You are here

Espectacle “Poncia”, de Luis Luque

Enmig d’una tempesta de boira, Poncia, la criada de Bernarda Alba, resa per la mort d’Adela. La casa s’ha sumit en una mar de silenci. Poncia parla sola, però també amb Bernarda i les seves filles. Amb Lolita Flores com a protagonista.

Les intervencions del personatge de Poncia a l’obra de Federico García Lorca La casa de Bernarda Alba són el punt de partida d’aquest text, una profunda anàlisi del personatge que converteix els seus diàlegs originals en reflexió, soliloquis, diàlegs amb fantasmes i ombres. D’aquesta manera, s’il·lumina una nova mirada dins de la casa. Si en l’obra original assistim a una successió de fets que es desenvolupen en ordre cronològic, en aquesta Poncia interpretada per Lolita Flores escoltem el personatge després del xoc que li causa el suïcidi d’Adela.

La llengua de Poncia es deslliga en un lloc i en un temps prohibits per a les paraules. Ajusta comptes amb les habitants de la casa i demostra simpatia per la més jove de les filles, la reivindica. ”Poncia sempre m’ha suggestionat com cap altre personatge dels que habiten a la casa de Bernarda Alba —explica l’autor i director, Luis Luque—. Els personatges de les criades oculten un enigma interessant: són testimonis dels avatars dels seus amos, coneixen la veritat de l’interior de les llars i posseeixen la filosofia oculta de les classes populars”. Escoltarem, doncs, la veu d’una criada il·luminant els racons foscos que ens deixava l’obra de Lorca. Suïcidi, llibertat, culpa, classe, educació i sexe... De tot això parla Poncia amb la veu de qui ha estat maltractada i ha hagut d’estar callada durant un llarg període. Ara, però, Poncia ens obre la seva ànima per insistir en la necessitat d’estimar-nos en llibertat.

Poncia és un text escrit i dirigit per Luis Luque Cabrera, director d’escena i dramaturg madrileny que, des del 2019, és director artístic adjunt del Teatro Español i de les Naves del Español en Matadero.

Una coproducció de Pentación Espectáculos i Teatro Español.

Amb el suport de l’ICEC (Institut Català de les Empreses Culturals) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; l’Ajuntament de Barcelona, i l’INAEM (Instituto Nacional de Artes Escénicas y de la Música) del Ministeri de Cultura del Govern d’Espanya.

Amb el finançament de la Unió Europea, Fons Next Generation, Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (Govern d’Espanya) i Next Generation Catalunya (Generalitat de Catalunya).

Text: Luis Luque (a partir de La casa de Bernarda Alba , de Federico García Lorca) Direcció: Luis Luque Composició de música original: Luis Miguel Cobo Intèrpret: Lolita Flores Disseny d’espai escènic: Mónica Boromello Disseny de vestuari: Almudena Rodríguez Huertas Disseny d’il·luminació: Paco Ariza Ajudant de direcció: Álvaro Lizarrondo

Productor: Jesús Cimarro Cap tècnic del teatre: Roger Muñoz Màrqueting i comunicació: Focus Fotografia: Javier Naval Aplicacions gràfiques: Santi&Kco

Horaris

Error del Plànol BCN
No s’ha pogut carregar Plànol BCN degut a la configuració errònia dels paràmetres.

Teatre Goya

Adreça:
C Joaquín Costa, 68
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
el Raval
Població:
Barcelona

Notícies

Les millors activitats per viure la Diada de Sant Jordi en família

18/04/2024

Durant aquests dies hi haurà contacontes, passis de pel·lícules, tallers i un llarg etcètera d'activitats per gaudir de la cultura en família.

No et perdis les activitats que formen part de l’exposició: Si plou així, que no escampi!

11/04/2024

El diumenge 28 d’abril i el dijous 9 de maig hi haurà dues visites comentades que formen part de l’exposició: Si plou així, que no escampi! Serà una oportunitat per descobrir més sobre aquesta mostra col·laborativa.

Vídeo

Fem un recorregut pels espais de la Fabra i Coats i el dia a dia de les entitats que acull el recinte.
Cultura, creativitat, història i educació conviuen en més de 20.000m2 de naus rehabilitades, testimoni del passat industrial del Districte de Sant Andreu.