Avís preventiu per contaminació atmosfèrica per partícules PM10

La Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) ha detectat nivells alts de partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) a causa de la presència d’una intrusió de pols africana.

La Generalitat de Catalunya ha declarat avui, 3 d’agost de 2017, l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica a l’àrea de Barcelona per alts nivells de PM10, a causa de la intrusió de partícules en suspensió per pols procedent del Sàhara.

Davant d’aquesta situació, es proposen un seguit de recomanacions a la ciutadania per col·laborar en la millora mediambiental i de la qualitat de l’aire i no afegir més partícules en suspensió a l’atmosfera.

En aquest sentit, s’aconsella utilitzar el transport públic i realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta per carrers amb baixa freqüència de trànsit.

També es recomana evitar els desplaçaments amb vehicles a motor, i en cas de no tenir alternativa, utilitzar un cotxe compartit o el cotxe amb menys índex d’emissions i, alhora, conduir de manera eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).

D’altra banda, es recomana regular la climatització de les llars. Si es fa servir aire condicionat es recomana apujar la temperatura del termòstat. I s’aconsella als ciutadans que siguin especialment sensibles als efectes de la contaminació atmosfèrica, que canviïn la rutina esportiva al moment del dia en què les concentracions de contaminants són inferiors.

El consistori posa en marxa també les actuacions previstes, com regar de forma més intensiva els carrers amb més trànsit, evitar bufadors i regar els parcs no asfaltats, així com avisar als responsables de les obres en marxa perquè compleixin el Pla d’ambientalització, entre altres.

També es recomana seguir amb atenció els avisos del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.