Ada Colau posa en valor la cooperació entre ciutats en una conferència a la London School of Economics

09/06/2021 - 13:38 h

Jorge Luis Fuentealba Diez

Ada Colau va remarcar davant el públic de la LSE la importància de la creativitat i de la cooperació entre ciutats com formes de fer front a la manca de recursos dels governs locals.

El 8 de juny, l’alcaldessa Ada Colau va oferir la conferència online “La resposta de les grans ciutats als reptes del segle XXI”. L’acte va ser organitzat per la London School of Economics en el marc de la seva iniciativa “Shaping the Post-Covid World”, una sèrie de debats sobre la direcció que el món podria i hauria de prendre després de la crisi, i va ser conduit per Ricky Burdett, professor d’Estudis Urbans i director de LSE Cities i d’Urban Age a la LSE.

Ada Colau va remarcar la importància de la creativitat i de la cooperació entre ciutats com formes de fer front a la manca de recursos dels governs locals, tot i ser les administracions més properes a la ciutadania i per tant les que han de resoldre directament les necessitats i urgències derivades de l’actual crisi. En aquest sentit, va destacar el treball de Barcelona en el si de grans xarxes de ciutats com Ciutats i Governs Locals Units (CGLU) –de la qual és enviada especial davant les Nacions Unides–, Metropolis o C40. També va recordar que Barcelona col·labora de forma estreta amb diverses ciutats del món com ara Londres, París o Amsterdam, amb les quals treballa conjuntament i intercanvia solucions i experiències en temes com la mobilitat o l’habitatge.

D’altra banda, l’alcaldessa de Barcelona va subratllar la necessitat de construir ciutats de proporcions humanes i que això vol dir que la mesura de referència de la ciutat han de ser els seus membres més vulnerables: els nens, la gent gran, les dones i les persones amb diversitat funcional. Va puntualitzar que, com a mare i com a alcaldessa, creu que un bon indicador de la qualitat de la ciutat és la presència i el protagonisme dels nens i nenes a l’espai urbà, invitant al públic de l’acte a mirar la ciutat amb els ulls d’un nen o una nena: una ciutat on jugar, una ciutat on créixer i una ciutat on somiar.

Una ciutat on jugar és una ciutat pacificada i segura, i per a això cal recuperar l’espai públic per a la gent a través d’iniciatives com les superilles o el programa “Protegim escoles” de pacificació d’entorns escolars. Es tracta d’una ciutat on la gent no té pressa, i d’aquesta manera es fomenta el comerç local així com les relacions socials, que alhora fa barris també més segurs.

Una ciutat on créixer i desenvolupar-se plenament: per això cal tenir futur, per la qual cosa és imprescindible apostar per l’economia verda, la mobilitat sostenible, accedir al coneixement i la cultura i crear. Per exemple, quan es reimpulsa el districte 22@ s’està recuperant la tradició innovadora, emprenedora, productiva i de disseny de Barcelona; però també cal combinar treball i benestar: empreses tecnològiques i habitatge, espai verd i serveis públics, perquè sempre hi hagi comunitat fent ciutat.

Una ciutat on somiar: que els somnis no depenguin de la riquesa, del color de la pell, de l’origen, del gènere… en definitiva, una ciutat d’igualtat, inclusió i de justícia social: garantir el dret a l’habitatge, construint habitatge públic; protegir els ciutadans de l’especulació; democratitzar l’accés als béns comuns, per exemple amb l’elèctrica municipal, un operador públic d’energia renovable.