Amb la seva incorporació es vol consolidar el model urbà que s’ha desenvolupat a la ciutat durant el mandat passat i donar-li un nou impuls que el faci transversal a totes les àrees del consistori.

El talent, la innovació i un model urbanístic sostenible posicionen Barcelona, la seva àrea metropolitana i Catalunya a Expo Real

La Generalitat de Catalunya, a través de l’INCASÒL, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ​​renoven per onzè any consecutiu a Expo Real 2019 el seu compromís amb el projecte Barcelona Catalonia per donar suport a models de desenvolupament inclusius, sostenibles i cohesionadors. Expo Real és una de les principals fires immobiliàries del món, que se celebra des d’avui dilluns 7 al 9 d’octubre a Munic (Alemanya).

Enderrocat el mur de l’Escola Mestre Gibert i Camins

L’Escola Mestre Gibert i Camins, del districte de Sant Andreu, es podrà ampliar després que s’hagi enderrocat aquesta setmana el mur del pati que el separava del solar contigu. L’enderrocament del mur, en mal estat de conservació i propietat fins ara de la finca veïna, ha estat una demanda de la comunitat educativa de l’escola al llarg dels darrers anys.

El canvi de fase de les obres de Glòries comporta restriccions nocturnes de circulació entre el 7 i el 9 d’agost

Les obres d’execució de l’estructura dels túnels viaris de les Glòries arriben aquesta setmana a un nou canvi de fase. Es desplaçaran els carrils de circulació de la Gran Via tant d’entrada com de sortida, durant les nits del 7 al 8 d’agost i la del 8 al 9 d’agost, en horari entre les 23h i les 5.30h. Durant aquesta franja horària hi haurà restriccions de circulació mantenint un carril de circulació a la Gran Via.

Els guanyadors del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premi Mies van der Rohe reben el guardó a Barcelona

Janet Sanz presenta en roda de premsa els projectes guardonats. La transformació de 530 habitatges – Grand Parc Bordeaux de Lacaton & Vassal Architectes, Frédéric Druot Architecture i Christophe Hutin Architecture és el guanyador del Premi 2019, i els guanyadors d’Arquitectura Emergent són l’estudi de Toulouse BAST per al treball E26 (refectori escolar) a Montbrun-Bocage. L’EU Mies Award Day se celebra avui i compta amb una sessió gratuïta de debats i conferències sobre la transformació de la vida de les persones i la comunitat, anomenada “EU Mies Award Talks”. Inclourà participants de la Future Architecture Platform.

Finalitzen les obres de la plaça de la Natura del Park Güell

Les obres de restauració de la Plaça de la Natura, situada a la part superior del Park Güell, han finalitzat aquesta setmana un cop s’han dut a terme les diferents actuacions previstes, que han consistit a la construcció d’un nou sistema de drenatge per a la recollida de les aigües pluvials de la superfície de la plaça; la impermeabilització del sostre de la Sala Hipòstila, situada just a sota, així com el reforç estructural de les voltes que la sostenen. Així mateix, el projecte ha inclòs la restauració del banc perimetral, decorat amb el característic trencadís gaudinià.

L’Ajuntament col·loca mobiliari i delimita amb pintura nous espais de vianants que pacifiquen els entorns de 16 centres escolars

L’Ajuntament de Barcelona està col·locant aquests dies el mobiliari i està delimitant amb pintures al paviment, uns nous espais de vianants que pacifiquen els entorns de 16 centres escolars. Amb aquesta acció, que culmina el projecte “Omplim de vida els entorns escolars”, el districte de l’Eixample guanya 855 m2 de nou espai públic d’estada i de vianants, ja que la implantació de tot un seguit de mobiliari urbà, i d’elements físics permeten ampliar voreres i xamfrans sense la necessitat de fer obres.

Janet Sanz destaca el canvi de paradigma en les polítiques urbanes per fer de Barcelona una ciutat més justa, saludable i inclusiva

La quarta tinenta d’alcaldia, Janet Sanz, ha pronunciat aquest dilluns la conferència ‘Omplim de vida la ciutat’, que ha tingut lloc al recinte de l’antiga presó de La Model. L’acte ha servit per fer balanç dels plans i els projectes que s’han tirat endavant en les àrees d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat durant aquest mandat amb l’objectiu de fer de Barcelona una ciutat més justa, saludable i inclusiva.

Llum verda als plans urbanístics que permetran regularitzar les obres de la Sagrada Família

El Plenari del Consell Municipal ha donat llum verda avui als dos plans urbanístics que permetran regularitzar les obres de la Sagrada Família. En concret, s’ha aprovat definitivament el Pla Especial Urbanístic Integral (PEUI), i provisionalment la Modificació del Pla general metropolità (MPGM) de l’àmbit del temple –aquest últim s’aprovarà definitivament en la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona–. Tots dos han tirat endavant amb els vots del Govern municipal, el GMDemòcrata, Cs, PP i els regidors no adscrits, Gerard Ardanuy i Juan Josep Puigcorbé, i l’abstenció d’ERC.

Barcelona aplicarà criteris de gènere a tots els projectes urbanístics de la ciutat

El nou Manual d’urbanisme de la vida quotidiana recull metodologies i eines dirigides als equips tècnics municipals perquè els apliquin en la planificació, redacció i execució dels plans i projectes de transformació física de la ciutat. És fruit de les actuacions fetes pel Govern municipal per incorporar la perspectiva de gènere en l’urbanisme i fer que l’espai públic sigui més segur i atengui les necessitats dels homes i les dones de forma equitativa.

Seleccionats els 5 finalistes del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea 2019 – Premi Mies Van der Rohe

Les 5 obres finalistes són: PC CARITAS a Melle d’ architecten de vylder Vinck Taillieu; Auditori i Centre de Congressos de Plasencia de Selgascano; Skanderbeg Square a Tirana de 51N4E, Anri Sala, Plant en Houtgoed i iRI; Terracehouse Berlín de Brandlhuber + Emde, Burlon i Muck Petzet Architekten, Transformació de 530 habitatges – Grand Parc Bordeaux Dels arquitectes Lacaton & Vassal, Frédéric Druot Architecture i Christophe Hutin Architecture

Oberta la convocatòria d’activitats per a la Setmana d’Arquitectura 2019

L’Ajuntament de Barcelona, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i la Fundació Mies van der Rohe, en col·laboració amb Barcelona Building Construmat i ArquinFAD, impulsen la Setmana d’Arquitectura 2019, una iniciativa compartida que s’estén per múltiples escenaris de la ciutat del 9 al 19 de maig a Barcelona.

Barcelona es dota d’una normativa pionera a tot l’Estat per destinar el 30% dels pisos nous a habitatge assequible

La mesura per destinar a habitatge assequible el 30% dels pisos nous de Barcelona ja és una realitat. Aquest dimecres, la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona ha aprovat definitivament la Modificació de Pla General Metropolità (MPGM) impulsada per l’Ajuntament que obliga que un 30% dels habitatges nous que els promotors construeixin o reformin integralment a la ciutat siguin de protecció pública. Ara, l’instrument urbanístic ja ha superat tots els tràmits administratius i entrarà en vigor en els pròxims dies, un cop es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).