You are here

Arriba el Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya

Cultura i lleure. De l’11 al 15 de maig tindrà lloc a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats . El Festival neix de l’impuls de més de 20 organitzacions relacionades amb la creació com a eina de transformació social, amb el lideratge i coordinació de Basket Beat.

De l’11 al 15 de maig tindrà lloc a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats de Barcelona la primera edició del FAACCC (Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya). El Festival FAACCC neix de l’impuls de més de 20 organitzacions relacionades amb la creació com a eina de transformació social, amb el lideratge i coordinació de Basket Beat. El FAACCC inclourà més de 40 activitats com tallers, espectacles, música, performances, conferències i d’altres activitats tant gratuïtes com de pagament. Hugo Cruz, Cristina Morales, Allan Owens, Melissa Lima Caminha, Pedro García Olivo, Eugene van Erven seran alguns dels participants de la primera edició del FAACCC.

Pot l’art canviar el món? Pot la creació artística ser l’eina d’acció política, social i d’educació definitiva? Amb un sí rotund com a resposta i fruit d’anys d’experiència del gran impulsor d’aquest festival, Basket Beat, neix el FAACCC, la primera edició d’un esdeveniment que arriba a la Fabra i Coats amb gran ambició, i gràcies a la unió de desenes d’organitzacions que convertiran Barcelona en l’epicentre europeu de la cultura comunitària.

Entre les prop de 40 activitats programades, n’hi ha tant de pagament com gratuïtes, i destaquen: el primer congrés acadèmic sobre les Arts Comunitàries fet a casa nostra – el taller de dansa i reflexió feminista “Cuerpo Problema” amb Élise Moreau i Cristina Morales, que també participarà a la taula “Cossos i feminismes: desdibuixant fronteres”- una recollida d’aliments que s’anaven a llençar i amb el que es farà el dinar del divendres – un taller de gamelan, un conjunt d’instruments de percussió i gongs que es toca entre 25 persones- una àgora oberta del sector, amb la participació de prop de 140 entitats- la xerrada Reinvencions perverses de l’escolaamb Pedro García Olivo – el taller de body percussion a una de les places emblemàtiques de Sant Andreu- o, entre moltes altres, una marató de ràdio comunitària i Salut Mental amb L’Altre Festival, KRadioK, Gigantes y Molinos, La Locomotora i Basket Beat.

El FAACCC comptarà amb la participació d’algunes de les veus més conegudes d’una nova forma d’entendre la relació entre societat i creació, com l’escriptora Cristina Morales- el director del festival Mexe (Encontro Internacional de Arte e Comunidade) i investigador de la Facultad de Psicología y Ciencias de la Educación de la Universidad de Oporto Hugo Cruz – Eugene van Erven de la Universitat d’Utrecht i l’ICAF- Allan Owens de l’Universitat de Chester i codirector del RECAP- Melissa Lima Caminha pallassa de l’Escola Universitària ERAM – Natxo Tarrés de la banda Gossos – l’artista Marta Ricart, el filòsof i escriptor promovedor de l’antipedagogia i crític radical de les societats democràtiques occidentals Pedro García Olivo – o Josep Mª Aragay director de Basket Beat.

El FAACCC pretén reconèixer el protagonisme de les comunitats com a creadores, facilitar els espais de trobada entre persones, fer valer el vessant polític de les arts comunitàries, construir espais de reflexió per tal d’acompanyar la professionalització, ètica i dinàmiques del sector i visibilitzar Catalunya en el mapa internacional de les Arts Comunitàries, però també debatre la institucionalització i despolitització actual així com confrontar els models culturals i de governança per generar espais de cultura democràtica.

En paraules del director del FAACCC Josep Mª Aragay “Després de combinar intensament pràctica i teorització; viatjar, visitar i realitzar projectes a més de quinze països; participar de les principals jornades internacionals del sector; entendre que fem més que tocar les pilotes i voler relacionar-nos d’altres maneres com a entitat, des de Basket Beat vàrem pensar que era necessari iniciar la construcció d’un festival de les arts comunitàries que radicalment ens reconeixés a totes.”

Notícies

El programa de LiteralBCN 2021 arriba carregat d'activitats

11/05/2021

Cultura. Us expliquem les més destacades en aquesta notícia, en què també podeu descarregar el programa d'activitats complet.

L’edició 2021 de la Fira LITERAL tindrà lloc els dies 22 i 23 de maig

22/04/2021

Cultura. La fira d’idees i llibres radicals, celebrarà la seva 7a edició al recinte de la Fabra i Coats, a Barcelona. L’organització està treballant per garantir tots els protocols sanitaris i de...

Vídeo

Fem un recorregut pels espais de la Fabra i Coats i el dia a dia de les entitats que acull el recinte.
Cultura, creativitat, història i educació conviuen en més de 20.000m2 de naus rehabilitades, testimoni del passat industrial del Districte de Sant Andreu.