Barcelona inaugura la major cimera de ciutats sobre economia col·laborativa feta fins ara

12/11/2018 - 11:04 h

Jorge Luis Fuentealba Diez

La cimera internacional de ciutats col·laboratives Sharing Cities Summit 2018 té lloc a Barcelona del 12 al 15 de novembre en el marc de l’Smart City Expo World Congress.

 

La cimera internacional de ciutats col·laboratives Sharing Cities Summit 2018 té lloc a Barcelona del 12 al 15 de novembre en el marc de l’Smart City Expo World Congress. La cimera, que és la continuació de la Sharing City Summit celebrada el 2017 a Nova York i de la Conferència City2City d’Amsterdam de 2016, compta amb la participació de Muhammad Yunus, Yochai Benkler, Juliet Schor i Rufus Pollock, entre d’altres. Amb 48 ciutats participants, és la major trobada global de ciutats feta fins ara per treballar conjuntament com gestionar les amenaces i les oportunitats que les plataformes i l’economia col·laborativa implica.

Fruit de la necessitat d’afrontar aquesta nova realitat, el 12 de novembre les ciutats participants presenten una declaració conjunta per regular l’economia de plataforma i identificar les que tenen un model d’economia col·laborativa. L’objectiu és definir el denominador comú de les iniciatives amb un model socialment responsable i de governança democràtica, amb polítiques de coneixement lliure, tecnologies obertes i un impacte social i ambiental positiu, i de les empreses que no el tenen malgrat operar amb plataformes equiparables.

La declaració anirà acompanyada d’un pla d’accions per implementar els principis consensuats durant el primer any. Aquest pla preveu establir una oficina amb seu a Barcelona des d’on les ciutats podran compartir informació, estratègies i marcs de negociació comuns.

Barcelona és una referència mundial en models socialment responsables de l’economia de plataforma, com demostra el recent treball d’investigació del grup Dimmons de la UOC, que es publica amb ocasió de la cimera. “Sharing Cities: A worldwide cities overview on platform economy policies with a focus on Barcelona” identifica 100 plataformes a Barcelona i analitza els deu casos més paradigmàtics que tenen un enfocament socialment responsable.

La cimera està organitzada per l’Ajuntament de Barcelona (Comissionat d’Economia Social,  Desenvolupament Local i Consum amb la col·laboració de la Direcció de Relacions Internacionals) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC Dimmons Group).

Amb informació d’Info Barcelona i de nota del Servei de Premsa de l’Ajuntament de Barcelona