Declaració de Barcelona per l'alliberament de les patents

Els professionals, les agències públiques i les organitzacions internacionals de la salut global volem enviar un missatge des de Barcelona al món.

Barcelona, com bona part de les ciutats del planeta, ha vist emmalaltir milers de veïns i veïnes i ha patit la mort de centenars de persones estimades, la majoria gent gran. També ha viscut les restriccions dels drets i de les llibertats de la seva població. Malgrat l’esforç enorme de la ciutadania i les institucions, han augmentat les desigualtats, especialment les relacionades amb la salut.

A escala planetària, la pandèmia de la Covid-19, que va ser declarada fa un any, ha causat prop de 3 milions de morts segons l’Organització Mundial de la Salut. La malaltia també està fent augmentar la pobresa i les desigualtats arreu del món.

Després d’una gesta científica sense precedents, suportada amb molts fons públics, disposem de vacunes amb una eficàcia altíssima, que són la millor i potser l’única esperança per deixar enrere aquesta pandèmia. Malgrat això i com altres ciutats, Barcelona observa una vacunació inexplicablement alentida per un règim de producció i arribada de vacunes que es demostra insatisfactori i que fa allargar la sortida del túnel.

Malauradament, la producció i la distribució mundials de les vacunes s’evidencien limitades i desiguals. Les patents i el secretisme dels contractes en són, en aquest moment, les principals causes. Les empreses farmacèutiques tenen el monopoli de la producció, el subministrament i la distribució de les vacunes arreu del món i hi ha opacitat en els contractes i acords formalitzats amb els diferents països. Les administracions públiques han destinat molts recursos públics a aconseguir que les diferents empreses farmacèutiques poguessin desenvolupar i comercialitzar una vacuna. S’estima que la inversió pública global en la vacuna de la Covid-19 supera els 25.000 milions d’euros, incloent-hi la recerca bàsica, el desenvolupament i la compra avançada. Aquesta inversió pública, però, contrasta amb el fet que la gestió posterior de les patents està suposant uns grans beneficis per al sector privat que les té.

Davant d’una crisi global sense precedents, creiem necessàries mesures que estiguin a l’altura per respondre, per sobre de barreres i interessos, a criteris de salut pública i de justícia global. La situació actual de la pandèmia i el procés de vacunació enfront de la Covid-19 reuneixen totes aquelles característiques d’excepcionalitat, d’exigible equitat i d’interès per a la salut pública necessàries per legitimar aquestes peticions:

Exigim:

Als governants, sobretot a les autoritats estatals i europees, que activin els mecanismes excepcionals que preveu la legislació internacional, de manera que les indústries farmacèutiques que disposen de vacunes de provada eficàcia alliberin temporalment les patents, i permetin una transferència de coneixement i/o producció per accelerar al màxim la capacitat global de producció de les vacunes esmentades i, especialment, després de les inversions públiques multimilionàries concedides.

Que aquestes negociacions es duguin a terme amb transparència i que els acords establerts i les seves condicions es facin públics.

I per una qüestió d’ètica mèdica, de salut global i de drets humans, i per prevenir l’aparició i la disseminació de noves variants, que aquestes vacunes arribin a tots els racons del planeta per tal d’assegurar una cobertura global, seguint criteris de salut pública i començant per les treballadores i treballadors sanitaris i els col·lectius més vulnerables.

Demanem:

Als mitjans de comunicació que difonguin aquesta declaració i que ens ajudin a centrar i visibilitzar el debat. El problema fonamental és per què no s’habiliten els mecanismes extraordinaris previstos de compartició de coneixement i tecnologia, de transparència, que prioritzin, per sobre de qualsevol altra consideració, la salut i els drets fonamentals de les persones.

Convidem:

La societat en general, els sanitaris i sanitàries i els sectors econòmics més afectats que ens acompanyin i repliquin aquesta crida. Qualsevol causa que endarrereixi la vacunació massiva i global impacta en la recuperació de la normalitat. Més enllà de la capacitat de les autoritats locals i autonòmiques per fer equilibris entre incidències i restriccions, la vacunació és la millor i potser l’única opció per retornar a una vida lliure de pandèmia.

I finalment, convidem les persones, els nostres veïns, veïnes i conciutadans a donar-nos suport en aquest esforç i a signar algunes de les peticions públiques que s’han preparat a favor de la nostra demanda.

Barcelona, 13 d’abril de 2021.

 

Primers signants:

Agència de Salut Pública de Barcelona

Amnistia Internacional

Antoni Trilla (Hospital Clínic, Universitat de Barcelona i ISGlobal)

Col·legi Oficial de Metges de Barcelona

Institut de Salut Global Barcelona (ISGlobal)

Magda Campins, doctora en Medicina i Epidemiologia (Hospital Vall d’Hebron i Universitat Autònoma de Barcelona)

Medicus Mundi

Metges del Món

Metges Sense Fronteres

Oxfam Intermón

Rafael Vilasanjuan (ISGlobal)

Declaració de Barcelona per l'alliberament de les patents

 

Signants de la Declaració de Barcelona per l'alliberament de les patents

 • Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB)
 • Amnistia Internacional
 • Antoni Trilla, epidemiòleg de l’Hospital Clínic i catedràtic de la Universitat de Barcelona
 • Col·legi Oficial de Metges de Barcelona
 • Institut de Salut Global Barcelona (ISGlobal)
 • Magda Campins, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron
 • Medicus Mundi
 • Metges del Món
 • Metges Sense Fronteres
 • Oxfam Intermón
 • Rafael Vilasanjuan, director d’Anàlisi i Desenvolupament Global de l’ISGlobal

Adhesions* a la Declaració de Barcelona per l’alliberament de les patents

 • Ajuntament de Tortosa
 • Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
 • Fundación Vicente Ferrer
 • Justícia i Pau
 • Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC)
 • Sonrisas de Bombay

* Les organitzacions que vulguin comunicar la seva adhesió a la Declaració de Barcelona per l'alliberament de les patents poden fer-ho a través de l'adreça cooperaciointernacional@bcn.cat i s'inclouran en el llistat d'aquest apartat del web.