En licitació 60 quilòmetres de carril bici

02/01/2017 - 10:59 h

Ecologia Urbana

Infraestructura. Les empreses interessades ja poden presentar les seves ofertes per optar a un o més dels 4 lots que es liciten.

L’Estratègia de la bicicleta per Barcelona planteja, entre molt d’altres aspectes, la implantació de nous carrils bici per tota la ciutat, amb l’objectiu que a inicis de l’any 2019 la ciutat compti amb en total 308 Km de carrils bici.

Dins aquest marc d’actuació s’han impulsat nombrosos projectes de nous carrils o de millora dels existents, així com altres tipus d’actuacions i estratègies per millorar aquest mode de transport i la seva quota modal. Ara surt a licitació el primer paquet de carrils dels que ja és disposa d’un projecte bàsic redactat.

El Projecte Constructiu Base (PCB)

Un dels projectes impulsats durant els últims mesos, és el Projecte Constructiu Base (en endavant PCB). Aquest projecte es va començar a redactar el passat mes de juliol i ha estat estudiant uns 60 Km de nous carrils ubicats en tots els districtes de la ciutat i repartits en 30 actuacions de diversa mesura.

En el primer paquet es liciten 4 lots de carrils estructurats per eixos ciclistes en xarxa bàsica i en xarxa secundària:

Lot 1, xarxa secundària als districtes de Les Corts, Gràcia, Horta-Guinardó, Nou Barris,  Santa Andreu i Sant Martí

Albert Bastardas – Torre Melina, Aristides Maillol – Riera Blanca, Travessera de les Corts (entre Numància i av Sarrià), av de Vallcarca – Esteve Terrades, Av Rio de Janeiro, Segre, pg Santa Coloma, Dublin- Rovira Virgili, Degà Vehí, Pí Margall – Praga,  Onze de Setembre – pg Fabra i Puig, Cantabria – Santander, Pont del Treball Digne – Clara Zetkin, i Olesa -Garcilaso.

Lot 2, xarxa secundària als districtes de Sants-Montjuïc i Sarrià – Sant Gervasi

Av Reina Maria Cristina; av Parc Logístic; Mineria – antiga carretera del Prat – Urani – Energia – Foc; carrers: 62,  60, 1, 2, 3, 6, E i K del polígon de la Zona Franca;  av Pau Casals – Bori Fontestà – Tenor Viñas – Madrazo; Ganduxer – Escoles Pies; i Doctor Fleming.

Lot 3, xarxa bàsica eixos horitzontals

Ronda Universitat – ronda de Sant Pere, Gran via Carles III – Lesseps – Virrei Amat, Sant Antoni Maria Claret – Industria – Biscaia, i Berlín – Paris – Londres.

Lot 4, xarxa bàsica eixos verticals

Carrer Motors, pg de la Zona Franca, Sardenya – Ramon Trias Fargas, Jonquera – Bilbao – Navas de Tolosa, i cruïlles av Diagonal (Numància, Joan Güell, Pius XII).

Es preveu la seva aprovació inicial a mitjans de gener de 2017 i l’inici de la construcció dels carril bici cap el mes de juny. Les actuacions estudiades en el PCB es plantegen en tot l’ample de calçada, sense modificar voreres (a excepció d’algun carrer ja amb plataforma única), però sí modificant els carrils de trànsit rodat o les línies de serveis ja existents.

Els carrils bici del PCB s’han plantejat seguint les indicacions del Manual de disseny de carrils bici de Barcelona.

Podeu estar al cas  l’activitat de les obres al mapa del web d’obres seleccionant l’opció  “Millora de la xarxa de carrils bici”; al plànol BCN que ofereix el web de la Bicicleta i seguir el perfils de twitter @BCN_Mobilitat i @enbicixBCN on puntualment s’informa d’aquest desplegament.