Ada Colau és designada enviada especial per la relació de les ciutats amb les Nacions Unides

dl., 18/11/2019 - 12:26

Ada Colau al congrés mundial de CGLU.

Jorge Luis Fuentealba Diez

L’Assemblea General celebrada dins del sisè Congrés Mundial de CGLU va designar l’alcaldessa Ada Colau com a enviada especial per la relació de les ciutats amb les Nacions Unides durant els propers tres anys.

El 15 de novembre, l’Assemblea General de clausura del sisè Congrés Mundial de CGLU (Ciutats i Governs Locals Units, la principal xarxa mundial de ciutats), celebrat a Durban entre els dies 11 i 15 de novembre, va designar l’alcaldessa Ada Colau com a enviada especial per la relació de les ciutats amb les Nacions Unides durant els propers tres anys. D’aquesta manera, es consolida el paper de Barcelona, que segueix compromesa amb l’estructura de direcció de l’organització i reforça el seu rol amb aquest nou encàrrec. A més a més, la ciutat es manté com a seu central de la xarxa.

D’altra banda, el Congrés Mundial –que se celebra un cop cada tres anys i que enguany ha reunit prop de 3.000 delegats i delegades– va escollir l’alcalde de la ciutat marroquina d’Alhucemas, Mohamed Boudra, com a nou president de CGLU. Boudra i Colau van prendre la paraula en l’Assemblea General per destacar que la xarxa tanca el congrés de Durban unida i amb més capacitat d’incidir en l’agenda de reptes globals, que impacten directament sobre les ciutats, que concentren el 70% de la població mundial.

La tinent d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, que és la responsable de l’àrea de Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Barcelona, va destacar que la ciutat tanca amb èxit la seva participació en la principal cita internacional de ciutats i es consolida com una ciutat de referència al món. Bonet va remarcar la importància del lideratge de Barcelona en l’agenda internacional i l’enfortiment que suposa la nova responsabilitat, que fa de la capital catalana una veu global encara més rellevant.

CGLU agrupa més de 250.000 governs locals, metropolitans i regionals de 140 països, i la seva veu és cada cop més reconeguda per les administracions estatals i organismes internacionals. L’alcaldessa de Barcelona ha estat copresidenta de la xarxa des del seu últim congrés, celebrat a Bogotà l’any 2016, i ha pogut situar a l’agenda global diversos temes locals. Per exemple, al juliol de 2018 Ada Colau va presentar de la mà de CGLU la declaració “Ciutats per un habitatge adequat”, una aliança de ciutats pel dret a l’habitatge, a la seu de les Nacions Unides.

Com es va informar en una nota anterior sobre la participació de Barcelona en el Congrés Mundial, la ciutat va estar representada per l’alcaldessa Ada Colau, la tinent d’alcaldia Laia Bonet i el comissionat d’Agenda 2030 Miquel Rodríguez, que van intervenir en diverses sessions de la trobada.

Més informació i vídeos a nota del Servei de Premsa de l’Ajuntament de Barcelona
Imatge: CGLU