Pacificació de la cruïlla Borrell-Tamarit el Dia sense Cotxes

El Dia sense Cotxes esdevé una magnífica oportunitat per mostrar com serà la pacificació de la cruïlla dels carrers del Comte Borrell i de Tamarit, davant del Mercat de Sant Antoni, el qual obrirà les portes el mes d’abril del 2018, després d’un procés de remodelació.

L’obertura d’aquest mercat coincidirà amb el final de les obres de pacificació del seu entorn, que inclou la urbanització amb plataforma única dels carrers del Comte d’Urgell i de Tamarit, i la transformació de la cruïlla en una plaça de 2.000 metres quadrats. L’acte central del Dia sense Cotxes se celebrarà en aquesta cruïlla, on es presentaran tres projectes sorgits del procés de pressupostos participatius al Districte: la campanya per difondre la qualitat de l’aire a l’Eixample a través de la instal·lació #Respiranet i el mesurament de la qualitat de l’aire i la maleta pedagògica per sensibilitzar l’alumnat sobre l’aire que respirem.

TRAM 1: INSTAL·LACIÓ PEDAGÒGICA #RESPIRANET

Comte Borrell entre Floridablanca i Tamarit

Visualitzarem l’aire que respirem a Barcelona, amb una escenificació d’elements contaminants, amb globus i altres suports que contindran missatges sobre bones i males pràctiques. La instal·lació ens explicarà què és la contaminació i les seves conseqüències i com cal posar-hi solució. Un espai didàctic i amè adreçat a tota la família.

Horari: De 10 a 20 h. Entitat organitzadora: Ajuntament de Barcelona.

TRAM 2: BICICLETES ELÈCTRIQUES

Comte Borrell entre Tamarit i Manso

Descripció: circuit amb bicicletes elèctriques del Bicing

Horari: De 10 a 20 h. Entitat organitzadora: B:SM/Bicing.

TRAM 3: MERCAT DE BICICLETES DE SEGONA MÀ I TALLER DE MANTENIMENT

Tamarit entre Comte Borrell i Viladomat

Descripció: activitats relacionades amb la mecànica i el manteniment de les bicicletes i mercat de bicicletes de segona mà.

  • Taller de mecànica de bicicletes per a l’alumnat d’ESO. De 10.00 a 14.00 h
  • Mercat de bicicletes de segona mà. De 15.00 a 20.00 h
  • ITB (inspecció tècnica i petits ajustaments de la bicicleta). De 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 20.00 h

Entitat organitzadora: Biciclot

TRAM 4: ESPAI DE DESCANS

Tamarit entre Comte Borrell i Comte d’Urgell

Descripció: zona d’estada i lectura amb catifa verda, taules i gandules. Horari: De 10 a 20 h. Entitat organitzadora: biblioteca i espai de gent gran Joan Oliver-Districte de l’Eixample.

CRUÏLLA CENTRAL: ZONA DE TALLERS I ACTIVITATS

Entre Comte Borrell i Tamarit

Unitat mòbil de control de la qualitat de l’aire

Descripció: visites guiades a la unitat mòbil explicant com es mesura la qualitat de l’aire. Horari: de 10.00 a 20.00 h (visites escoles de 10.00 a 13.00 h i de 15.00 a 17.00 h). Lloc: cantonada Borrell-Tamarit mar-Llobregat. Entitat organitzadora: Servei de Vigilància i Control de l’Aire (Generalitat de Catalunya).

Quin soroll fem?

Descripció: taller de contaminació acústica amb sonòmetres. Horari: de 10.00 a 21.00 h (visites escoles de 10.00 a 13.00 h i de 15.00 a 17.00 h). Entitat organitzadora: Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona.

Maleta pedagògica

Descripció: presentació d’un nou material pedagògic per al professorat, el qual podrà circular entre les escoles per explicar què és la contaminació atmosfèrica, com es mesura i com ens afecta. També tallers per a l’alumnat. Horari: de 10.00 a 20.00 h. Entitat organitzadora: Ajuntament de Barcelona.

Fins on t’arriben els fums?

Descripció: Activitat on es visualitza de manera lúdica la trajectòria de les partícules de pols que hi ha a l’ambient quan respirem i entren al nostre cos. Horari: De 9 a 13 h i de 15 a 17 h, per les escoles. L’activitat dura 30 minuts. Apte per a tots els nivells educatius .Entitat organitzadora: Ajuntament de Barcelona.

Abaixa’t els fums: la qualitat de l’aire

Descripció: Reflexió sobre el model de ciutat i com ens afecta la contaminació atmosfèrica a la salut de la ciutat de Barcelona. Horari: de 10.00 a 20.00h. Entitat organitzadora: Ajuntament de Barcelona.

Punt informatiu de la Zona de Baixes Emissions

Descripció: punt itinerant de petit format que permet explicar les actuacions municipals previstes i les implicacions en la mobilitat personal que comporta la implantació de la Zona de Baixes Emissions de Barcelona. Horari: de 12.00 a 14.00 h i de 16.00 a 18.00 h. Entitat organitzadora: Ajuntament de Barcelona.

Contaminació atmosfèrica i acústica abans i durant el Dia sense Cotxes

Descripció: realment, l’aire està més net si no circulen vehicles motoritzats? Hi ha menys soroll? En aquest espai es podran visualitzar dades de contaminació atmosfèrica i de soroll abans i durant el Dia sense Cotxes. Els veïns participaran en les lectures d’aquests indicadors i es mostraran aparells de mesura i vídeos divulgatius. Horari: de 10.00 a 20.00 h. Entitat organitzadora: Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (Iaac), ISGlobal i Ideas for Change.

Salut i contaminació atmosfèrica

Descripció: difusió sobre els efectes perjudicials de la contaminació atmosfèrica sobre la salut.

Horari: de 10.00 a 20.00 h.

Entitat organitzadora: Agència de Salut Pública de Barcelona.