31 grans ciutats s’alien a Barcelona per fer front comú a les grans plataformes digitals

13/11/2018 - 15:48 h

Jorge Luis Fuentealba Diez

Durant la Sharing Cities Summit 2018 que se celebra a Barcelona, 42 ciutats, com Amsterdam, Barcelona, Lisboa, Madrid, Montreal, Nova York, París, São Paulo o Seül, han subscrit la Declaració de Principis i Compromisos de les Ciutats Col·laboratives. 

 

Durant la Sharing Cities Summit 2018 que se celebra a Barcelona entre el 12 i 15 de novembre, 31 ciutats d’arreu del món, com Amsterdam, Barcelona, Lisboa, Madrid, Montreal, Nova York, París, São Paulo, Seül, Milà o Viena, han subscrit la Declaració de Principis i Compromisos de les Ciutats Col·laboratives per reivindicar la sobirania de les ciutats i fer front comú a l’hora de negociar amb les grans plataformes digitals que generen un impacte negatiu amb la seva activitat econòmica, com s’ha fet evident amb exemples com Airbnb o Uber.

En deu punts, la declaració fixa els principis i compromisos de les ciutats per fer front als impactes disruptius de les noves plataformes digitals, i a la vegada, reconeix i proposa aprofitar les oportunitats de creixement econòmic i innovació que plantegen els models més responsables. D’altra banda, durant la trobada els representants de les ciutats també han debatut sobre com promoure i compartir models socialment responsables de l’economia col·laborativa.

El primer tinent d’alcaldia de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha destacat que aquesta aliança “suposa un sindicalisme municipalista en defensa de l’economia col·laborativa”. “L’objectiu bàsic és fer sentir la veu de les ciutats i que treballem plegades per aprofitar les oportunitats d’innovació que impliquen les plataformes digitals i la revolució tecnològica, però també per regular les gran plataformes globals que tenen impactes negatius en les ciutats”, ha dit Pisarello.

La Declaració va acompanyada d’un pla d’accions per implementar els principis consensuats durant el proper any. Aquest pla preveu establir una oficina amb seu a Barcelona des d’on, durant un any, les ciutats podran compartir informació, estratègies i marcs de negociació comuns. Estarà ubicada en el nou equipament de Barcelona Activa (InnoBA) dedicat a la innovació socieconòmica que obrirà les seves portes el pròxim 28 de novembre.

La cimera Sharing Cities està organitzada per l’Ajuntament de Barcelona (Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum amb la col·laboració de la Direcció de Relacions Internacionals) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC Dimmons Group).

Més informació: nota del Servei de Premsa de l’Ajuntament de Barcelona