You are here

El túnel dels colors

Qui, a partir d'ara visiti l'Institut Martí Pous, que es troba dins del recinte de la Fabra i Coats, tindrà l'oportunitat de veure una autèntica meravella d'art urbà.

Qui, a partir d'ara visiti l'Institut Martí Pous, que es troba dins del recinte de la Fabra i Coats, tindrà l'oportunitat de veure una autèntica meravella d'art urbà.

La intervenció artística cobra més valor si se sap que es tracta d’una idea pensada per l’alumnat i portada a terme pels nois i noies i les seves famílies, amb l’ajuda de Contorno Urbano, la primera i única fundació a Espanya dedicada a la creativitat urbana, l’art urbà i la participació social. La Fundació Contorno Urbano està radicada a L’Hospitalet i va néixer el 2017 a partir de l’Associació Cultural L’Hurbart i Kaligrafics, dues entitats culturals vinculades a l’art a l’espai públic, l’educació i la creativitat urbana. La intervenció artística es va realitzar en dues sessions de tres hores cadascuna el 29 de setembre i el 2 d’octubre.

Aquesta activitat es va poder dur a terme gràcies a una subvenció de l’Affac i la gestió de l’AFA de l’institut, amb el guiatge de la Ninoska, coordinadora de Contorno Urbano i l’Edu, un dels artistes de la Fundació. Per la seva part, el centre escolar va facilitar l’espai i des de l’inici, va donar suport a la iniciativa i es va posar a disposició pel que fes falta. La idea va sorgir de l’alumnat, i l’institut va donar total llibertat per triar el tema i l’espai: “(…) van ser els nois i noies qui van idear el mural i van proposar les peces d’engranatge unides per un fil i amb l’acabament d’una paraula que definís l’escola. El procés creatiu va ser molt bonic i els nois i noies van anar tots a una, cosa que ens va sorprendre, sobretot perquè alguns ni es coneixien, ja que eren de cursos diferents”, explica la Patrícia Lemos, de l’AFA de l’institut.

Ara, aquell túnel de color gris metàl·lic trist llueix alegre. Es va escollir el túnel exterior perquè els murs de Can Fabra no podien ser intervinguts; tampoc l’espai interior. “Necessitàvem una paret de 5 m x 5 m, però no teníem massa marge, així que vam decidir fer la intervenció al túnel. A més, vam pensar que podia anar en la línia de transformació de l’espai de pati que hi ha projectada per a aquest curs”. A l’activitat van participar un total de 14 famílies, i moltes, malauradament, van quedar fora per temes d’espai. “Les famílies vam aprendre molt i el resultat ha quedat genial. El millor de tot és que ens ho vam passar genial”. La Patrícia assegura que aquests tipus d’iniciatives són molt positives per diversos motius. Un d’ells, és que tant els joves com les famílies van poder trobar-se “en un moment en el qual als progenitors ens consta una mica dur a terme activitats conjuntes amb els nostres adolescents”.

A causa de l’èxit de la iniciativa, des de l’AFA s’han pensat dues accions més en la mateixa línia: “volem demanar una altra vegada la subvenció per a l’activitat i volem continuar vinculats amb Contorno Urbano. Als nois i noies els va agradar moltíssim tot plegat, per tant estem pensant organitzar una activitat extraescolar d’art urbà. Als i les adolescents els resulta una idea molt atractiva”, conclou la Patrícia.

Notícies

Tornen els Tres Tombs de Sant Andreu

05/01/2022

Cultura Popular. La popular cavalcada es farà el proper diumenge 16 de gener a partir de les 11.30 h i s'haurà de desenvolupar amb respecte a les mesures de prevenció de la covid-19.

La Festa de Reis, als anys 50

05/01/2022

Als anys cinquanta, la Festa de Reis a la Fabra i Coats era un dia assenyalat al calendari per als fills i filles dels treballadors i treballadores de la Fàbrica.

Vídeo

Fem un recorregut pels espais de la Fabra i Coats i el dia a dia de les entitats que acull el recinte.
Cultura, creativitat, història i educació conviuen en més de 20.000m2 de naus rehabilitades, testimoni del passat industrial del Districte de Sant Andreu.