Ada Colau i Laia Bonet participen en el congrés mundial de CGLU, la principal xarxa de ciutats

dj., 14/11/2019 - 14:26

Ada Colau al congrés mundial de CGLU.

Jorge Luis Fuentealba Diez

L'alcaldessa Ada Colau, la tinenta d'alcaldia Laia Bonet i el comissionat Miquel Rodríguez van representar a l'Ajuntament de Barcelona en el sisè congrés mundial de CGLU celebrat a Durban.

L’alcaldessa Ada Colau va obrir el 13 de novembre una de les tres sessions plenàries del sisè congrés mundial de CGLU, que se celebra a la ciutat sud-africana de Durban entre els dies 11 i 15 de novembre amb la participació de 2.000 delegats i delegades representants de les principals àrees urbanes del món. Amb seu a Barcelona, CGLU (Ciutats i Governs Locals Units) és la principal xarxa internacional de ciutats i avui per avui és la principal interlocutora de les ciutats amb els Estats i amb altres institucions, com ara Nacions Unides.

L’alcaldessa de Barcelona és copresidenta de la xarxa des del seu últim congrés, celebrat a Bogotà l’any 2016, i ha mantingut els últims anys un paper destacat a CGLU, situant a l’agenda global la lluita de les ciutats contra l’especulació, el dret a l’habitatge, la gestió dels fluxos migratoris, l’emergència climàtica i el combat a les desigualtats. Per exemple, al juliol de 2018 Ada Colau va presentar de la mà de CGLU la declaració “Ciutats per un habitatge adequat”, una aliança de ciutats pel dret a l’habitatge, a la seu de les Nacions Unides.

En la sessió plenària, titulada “Reinventant la democràcia local”, Colau va dir que “els desafiaments són globals, però les respostes són a les ciutats” i que “les ciutats són agents claus, però les competències i els recursos estan a les mans dels Estats. Cal que els Estats vegin a les ciutats com a aliades i les dotin de més recursos i competències”. També van participar en la sessió, entre d’altres, l’alcalde de Montevideo, Christian di Candia; l’alcaldessa de Tunis, Souad Abderrahim; la ministra d’Habitat de Camerun, Celestine Ketcha Courtès, i el president del Club de Madrid, Vaira Vīķe-Freiberga. D’altra banda, l’alcaldessa de Barcelona també va participar en l’assemblea general de la xarxa, celebrada el 14 de novembre.

Laia Bonet, tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana de l’Ajuntament de Barcelona, va participar per primer cop al congrés de CGLU i va destacar que “és clau treballar en xarxa i cooperar” per poder fer realitat la implantació i desenvolupament dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Bonet va intervenir en la sessió “El futur de l’habitatge: els governs locals pel dret a un habitatge adequat”, en la qual va destacar la participació de Leilani Farha, relatora especial de les Nacions Unides per l’habitatge adequat. Bonet també va participar en la sessió “Desenvolupament Urbà Sostenible”.

L’Ajuntament de Barcelona també va estar representat pel comissionat d’Agenda 2030, Miquel Rodríguez, que va participar en les sessions “The Mediterranean accent of cities in the global governance agenda”, “VLRs – Building Blocks for a Community of Practice” i “The role of Agenda 2030 in creating citizenship: how can local governments use the SDGs to connect with their citizens?”.

Imatges: Ajuntament de Barcelona i CGLU.