Arriba la primera “datathon” sobre qualitat de l’aire

Una seixantena de científics, analistes de dades, estadistes i matemàtics participen aquest cap de setmana en la primera “datathon” sobre qualitat de l’aire, una iniciativa amb l’objectiu de perfeccionar els sistemes de predicció de la qualitat de l’aire a Barcelona.

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), en col·laboració amb BCN Analytics, Barcelona Supercomputing Center, Big Data CoE d’Eurecat i el centre tecnològic Leitat, organitza la marató de dades sobre qualitat de l’aire, la primera d’aquestes característiques que se celebra a Barcelona, que tindrà lloc a la Sala Raval del CCCB dissabte 20 de gener de 10 a 20 hores i diumenge 21 de gener de 10 a 14 hores.

La competició s’emmarca en les activitats organitzades pel CCCB amb motiu de l’exposició “Després de la fi del món”, que podeu visitar fins al 29 d’abril.

Millorar el model predictiu

La meta de la “datathon” és perfeccionar el model predictiu de la qualitat de l’aire de Barcelona a partir de l’observació de les dades recollides en set estacions de la ciutat.

En total, participaran en la competició dotze equips que, integrats per 4 o 5 persones, compten amb professionals de disciplines diverses (matemàtiques, estadística, econometria, etcètera), tots ells amb experiència prèvia en el tractament de dades amb models estadístics i eines d’analítica avançada.

El “data set” que es proporcionarà als participants en la marató conté informació del sistema de pronòstic de qualitat de l’aire CALIOPE i les dades d’observacions proporcionades per la xarxa EIONET dels anys 2014 i 2015 de diòxid de nitrogen (NO2) amb valors horaris.

Guardons

El jurat de la “datathon”, format per membres de les entitats coorganitzadores, atorgarà dos premis: el Premi Accuracy a l’equip que construeixi el model amb més precisió, dotat amb 2.000 € i una acreditació per al Mobile World Congress per a cada membre de l’equip, i el Premi a la Creativitat a l’equip que aporti noves idees o conclusions, dotat amb 1.000 € i una acreditació per al 4YFN, programa de Mobile World Capital Barcelona, per a cada membre.

El futur de la crisi climàtica

Com podria ser el planeta després de dos segles d’intervenció dels humans en els sistemes naturals? L’exposició “Després de la fi del món” del CCCB intenta donar resposta a aquesta pregunta a través de vuit instal·lacions de diferents artistes internacionals.

La “datathon” sobre qualitat de l’aire forma part de  l’ampli programa d’activitats al voltant de l’exposició amb què s’amplia el debat sobre l’impacte de la crisi climàtica i les solucions actuals i futures.