Accions de reforç del transport públic en dies d'episodi

En episodis de contaminació per NO2 s’incrementa un 10% l’oferta global de transport públic a la corona metropolitana de Barcelona, s’activa la targeta T-Aire i s’implanten carrils BUS als accessos de la ciutat per fomentar una mobilitat més sostenible. Per a una ciutat sense fums.

Reforç de transport públic en episodi

  • Metro: reforç en hores punta amb un tren més en cada línia convencional, millorant la freqüència de pas de 3-4 minuts a 3 minuts.
  • Autobús: reforç dels corredors amb més demanda amb més de 50 busos addicionals. A les línies de bus metropolità de l’AMB s’incorporen 30 autobusos en hora punta,  15 al Baix Llobregat i 15 més al Barcelonès Nord. El bus expres.cat (Generalitat), reforça el servei amb 25 autobusos en les línies de Mataró, la Vall de Tenes, Caldes de Montbui, Sentmenat, Vic, Sabadell, Igualada, Esparreguera, Corbera de Llobregat, Vallirana i Sant Pere de Ribes.
  • Tram: Millora dels intervals de pas entre les 7 h. i les 22 h., de 4 minuts en comptes dels 5 habituals. S’incorporen dues unitats dobles a les línies T1 i T4 i es reforça el servei a les línies T5 i T6 en hora vall.
  • FGC: S’incrementa l’oferta a la Línia del Vallès i a la del Llobregat–Anoia en hora vall, així com el bus Sant Cugat del Vallès – Barcelona.
  • Rodalies de Catalunya: Ampliació de l’hora punta fins a les 11 hores a les línies R1 i R4.

 

 

 

Targetes T-Aire i T-Verda

En episodi de contaminació per NO2 s’implanta un títol de transport específic amb l’objectiu d’incentivar el traspàs d’usuaris de vehicle privat al sistema de transport públic: T-Aire

La T-Aire és una targeta multipersonal de 2 viatges integrats –d'1 a 6 zones– a utilitzar el mateix dia de la primera validació. La venda s’activa en les màquines automàtiques dels operadors de transport públic els dies en que la Generalitat de Catalunya activi el Protocol d'episodi ambiental de contaminació per NO2. El preu és l’equivalent a dos viatges amb la T-10, aplicant un 10% de descompte. Més informació

 

Per incentivar la retirada de vehicles antic més contaminants s’impulsa un títol de transport públic amb dret a fins a tres anys de gratuïtat al sistema de transport metropolità: T Verda

T Verda: Títol de transport que dona dret a fins a tres anys de transport públic gratuït  (metro, bus urbà i interurbà, FGC, Renfe) a canvi de desballestar un vehicle contaminant, sempre i quan no se’n adquireixi un de nou durant el període de vigència del títol de transport. Se’n poden beneficiar aquelles persones residents en un municipi dels 36 que integren l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que donin de baixa i desballestin un vehicle lleuger dièsel fins a Euro 3 (fabricats abans de 2005), o benzina o gas fins a Euro 1 (fabricats abans de 1996) i motos tipus pre-Euro o Euro 1. Més informació

Planifica la teva ruta

Cerca la millor manera de planificar els teus trajectes diaris i estalvia diners i emissions de contaminants a l’aire derivats dels vehicles privats utilitzant el transport públic sempre que et sigui possible. Si no tens alternativa i has d’utilitzar el vehicle privat, comparteix-lo o combina’l amb el transport públic.

Troba el teu trajecte al web: Com s’hi va?

Carril BUS als accessos de la ciutat

Per facilitar la circulació dels autobusos dins la corona metropolitana s’ha executat el carril bus de la Gran Via (C31 Sud) al terme municipal de l’Hospitalet que té continuïtat a la xarxa estructural de Barcelona.

En cas d’episodi de contaminació per NO2 s’habilita un carril bus temporal a la B-23 des de Molins de Rei fins al C. Albert Bastardes, on s’incorpora a la xarxa de carrils bus permanents de la ciutat.

Xarxa integrada de carrils bici

L’increment d’espai per a l’ús de bicicletes és una de les estratègies per reduir la contaminació atmosfèrica de Barcelona. La bici és el mitjà de transport no contaminant, sostenible i eficient per excel·lència en molts desplaçaments dins i fora de la ciutat.

Barcelona disposa d’una xarxa de carrils bici de més de 200 quilòmetres, segurs, amb continuïtat, millor senyalització i cobertura a tot el municipi.  Més informació: Web de la Bicicleta 

L’Àrea Metropolitana de Barcelona ofereix un conjunt de serveis per a la bici: carrils bici, vies verdes, estacions de BiciBox i Bicing, i connexions amb transport públic, entre d’altres.  Més informació: Xarxa Ciclable AMB

Park & Ride

Si no tens més alternativa que agafar el vehicle privat per cobrir els teus desplaçaments habituals, combina’l amb el sistema de transport públic metropolità i aparca en un Park & Ride, aparcaments propers a estacions ferroviàries o estacions d’autobús.