Ada Colau publica un article conjunt amb les alcaldesses i alcaldes de la xarxa CHANGE pel Dia Internacional de la Dona

08/03/2021 - 12:26 h

Jorge Luis Fuentealba Diez

L'article està signat per les alcaldesses i alcaldes de Barcelona, Ciutat de Mèxic, Freetown, Londres, Los Angeles i Tòquio.

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona 2021, les alcaldesses i alcaldes de les ciutats cofundadores de la City Hub and Network for Gender Equity (CHANGE)Ada Colau, alcaldessa de Barcelona; Claudia Sheinbaum, cap de govern de Ciutat de Mèxic; Yvonne Aki-Sawyerr, alcaldessa de Freetown; Sadiq Khan, alcalde de Londres; Eric Garcetti, alcalde de Los Angeles, i Koike Yuriko, governadora de Tòquio− publiquen l’article conjunt “8M: Ciutats unides per la igualtat de gènere“, en el que denuncien que els efectes socials de la pandèmia han estat més forts per les dones i les nenes tot i les diferències en els contextes geogràfics, socials i culturals.

Tot i estar-hi treballant des de finals de 2019, la xarxa CHANGE es va presentar públicament el 23 de novembre de 2020, enmig de la pandèmia: la Covid-19 ha fet més palesa la necessitat de col·laboració i la urgència de l’acció. Amb l’article, les ciutats membre volen reivindicar que per assolir l’equitat de gènere cal anar més enllà dels resultats i abordar els problemes i els mecanismes sistèmics que contribueixen a perpetuar les discriminacions i les desigualtats de gènere.

Segons l’article, “les dades mundials publicades per UN Women adverteixen que l’augment de la càrrega de cures que enfronten les dones a tot el món no només podria acabar amb 25 anys de progrés en la igualtat de gènere sinó que planteja un risc real de “tornar als estereotips de gènere de la dècada de 1950”. També subratlla que “els detalls i les estadístiques poden diferir d’una ciutat a una altra, o fins i tot d’un país a un altre, però la història és essencialment la mateixa. Les dones tenen més probabilitats de perdre els seus treballs, al mateix temps que realitzen treballs no remunerats en major mesura, assumeixen una responsabilitat desproporcionada de la cura dels nens i experimenten un major risc de violència de gènere“.

Pel que fa a Barcelona, l’article destaca que la ciutat “ha estat pionera en una iniciativa per millorar la vida de les mares solteres, i que al mateix temps ajuda a les unitats familiars que experimenten adversitats com malalties o ingressos baixos. El programa Concilia proporciona espais de cura infantil, dona suport al benestar mental de les mares i facilita la seva participació en cursos de formació, així com el seu retorn a la feina”.

Twitter. La xarxa CHANGE ha posat en marxa el Dia Internacional de la Dona 2021 el seu compte oficial, @CitiesChange.

Versió en anglès de l’article a The Independent