Barcelona refugi en curt

18/06/2020 - 12:45 h

Redacció

Es presenta un nou recurs educatiu que apropa l'alumnat de la ciutat a les diverses realitats de les persones refugiades, especialment infants i joves.

Es presenta un nou recurs educatiu que apropa l'alumnat de la ciutat a les diverses realitats de les persones refugiades, especialment infants i joves.

El passat dia 17 de juny, mitjançant un webinar, es va donar a conèixer el projecte Barcelona refugi en curt de l’Associació Xarxa de Mitjans d’Educadors i Comunicadors (Teleduca), Edualter i Sodepau, que ha estat subvencionat per la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament.

L’objectiu del projecte és facilitar als centres educatius de Barcelona materials audiovisuals i didàctics, mitjançant un web, per abordar temes com: el refugi i l’asil, els desplaçaments que es veu obligada a fer la població o les causes que els originen, entre altres, des d’una perspectiva que permet vivenciar els fets i empatitzar-hi.

Com va destacar el David Llistar, director de Justícia Global i Cooperació Internacional, a la sessió de presentació, aquest projecte s’escau en un moment molt necessari de recursos educatius telemàtics i és un gran encert presentar la temàtica del desplaçament, el refugi i l’asil mitjançant el testimoni dels i de les protagonistes de forma tal que desperten empatia i entren a la pell dels infants i joves.

El curtmetratges, que incorporen una guia didàctica, són produccions de diferents països d’iniciatives privades, públiques i participatives que destaquen per tenir un alt valor educatiu, ja que treballen la justícia global, l’educació pels drets humans i l’educació per la pau. El projecte també inclou l’organització d’activitats complementàries de formació i dinamització i sessions de cinefòrum.

En un entorn com el que ens està deixant la COVID19 projectes com aquest són molt necessaris per no oblidar que la situació de vulneració de drets i de precarietat en que viuen moltes persones arreu del món no s’ha alleujat, ans al contrari. Segons dades de l’ACNUR, el 80 % de les persones refugiades es troben en països amb ingressos baixos o mitjans, en els que els sistemes de salut i sanejament són més dèbils que a Espanya, i es concentren en camps de refugiats superpoblats o en zones urbanes on els serveis mèdics i d’higiene no són adequats.