20 escoles mesuraran la qualitat de l'aire dels espais urbans propers

Una vintena d’escoles de tots els districtes de Barcelona participen en xAire, una acció ciutadana de mesura de la qualitat de l’aire a partir de la instal·lació temporal de 810 sensors a la via pública.

Alumnes de tots els districtes de Barcelona participaran en aquest mapatge ciutadà a partir de 810 tubs de difusió per al monitoratge del diòxid de nitrogen (NO2), un dels contaminants més presents a l’aire de la ciutat i originat principalment pel trànsit de vehicles. L’acció permetrà conèixer la qualitat de l’aire en espais de ciutat de pas dels escolars, a partir de tubs de difusió instal·lats temporalment en punts de la via pública que els siguin quotidians, i complementar així les mesures de les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya (XVPCA) que controla l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

Els estudiants de Primària de les 20 escoles instal·laran els tubs de difusió amb l’ajut de mares, pares i professorat en una superfície equivalent a 40 x 20 illes de l’Eixample (800 hectàrees), és a dir un 10% del conjunt de la ciutat. Els sensors s’instal·laran durant la tarda del divendres 16 de febrer i seran recollits al cap d’un mes per analitzar-ne els resultats. El 6 d’abril es donaran a conèixer els resultats de les anàlisis i a la tardor es publicarà un informe sobre l’afectació a la salut d’aquests resultats a càrrec de ISGLOBAL i amb el suport de DKV.

Les escoles que participaran en les accions xAire a cada districte de Barcelona són: Escola Els Horts i Escola Sant Martí al districte de Sant Martí; Escola El Sagrer i Escola Can Fabra a Sant Andreu; Escola Calderón i Escola Timbaler del Bruc a Nou Barris; Escola Pau-Casals Gràcia i Escola Sagrada Família a Gràcia; Escola Joan Miró i Escola Fort Pienc a l’Eixample; Escola Dolors Monserdà Santa Pau a Sarrià-Sant Gervasi; Escola Seat i Escola Mossèn Jacint Verdaguer a Sants-Montjuïc; Escola Àngels Garriga i Coves d’en Cimany a Horta-Guinardó; Escola Àngel Baixera i Escola Cervantes a Ciutat Vella; Escola Les Corts i Escola Lavínia a les Corts. A més, també hi participarà el Col·legi Dr. Masmitjà de Girona.

xAire forma part del projecte Estació Ciutat, que trasllada als carrers de Barcelona la proposta de Clínica de Salut Ambiental de l’enginyera i artista Natalie Jeremijenko inclosa a l’exposició “Després de la fi del món”. xAire és possible gràcies al patrocini de DKV i 4sfera Innova i la col·laboració de la Mobile Week Barcelona (iniciativa de Mobile World Capital), l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), Mapping for Change, OpenSystems UB i el 5è Congrés de Ciència del Consorci d’Educació de Barcelona.

L’Estació Ciutat és una coproducció del CCCB i l’Institut de Cultura de Barcelona, l’Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona i el Districte de Sant Martí. Amb la col·laboració de l’Oficina de Ciència Ciutadana de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), la Taula Eix Pere IV i els veïns i veïnes del passatge Trullàs.

 

Més informació:

Estació Ciutat