Punts informatius itinerants sobre la qualitat de l'aire i la nova Zona de Baixes Emisions

Els punts informatius ofereixen dades de la qualitat de l'aire de la ciutat, els efectes en la salut, i informen sobre la nova Zona de baixes emissions de l'àmbit rondes, que entrarà en vigor a partir de l'1 de desembre com a mesura de protecció de l'aire a la ciutat.

En el marc de la campanya d’informació de les mesures municipals per protegir la qualitat de l’aire que respirem i combatre la contaminació, l’Ajuntament de Barcelona té previst ubicar dos punts informatius itinerants, del 23 d’octubre i fins al 15 de desembre, pels diferents barris de la ciutat.

Els punts informatius ofereixen dades de la qualitat de l’aire de la ciutat, els efectes en la salut, i informen sobre la nova Zona de baixes emissions de l’àmbit rondes, que entrarà en vigor a partir de l’1 de desembre com a mesura de protecció de l’aire a la ciutat.

Els punts estaran presents del 23 al 27 d’octubre als barris d’Hostafrancs, Sants, la Dreta de l’Eixample, Fort Pienc i la Sagrada Família.

La setmana del 6 al 10 de novembre els punts estaran presents als barris de la vila de Gràcia, Camp d’en Grassot – Gràcia Nova, Horta, El Carmel, El Baix Guinardó, Sant Genís dels Agudells o la Vall d’Hebrón.

La setmana del 13 al 17 de novembre els punts estarán presents als barrios de Ciutat Meridiana, Vilapiscina i Torre Llobeta, Prosperitat, Vedrum, Canyelles, Raval, Barri Gòtic, Sant Pere Santa Caterina i la Ribera, y Barceloneta.

D’altra banda, els punts s’ubicaran, del 20 al 24 de novembre al districte de Sarrià-Sant Gervasi i Les Corts.

Progressivament, i fins a finals d’any, visitaran altres punts de la ciutat.

La lluita contra la contaminació, una prioritat

La Zona de baixes emissions de l’àmbit rondes és una nova delimitació territorial de més de 95 km2 que inclou Barcelona i els municipis circumdants a les rondes on es preveu restringir progressivament la circulació de vehicles més contaminants a partir de l’1 de desembre de 2017.

Durant el 2017 i fins al 2020 aquesta restricció només serà efectiva per als turismes sense etiqueta de la DGT i furgonetes anteriors a Euro1 i només en dies d’episodi de contaminació decretat per la Generalitat de Catalunya.

Més de dues-centes ciutats d’Europa ja disposen de zones de baixes emissions on es restringeix l’accés als vehicles més contaminants com una de les mesures més efectives a favor de la qualitat de l’aire.

La contaminació de l’aire és un dels principals problemes de salut pública de la Unió Europea, on causa 300.000 morts prematures cada any. L’origen principal de l’elevada contaminació que es registra a la ciutat de Barcelona prové principalment del trànsit de vehicles.

A Barcelona es produeixen puntualment pics de contaminació, però els registres diaris de partícules en suspensió (PM10) i gas contaminant (NO2) es mantenen massa elevats i sotmeten diàriament la població a un aire perjudicial per a la salut.