Barcelona comparteix amb ciutats europees visions per a la recuperació dels centres urbans

12/04/2021 - 12:00 h

Jorge Luis Fuentealba Diez

La sessió del dia 9 d’abril va oferir un diàleg entre representats polítics de les ciutats de Barcelona, Amsterdam, Florència, Gant, Ljubljana, Nantes i Praga.

Els dies 8 i 9 d’abril, el CIDOB i l’Ajuntament de Barcelona van organitzar, amb la col·laboració d’Eurocities, les sessions online “Cap a una recuperació sostenible del centre de la ciutat”. L’objectiu va ser discutir sobre com es concretarà la transició cap a aquesta recuperació i fins a quin punt un model de turisme urbà més sostenible comportarà no només diversificar les economies i els sectors minoristes dels centres urbans, sinó també el mercat de l’habitatge, l’oferta cultural i la vida de la ciutat en general.

La sessió del dia 9 d’abril va oferir un diàleg entre representants polítics de les ciutats participants, on van intervenir Laia Bonet, tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició digital, Esports i Coordinació territorial i metropolitana de Barcelona; Victor Everhardt, tinent d’alcaldia d’Economia, Finances i Turisme d’Amsterdam; Tjaša Ficko, tinenta d’alcaldia de Ljubljana; André Sobczak, vicepresident de Nantes Métropole; Hana Trestikova, regidora de Cultura, Conservació, Exposicions i Turisme de Praga; Cecilia Del Re, tinenta d’alcaldia de Turisme, Innovació, Medi Ambient i Urbanisme de Florència; Anna Lisa Boni, secretària general d’Eurocities, i Claudia Monteiro, membre del Parlament Europeu. Per part del CIDOB, van participar en la sessió el seu director, Pol Morillas, i Eva Garcia-Chueca, investigadora sènior del programa Ciutats Globals.

Laia Bonet va subratllar que la revitalització del centre de la ciutat passa per diversificar-ne el model econòmic i avançar cap a barris per treballar-hi, viure-hi i visitar, i que els sectors cultural, digital i de l’energia són la palanca de transformació.

Informe i grup de treball sobre la recuperació dels centres urbans

Durant la sessió es va presentar una versió preliminar de l’informe en que està treballant el programa Ciutats Globals del CIDOB a partir de la tasca del grup de treball que es va posar en marxa a finals de 2020 a iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona, per tal de compartir les actuacions i visions per la recuperació dels centres urbans en aquelles ciutats on aquest havia patit els efectes de l’excessiva turistificació.

Amb el suport d’Eurocities, el grup va quedar format per Barcelona, Amsterdam, Florència, Gant, Ljubljana, Nantes i Praga, ciutats amb una problemàtica similar tot i que afectades en graus diferents. L’objectiu: posar en comú les diferents iniciatives endegades per revitalitzar l’activitat a curt i a llarg termini per diversificar i recuperar per la ciutadania els centres de les ciutats, trobar nous espais i serveis pel veïnatge i treballar per assolir un turisme més sostenible pels barris del centre. Per part de Barcelona, han estat implicades en el grup de treball la Tercera Tinència d’Alcaldia, la Regidoria d’Habitatge i Rehabilitació, la Direcció de Promoció de la Ciutat i la Direcció de Relacions Internacionals.