Educació per combatre la contaminació de l'aire

L'Escola Seat de la Marina, la Mossèn Jacint Verdaguer del Poble-sec i dues més de cada districte de Barcelona van instal·lar divendres passat sensors de diòxid de nitrogen al seu entorn en el marc del projecte xAire, que ha arrencat per la Mobile Week Barcelona. Aquest dilluns, una trentena d'alumnes de 2n d'ESO de l'Escola Joan Pelegrí han participat al taller sobre contaminació atmosfèrica d'Enlaira't, el projecte d'educació ambiental impulsat des de la Plataforma per la Qualitat de l'Aire. Un i altre presentaran conclusions a l'abril i al maig, respectivament. La contaminació atmosfèrica que patim a la ciutat és objecte d'estudi per part dels escolars, a qui es vol conscienciar del problema amb totes aquestes accions.

Estudiants de Primària de 20 escoles de la ciutat van instal·lar divendres a la tarda, amb l’ajut de mares, pares i mestres, més de 800 tubs de difusió que mesuren els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) als carrers que els envolten. El diòxid de nitrogen és un dels contaminants més presents a l’aire de la ciutat i és originat principalment pel trànsit de vehicles. Aquests sensors restaran instal·lats durant un mes a la via pública i durant aquestes setmanes complementaran, en una superfície que representa aproximadament el 10% de tot Barcelona, les mesures de les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya (XVPCA) controlades per l’Agència de Salut Pública de Barcelona. El 6 d’abril es donaran a conèixer els resultats de les anàlisis i a la tardor es publicarà l’informe sobre l’afectació a la salut d’aquesta contaminació ambiental.

Aquest projecte de l’Estació Ciutat del CCCB, ubicada al passatge de Trullàs del Poblenou, trasllada als carrers la proposta de clínica de salut ambiental de l’enginyera i artista Natalie Jeremijenko inclosa a l’exposició “Després de la fi del món”. xAire és possible gràcies al patrocini de DKV i 4sfera Innova i la col·laboració de la Mobile Week Barcelona, l’Institut de Salut Global, Mapping for Change, OpenSystems UB i el 5è Congrés de Ciència del Consorci d’Educació de Barcelona.

Deixa enrere els fums i “enlaira’t”

Un altre projecte d’educació ambiental ha arribat aquests dies als escolars d’Hostafrancs, en aquest cas alumnes de 2n d’ESO. L’Escola Joan Pelegrí ha estat un dels 10 instituts de tot Barcelona que ha participat al projecte Enlaira’t. L’objectiu és millorar el coneixement de l’alumnat sobre la contaminació atmosfèrica i els seus efectes sobre la salut, sensibilitzar sobre la importància de la qualitat de l’aire i innovar sobre les formes de resoldre aquest repte en base a la creativitat i el benefici social.

El taller ha tingut lloc aquest dilluns i, en acabar, els i les participants han plantejat diverses idees per arribar a tenir d’aquí a uns anys una ciutat pràcticament sense cotxes o, si més no, molt menys contaminada que ara. El 3 de maig tindrà lloc el congrés final d’aquest curs d’Enlaira’t, on es presentaran totes aquestes propostes dels 300 estudiants d’ESO que hi hauran participat.

Projecte Enlaira’t

Projecte xAire de l’Estació Ciutat (CCCB)