Què és la Zona de Baixes Emissions Rondes Barcelona?

La ZBE de Barcelona és una àrea protegida que comprèn tot el terme municipal de Barcelona, a excepció del barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes i la Zona Franca industrial. Al mateix temps, la ZBE Rondes de Barcelona inclou una àrea de més de 95 km2 que comprèn la ZBE de Barcelona i la definida per altres municipis del contorn (l’Hospitalet, Cornellà, Esplugues i Sant Adrià).
És una àrea protegida per on no poden circular els vehicles que no disposen del distintiu ambiental de la DGT. Una mesura per lluitar contra la contaminació de l’aire causada pels vehicles de motor i per protegir la salut de les persones.

Quan

Des del 28 de gener de 2023, la ZBE es regula per una nova ordenança que recull millores socials i facilitats en l’ús ocasional de vehicles. Aquesta nova ordenança substitueix l'anterior, que havia entrat en vigor l’1 de gener de 2020.

Horaris

Feiners, de dilluns a divendres.

De 7.00 a 20.00 hores.

Sancions

La sanció en cas d’infracció de l’ordenança és única, de 200 euros, i en episodi de contaminació la sanció tindrà un increment del 30%.

 

Exempcions

Vehicles dedicats al transport de persones amb malalties i discapacitat que els condicionen l’ús del transport públic. Vehicles destinats al transport de persones amb mobilitat reduïda, serveis d’emergència i essencials i vehicles estrangers que compleixen els requisits per circular.

Accés esporàdic de 24 dies inclosos

Vehicles dedicats al transport de persones que han de fer tractaments mèdics de manera periòdica, que presten un servei o activitat singular, de persones que acreditin uns ingressos econòmics anuals inferiors a 2 vegades l’indicador de renda d’efectes múltiples (IPREM) o dedicats a l’exercici professional i que els seus titulars estan pròxims a la jubilació.

Restriccions temporals per episodi d'NO2

Es cas d’episodi ambiental de contaminació per N02, i fins la seva desactivació, se suspèn l’atorgament d’autoritzacions diàries establertes, sempre que aquestes autoritzacions no hagin estat sol·licitades abans de la declaració de l’episodi.

Quina àrea inclou la Zona de Baixes Emissions Rondes Barcelona?

La Zona de baixes emissions Rondes Barcelona engloba els municipis de Barcelona (a excepció de la Zona Franca - Industrial i els barris de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes), l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i parts d'Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat.

Barcelona, ciutat activa pel clima

Barcelona impulsa accions per garantir la qualitat de l’aire i la lluita contra el canvi climàtic. La Zona de baixes emissions Rondes Barcelona és una mesura més per millorar la qualitat de l’aire que respirem, potenciant altres formes de moure’s per la ciutat que garanteixen una mobilitat segura, sostenible, equitativa i eficient. En l’actualitat, més de dues-centes ciutats europees tenen definides zones de protecció on s’apliquen mesures per preservar la salut de les persones.

Tens un vehicle amb matrícula estrangera?

Si tens matrícula estrangera i preveus circular per Barcelona t’has de registrar obligatòriament. Si el teu vehicle compleix els requisits equivalents als distintius ambientals de la DGT, obtindrà una autorització per circular lliurament. Si no el compleix, hauràs de sol·licitar autoritzacions diàries fins a un màxim de 24 a l'any.

Calendari

Preguntes freqüents

Què és la ZBE?

Zona de Baixes Emissions Rondes Barcelona
1

Inclou les Rondes?

2

Quina senyal la identifica?

ZBE
3

Com es controla que els vehicles vetats no hi circulin?

Com puc saber el distintiu ambiental del meu vehicle
4

Llocs webs recomanats