Avís preventiu d'episodi ambiental de contaminació per diòxid de nitrogen

Atenent els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) enregistrats per la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), i la previsió dels models de dispersió de contaminants per dijous i divendres, la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic emet un avís preventiu d’episodi ambiental de contaminació atmosfèrica pel contaminant NO2, per a la zona de protecció especial (ZPE).

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament de Barcelona proposa un seguit de recomanacions a la ciutadania perquè col·labori en la millora mediambiental i de la qualitat de l’aire i per protegir-ne la salut.

Per aquest motiu s’aconsella utilitzar el transport públic i realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta pels carrers amb una freqüència baixa de trànsit.

També es recomana evitar els desplaçaments amb vehicles de motor i, en cas de no disposar de cap alternativa, utilitzar cotxes compartits o cotxes amb un índex baix d’emissions i conduir d’una manera eficient (arrencar suaument, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar les accelerades i frenades brusques, etc).

D’altra banda, s’aconsella als ciutadans, especialment als més sensibles als efectes de la contaminació atmosfèrica, que traslladin les pràctiques esportives al moment del dia en què les concentracions de contaminants són més baixes.

Així mateix, es recomana regular la climatització de les llars: a l’estiu pujar la temperatura del termòstat de la llar i a l’hivern baixar-la; assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, llenya, biomassa…; evitar-ne les purgues i les arrancades, i garantir el bon funcionament dels filtres i els captadors de cendres.

També es recomana als veïns de la ciutat que estiguin atents als avisos del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.