El Compromís de Barcelona pel Clima, una iniciativa exemplar en la cimera contra el canvi climàtic

El Govern francès, a través del secretariat encarregat de l’organització de la Cimera del Canvi Climàtic de París (COP21), ha atorgat l’etiqueta oficial al procés de preparació i difusió del Compromís de Barcelona pel Clima. L’alcaldessa, Ada Colau, l’ha presentat a altres líders locals, ha defensat un canvi estructural de model basat en la proximitat i la sostenibilitat i ha demanat valentia per impulsar accions de forma conjunta.

D’aquesta manera, el Compromís de Barcelona pel Clima ha obtingut un reconeixement que comparteix amb altres iniciatives exemplars. El comitè que ha avaluat i reconegut la iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona amb aquesta etiqueta està presidit per la ministra d’Ecologia, de Desenvolupament Sostenible i d’Energia del Govern francès, Ségolène Royal.

Durant la seva intervenció en el debat central de la Cimera del Clima per a Líders Locals, Ada Colau ha afirmat: “Les ciutats tenim una responsabilitat ineludible enfront del canvi climàtic i cal fer una aposta per un canvi estructural de model basat en la proximitat i en la sostenibilitat.” En aquest sentit, l’alcaldessa ha destacat que el Compromís de Barcelona pel Clima, en què han participat tant l’Ajuntament com les organitzacions ciutadanes, “vol ser un full de ruta compartit, entre el Govern local i les organitzacions, per orientar les nostres accions futures en la mitigació i l’adaptació del canvi climàtic”.

Entre les mesures destacades del document, Barcelona proposa que el 2030 les emissions de gasos d’efecte hivernacle s’hagin reduït un 40% respecte als valors del 2005.

Xarxa d’ecoenergies de distribució de calor i fred

Aquest projecte també ha rebut el reconeixement de la cimera. Ha estat seleccionat junt amb 100 iniciatives locals més per ser difós durant la COP21 al pavelló del Programa d’acció transformativa (Transformative Action Programme, TAP) a través d’aquest web.