El Pacte per Barcelona estableix la prioritat de consolidar el rol actiu de la ciutat en el context internacional

22/07/2020 - 10:18 h

Jorge Luis Fuentealba Diez

El 21 de juliol es va celebrar l’acte de presentació del document final del Pacte per Barcelona, que ha estat acordat per tots els grups municipals i més de 200 entitats, sindicats, món empresarial, recerca i cultura.

El 21 de juliol es va celebrar l’acte de presentació del document final del Pacte per Barcelona, que ha estat acordat per tots els grups municipals i més de 200 entitats, sindicats, món empresarial, recerca i cultura després d’un ampli procés de participació i debat iniciat arran de l’emergència sanitària de la Covid-19.

Van participar en l’acte l’alcaldessa Ada Colau, el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, i els presidents i presidentes de tots els grups municipals, Ernest Maragall (ERC); Elsa Artadi (Junts per Catalunya); Mari Luz Guilarte (Ciutadans); Josep Bou (PP); i Manuel Valls (Barcelona pel Canvi), juntament amb representants d’organitzacions i entitats participants. L’acte també va comptar amb les intervencions de Camil Ros (UGT), Javier Pacheco (CCOO), Àlex Goñi (PIMEC), Francina Alsina (Taula del Tercer Sector), Francesc Torres (UPC), Judith Carrera (CCCB), i Rafael Vilasanjuan (IS Global).

L’alcaldessa va destacar “l’exercici de responsabilitat, cessió i esforç en pro de l’acord, en un moment excepcional per les dificultats generades per la pandèmia, en un moment de crisi”. Per a Colau, “No es tracta de recuperar ni reimpulsar sinó de transformar, i en això cal reforçar els serveis públics sense excuses”. Jaume Collboni va remarcar com a grans valors del document i el procés “el diàleg, el pacte i el consens”, afegint que “ha de ser l’inici de les respostes de què canviarà a les nostres vides, a la nostra ciutat i a les ciutats del mon, com prioritzarem els nostres serveis públics, com serà la política climàtica, de lluita ‘contra les desigualtats, en definitiva l’agenda urbana”.


Deu objectius, un dels quals és consolidar el rol actiu de Barcelona en el context internacional

El pacte, que sorgeix com a eina des de l’Ajuntament de Barcelona per aprofitar tot el potencial de la ciutat per superar la crisi de la Covid-19 i generar un nou impuls per a la ciutat amb una visió metropolitana, presenta deu objectius que “són les prioritats entorn de les quals es vol bastir els grans consensos per impulsar la ciutat”. Segons el document, “tots ells tenen la mateixa rellevància perquè formen un conjunt: no s’entenen els uns sense els altres”.

Un d’aquests objectius és “consolidar el rol actiu de Barcelona en el context internacional, apostant per les xarxes de ciutats, la cooperació i el multilateralisme”, i inclou les línies següents:

  • Apostar per nous acords i xarxes amb altres ciutats, que fomentin aliances concretes, i intercanvi de coneixement i bones pràctiques.
  • Mobilitzar la xarxa de diplomàcia pública i civil i les seves connexions, que componen les entitats amb seu a Barcelona, per projectar la ciutat.
  • Crear un mecanisme de cooperació entre l’Ajuntament i les diverses organitzacions econòmiques i socials per concórrer a convocatòries i licitacions del pla de recuperació Next Generation UE i altres organismes internacionals. Col·laborar amb les institucions europees en la resposta als reptes post Covid-19.
  • Promoure candidatures de Barcelona com a seu d’organismes europeus i mundials, posant èmfasi també en aquells que estiguin relacionats amb la digitalització, la recerca i la innovació social.
  • Connectar i facilitar la interacció entre les iniciatives de la ciutat amb altres d’àmbit internacional i de cooperació per al desenvolupament, amb especial èmfasi a curt termini en els països en vies de desenvolupament on es donen contagis massius, cosa que perpetua la situació de pandèmia global.
  • Contribuir des de l’àmbit internacional a evitar que la pandèmia suposi un retrocés en els valors democràtics.

Els altres objectius del pacte

  • Reactivar i enfortir el teixit productiu i comercial de Barcelona, com a eix dinamitzador de l’economia i creador d’ocupació.
  • Apostar per sectors econòmics resilients i innovadors, afavorint la diversificació, gràcies a l’acceleració de la transformació digital i a la capacitat tecnològica de la ciutat.
  • Impulsar l’acció comunitària reforçant els serveis socials i la seva articulació amb el teixit social i d’entitats, per respondre a la crisi i a les noves vulnerabilitats que s’afegeixen a les desigualtats existents, apostant pel paper de les cures a la nostra societat.
  • Convertir l’habitatge en una resposta econòmica, social i ambiental a la crisi.
  • Enfortir el sistema sanitari i biomèdic de la ciutat, i així contribuir a millorar la salut de la ciutadania i a consolidar Barcelona com a ciutat avançada, segura i referent sanitari.
  • Avançar cap a un nou model urbà més basat en la proximitat, donant un nou impuls a la mobilitat sostenible, a la reducció de les emissions i a la renaturalització, i refermant el compromís per fer front a l’emergència climàtica.
  • Apostar per construir un sistema educatiu i una xarxa educadora que garanteixi la igualtat d’oportunitats i constitueixi l’eina bàsica per garantir l’equitat social. Potenciar el capital científic de la ciutat, el seu valor per definir estratègies de futur i consolidar Barcelona com a espai de recerca.
  • Promoure l’accés a la cultura, enfortint el capital cultural i creatiu de la ciutat com a patrimoni de primer nivell de Barcelona, factor de cohesió i de projecció internacional. Garantir l’accés universal de tota la ciutadania a l’esport, com a eina de salut i de construcció de xarxes associatives.
  • Reactivar la ciutat com a destinació turística urbana segura, de qualitat i sostenible, i com a centre d’intercanvi professional i de retenció i captació de talent.

Més informació