Els carrers s'omplen de vida el Dia sense Cotxes

La jornada recupera l'espai públic per als veïns i les veïnes, amb zones de trobada i un centenar d'activitats programades a 76 carrers de la ciutat. Es recomana evitar el vehicle privat i desplaçar-se a peu, amb bici o transport públic, que es reforçarà per cobrir la demanda. La Guàrdia Urbana hi activarà un dispositiu especial.

La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura acaba divendres, 22 de setembre, amb el Dia sense Cotxes. Per planificar la jornada hi haurà restriccions de la circulació a 76 carrers secundaris, on s’han programat, entre altres, tallers, lectures, pedalades, jocs o exposicions organitzats majoritàriament per escoles, equipaments i entitats. L’objectiu és mostrar els beneficis d’una ciutat pacificada, fomentar la mobilitat sostenible i prioritzar així la circulació del transport públic i la bici, especialment a la via Laietana i al carrer Gran de Gràcia, on es restringirà el trànsit.

“El Dia sense Cotxes es pacifica la ciutat, però l’objectiu és un canvi total de la mobilitat a Barcelona. No és un caprici. És una qüestió de salut pública”, ha remarcat la regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal.

Durant la jornada es recomana planificar els desplaçaments, evitar el vehicle privat i desplaçar-se a peu, amb bici o transport públic, que es reforçarà davant la previsió d’un augment de la demanda. La xarxa de metro funcionarà amb un tren més a les línies L1, L2, L3, L4 i L5 i es desplegarà personal addicional a les estacions amb més afluència. A més, les restriccions del trànsit afavoriran la circulació dels autobusos. Algunes línies es desviaran del seu recorregut habitual, especialment de 9.00 a 21.00 hores.

Per garantir el bon funcionament de la jornada es posarà en marxa un dispositiu especial de la Guàrdia Urbana, amb 23 coordinadors i 181 auxiliars sobre el terreny. A més, s’activarà un centre de coordinació en què participaran Guàrdia Urbana, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), serveis d’emergència i equips de l’Ajuntament.