Celebrem el primer Dia Internacional de l'Aire Net

Avui és el primer Dia Internacional de l’Aire Net per un Cel Blau. És el primer any que se celebra després que l’Assemblea General de les Nacions Unides establís la data del 7 de setembre per conscienciar sobre la necessitat d’incrementar els esforços per millorar la qualitat de l’aire i reduir la contaminació atmosfèrica.   

..
07/09/2020 - 14:24 h - Emergència climàtica Ecologia Urbana

L’objectiu d’establir aquest dia mundial és fer una crida a l’acció global per combatre la contaminació de l’aire, un dels reptes més importants per a la nostra salut i el medi ambient. El dia ens convida a reflexionar sobre com hem d’actuar per millorar la qualitat de l’aire a les nostres ciutats, des de les empreses, les organitzacions i les entitats, així com en les nostres accions quotidianes.

Nou de cada deu persones respiren aire contaminat

Segons les Nacions Unides, nou de cada deu persones respiren aire contaminat. La contaminació atmosfèrica és un dels riscos ambientals més importants per a la salut de les persones i una de les principals causes evitables de morts i malalties arreu del món, responsable d’aproximadament 6,5 milions de morts prematures (dades del 2016).

Alhora, afecta el medi ambient ja que disminueix el subministrament d’oxigen als oceans, fet que, per exemple, dificulta el creixement de les plantes i té una afectació directe sobre els efectes del canvi climàtic.

A Barcelona, els estudis duts a terme per l’Agència de Salut Pública de Barcelona mostren que la contaminació de l’aire provoca més de 350 morts prematures a l’any, i representa un problema de salut especialment rellevant per a la població més vulnerable:  els infants, la gent gran, les dones embarassades i les persones amb problemes de salut —com ara asma, malalties del cor o pulmonars— en pateixen més els efectes.

Què podem fer per millorar la qualitat de l’aire?

A Barcelona hi ha onze estacions integrades a la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica que mesuren la concentració a l’aire dels principals contaminants ambientals que perjudiquen la salut de les persones, la darrera de les quals es va instal·lar a l’avinguda de la Meridiana la primavera passada.

Les dades que es recullen en aquesta xarxa es poden visualitzar al mapa de dades ambientals, i permeten conèixer el grau de contaminació de qualsevol zona de la ciutat per fer possible establir eines de planificació eficaces per protegir la salut de la població. Més informació

La ciutat treballa conjuntament amb la resta d’administracions públiques en la millora de la qualitat de l’aire. El novembre del 2016, l’Ajuntament va aprovar la mesura de govern Programa de mesures contra la contaminació atmosfèrica de Barcelona per lluitar contra la contaminació atmosfèrica. El programa inclou 58 mesures estructurals i extraordinàries per combatre l’alta contaminació, tant davant d’episodis ambientals com de manera permanent. Més informació

La mesura més destacada d’aquest programa és la implementació de la Zona de Baixes Emissions Rondes Barcelona, que des de l’1 de gener de 2020 protegeix una àrea de més 95 quilòmetres quadrats que inclou els municipis de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i part d’Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat. En aquesta zona hi no poden circular els vehicles que no disposen del distintiu ambiental de la DGT. El proper 15 de setembre es posa en marxa el període sancionador per a les infraccions.

Amb la mesura en marxa, i durant el primer mes de funcionament, gairebé 40.000 vehicles sense etiqueta (vehicles que no tenen el distintiu ambiental de la DGT perquè contaminen en excés) van deixar de circular per Barcelona, i es va reduir un 19% el diòxid de nitrogen. També es va reduir en un 50% el nombre de vehicles contaminants que circulen per la ciutat de Barcelona, respecte a l’estudi de caracterització del parc circulant del 2017. En quatre anys es preveu que deixin de circular 125.000 vehicles contaminants.. Més informació

Paral·lelament a la restricció als vehicles més contaminants dins la ZBE, s’activen mesures per aconseguir una mobilitat més sostenible. Així, en matèria de transport públic s’amplia i es millora la xarxa de bus, es fomenta la connexió del tramvia i s’estén la xarxa de carrils bici a tota la ciutat i els espais per a vianants.

En la trama urbana de la ciutat, actuacions com les superilles i les pacificacions de carrers permeten avançar cap a un model urbà saludable, sostenible i amb espais verds de proximitat. També es duen a terme accions en l’àmbit de l’estalvi energètic (als edificis i equipaments municipals, als nous habitatges —plaques solars, sistemes de cool-heating, etcètera—) i en l’ambientalització de les flotes municipals (serveis de neteja, jardineria, etcètera) amb l’objectiu de reduir al màxim la petjada carbònica. Més informació

Millorar la qualitat de l’aire també forma part dels grans objectius de la Declaració d’Emergència Climàtica, aprovada el passat mes de gener del 2020, una fita clau que s’ha marcat la ciutat per fer front a la crisi climàtica actual. Més informació