×

Error message

Notice: Undefined index: environment in include_once() (line 676 of /var/www/apps/app0470/www/qualitataire/sites/default/settings.php).

A partir de l’1 de gener de 2020 la zona de baixes emissions de l’àmbit de les rondes de Barcelona s’implanta de manera permanent. T’expliquem breument el més important que has de saber per adaptar la teva mobilitat a aquesta nova realitat. Objectiu: millorar la salut mediambiental i reduir les emissions dels contaminants dels vehicles de motor en un 30%.

Més informació

Calendari

Entre 2017 i 2020 es preveu restringir la circulació dels vehicles més contaminants progressivament. La restricció serà inicialment només en dies d’episodis de contaminació amb restricció de vehicle, i a partir de l’1 de gener de 2020, permanent. T’ho detallem per fases:

Restriccions en la circulació

Des de l’1 de desembre de 2018 i fins al 31 de desembre de 2019

Restriccions en cas d'episodi

No poden circular en cas d’episodi:

 • Turismes sense distintiu ambiental de la DGT (gasolina anteriors a Euro3 i dièsels anteriors a Euro4)
 • Motocicletes, ciclomotors i quadricicles lleugers sense distintiu ambiental de la DGT
 • Furgonetes anteriors a Euro 1

Exempcions temporals

 • Furgonetes Euro1, Euro2 i Euro3
 • Camions
 • Autocars
 • Autobusos

Exempcions permanents

 • Vehicles de persones amb mobilitat reduïda
 • Serveis d'emergències (policia, bombers, ambulàncies)
 • Serveis essencials (mèdic, funerari).

Vigent per a tots els dies feiners mentre es mantingui activat l’episodi de contaminació amb restriccions de trànsit, de dilluns a divendres, de 7 a 20 h.

A partir de l’1 de gener de 2020

Restriccions permanents

No poden circular:

 • Vehicles sense distintiu ambiental de la DGT

Exempcions permanents

 • Vehicles de persones amb mobilitat reduïda
 • Serveis d'emergències (policia, bombers, ambulàncies)
 • Serveis essencials (mèdic, funerari).

Moratòria d'1 any (2020-2021)

 • Vehicles professionals (furgonetes, autobusos, autocars, camions)

Autoritzacions d'1 dia (fins a 10 dies/any)

 • Vehicles més contaminants sense distintiu ambiental de la DGT i sense permís per circular a partir de 2020
 • Vehicles que presten serveis singulars i poden gaudir d'una autorització per activitat temporal.

Vigent per a tots els dies feiners, de dilluns a divendres, de 7 a 20 h.

A partir de l’1 de gener de 2025

Prohibició permanent de circulació en els municipis que integren l'Àrea Metropolitana de tots els vehicles sense etiqueta de la DGT.

Senyalització

Un senyal viari informa de l’aproximació i accés a la zona de baixes emissions Rondes de Barcelona. Està situat a les sortides de les rondes i en altres vies d’entrada a la ciutat.

En cas d’episodi ambiental per alta contaminació amb restriccions de trànsit s’incorpora a aquest senyal un panell específic de prohibició de circulació, excepte als vehicles autoritzats, dins la zona restringida. El panell indica els vehicles exempts de restricció i els horaris d’aplicació.

Control per radar dels vehicles autoritats a circular

A partir del 2020, la ciutat de Barcelona incorpora un sistema informatitzat per al control per radar de les matrícules dels vehicles autoritzats a circular dins la zona de baixes emissions Rondes de Barcelona.

Des de l’1 de desembre de 2017, el control a peu de carrer dels vehicles amb distintiu ambiental autoritzats a circular en dies d’episodi ambiental per alta contaminació amb restriccions de trànsit el duu a terme el cos d’agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona en el marc de les tasques de comprovació de la documentació dels vehicles circulants. En cas d’infracció, s’aplica la sanció corresponent, tipificada com a falta lleu.

Normativa de la ZBE

L’Ajuntament de Barcelona elabora una ordenança específica per a la regulació permanent de la ZBE, que pren com a referència les directives, normatives i lleis d’àmbit europeu, estatals i autonòmiques vigents en matèria de millora de la qualitat ambiental. El procés de redacció i aprovació de l’ordenança ha inclòs un procés participatiu obert a la ciutadania (juny – setembre 2019), que ha precedit el tràmit municipal que finalitzarà al plenari municipal (octubre – desembre 2019).

L’objectiu de l’ordenança és reduir les emissions a l’atmosfera procedents del trànsit rodat, atès que aquest és el major contribuïdor als nivells de contaminació d’efecte local de la ciutat.

Preguntes freqüents