Camins, un land art per a Vallvidrera

03/07/2018 - 08:35 h

Districte Sarrià-Sant Gervasi

Medi ambient. Dos artistes de Land Art conjuntament amb l’escola Els Xiprers, han elaborat una exposició efímera i de caràcter natural al camí de les Nespreres oberta a tots els públics.

Victor Mata i Olga Ibars, veïns la ciutat i membres de Land Art Associació Catalunya, han creat, conjuntament amb l’alumnat de 5è de l’escola Els Xiprers, ‘Camins’, una instal•lació composta per diverses estructures vegetals, de caràcter efímer i que es podrà visitar durant els propers dies.

L’indret on han desenvolupat l’obra s’ubica a les instal·lacions d’un antic hort abandonat d’uns 2.000 m2, situat al camí de les Nespreres, a prop de la plaça de Vallvidrera a Barcelona. El parc de Collserola i el districte de Sarrià-Sant Gervasi han cedit aquest espai per fer-hi la intervenció artística. En el projecte també hi han col·laborat la Cooperativa de Consum Les Pujades, impulsora del projecte hortícola, i el Centre d’Acolliment de menors Mas Pins, col·laborador en la descontaminació de l’espai de treball.

La intervenció permet oferir a Barcelona un paisatge artialitzat i cultural per a ús de la ciutadania i la creació d’un espai d’experimentació d’art de la natura en un lloc proper a la ciutat. ‘Camins’, amb les seves espirals de més de dos-cents metres lineals fetes de branques, branquillons i fulles, fa referència als camins històrics de Vallvidrera, les vetes d’aigua que proveïen els horts i els camins vegetals que conformen les plantes en créixer. Les seves tiges, rizomes, lianes, circells, arrels i fulles prenen sentit al llarg de les giragonses dels espirals que recorren les terrasses de l’hort.

La resta d’estructures s’han realitzat amb troncs (Kasperle, Hàbitat, Parquet) i pedres
(Aigua) i en conjunt plasmen el significat d’ocupació humana i cultural del territori.

L’exposició es va inaugurar el dimecres, 27 de juny, mitjançant l’organització del Happening 2018, amb una performance de Laia Estruch i dues accions participatives que van fer referència a les aspiracions de llibertat, justícia, tolerància, i acolliment; i van proposar meditar, contemplar, idear, somiar i gaudir el silenci de l‘indret a través de la música.