Barcelona aprova una declaració institucional de suport a les defensores dels drets humans a Mesoamèrica

17/10/2018 - 08:57 h

Redacció

Amb l'acord de tots els grups municipals s’aprova una declaració institucional per denunciar la violència contra les defensores de drets humans.

Amb l'acord de tots els grups municipals s’aprova una declaració institucional per denunciar la violència contra les defensores de drets humans.

 

Davant la gravetat que mostren les dades sobre les amenaces, atacs i assassinats contra dones defensores dels drets humans a tot el món, la Comissió de Presidència de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat una declaració institucional en la que s’exposa aquesta problemàtica i el compromís d’impulsar diferents mesures per a protegir les defensores de drets humans.

Aquesta declaració, proposada pel Grup municipal Barcelona en Comú i amb el suport de tota la resta de grups municipals, s’esdevé coincidint amb el 20è aniversari de la Declaració de Defensors i Defensores de l’ONU i el 5è de la Resolució sobre las Protecció de les Defensores de Drets Humans aprovada per l’Assemblea General el 18 de desembre del 2013.

Enguany però aquests aniversaris són un motiu per intensificar les accions de denúncia i de protecció atesa  la difícil situació en què viuen les persones activistes i defensores dels drets humans i que cada dia s’agreuja més. Segons l’Informe Anual de Front Line Defenders, el 2017 van ser assassinades més de 300 persones defensores de drets humans. La situació és especialment greu a Mèxic i Amèrica Central on, entre el 2012 i el 2016, el Sistema de Registre de la Iniciativa Mesoamericana de Defensores va documentar 3.885 atacs contra dones defensores i 53 assassinats. Durant aquest període aquests tipus d’agressions van augmentar un 253% i van ser perpetrades en un 59% per agents de l’Estat.