Avís preventiu per contaminació atmosfèrica per partícules PM10 i NO2

La Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) ha detectat nivells alts de partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) i del contaminant NO2.

Atenent els nivells de partícules PM10 i diòxid de nitrogen (NO2), enregistrats per la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), i la previsió dels models de dispersió de contaminació per a avui i demà, la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic ha emès un avís preventiu d’episodi ambiental de contaminació atmosfèrica per aquests contaminants.

En el cas de l’NO2, l’avís es fa per a la zona de protecció especial (ZPE) i en el de les partícules PM10, per a la ZPE i també per a la zona de qualitat de l’aire 6 (Plana de Vic) i 14 (Terres de Ponent).

Davant d’aquesta situació, es proposen un seguit de recomanacions a la ciutadania per col·laborar pel que fa a la millora mediambiental i la qualitat de l’aire i no afegir més partícules en suspensió a l’atmosfera.

En aquest sentit, s’aconsella utilitzar el transport públic i realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta per carrers amb baixa freqüència de trànsit.

També es recomana evitar els desplaçaments amb vehicles a motor, i en cas de no tenir alternativa, utilitzar un cotxe compartit o el cotxe amb menys índex d’emissions i, alhora, conduir de manera eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).

D’altra banda, es recomana regular la climatització de les llars, tant quant a l’ús de la calefacció com a la utilització de combustibles.

S’aconsella també als ciutadans i les ciutadanes que siguin especialment sensibles als efectes de la contaminació atmosfèrica, que canviïn la rutina esportiva al moment del dia en què les concentracions de contaminants són inferiors.

El consistori posa en marxa també les actuacions previstes, com regar de forma més intensiva els carrers amb més trànsit, evitar bufadors i regar els parcs no asfaltats, així com avisar els responsables de les obres en marxa perquè compleixin el Pla d’ambientalització, entre altres.

També es recomana seguir amb atenció els avisos del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.