L'Ajuntament de Barcelona presenta un pla per captar fons europeus de recuperació i assolir un nou model de ciutat més sostenible

30/12/2020 - 11:33 h

Redacció

La ciutat opta a una línia de subvencions europees de més de 70.000 milions d’euros.

El full de ruta “Barcelona, fem plans de futur” presenta les línies estratègiques per optar a les ajudes europees per a la recuperació econòmica amb set eixos clau per a la revitalització de la ciutat que tenen el suport d’actors econòmics, sociosanitaris i de l’àmbit de la innovació i la recerca.

L’alcaldessa Ada Colau i el primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, van presidir la presentació de “Barcelona, fem plans de futur”, el pla municipal amb les línies estratègiques per optar a les ajudes europees per a la recuperació econòmica de Barcelona i assolir un nou model de ciutat més sostenible ambientalment, socialment i econòmicament. També van participar en l’acte, que es va celebrar el 15 de desembre al Saló de Cent, representants dels agents econòmics i socials, sindicats, de l’àmbit de la recerca i les universitats a la ciutat, de les infraestructures sanitàries i del sector de la construcció, com Foment, Barcelona Global, Cercle d’Economia, el Barcelona Supercomputing Center, el BIST, les universitats públiques catalanes i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC).

El Fons de Recuperació Next Generation EU és un instrument dotat amb 750.000 milions d’euros que s’executarà en 2021, 2022 i 2023; concentrant el 70% del seu pressupost en 2021 i 2022. Espanya serà, després d’Itàlia, el país que més fons podrà rebre: 140.000 milions d’euros. El pla municipal s’ha dissenyat per optar a rebre subvencions procedents d’aquest fons, el 52% del qual s’atorgarà a projectes autonòmics o locals que presentin plans de recuperació de caràcter innovador i sostenible a escala mediambiental, social i econòmica.

Set eixos per reactivar la ciutat

“Barcelona, fem plans de futur”, que s’articula al voltant de set eixos estratègics, és el marc conceptual per al treball que es desenvoluparà a la secretaria tècnica liderada per la Tercera Tinència d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona. Cada eix reuneix una sèrie d’objectius per aprofitar al màxim els recursos europeus:

  • Impuls a l’economia: per generar ocupació de qualitat per contribuir a la redistribució de la riquesa i la recuperació social, diversificar l’economia per reduir la dependència del sector dels serveis i reforçar el comerç de proximitat i el teixit emprenedor.
  • Energies renovables i rehabilitació: per impulsar els plans de rehabilitació energètica d’edificis, incrementar el parc d’habitatges assequibles a través de la rehabilitació i consolidar el teixit empresarial al voltant de l’energia sostenible.
  • Transició digital justa: per reduir la bretxa digital i impulsar l’empoderament ciutadà, estendre l’ús de les noves tecnologies a tots els àmbits de la societat, desplegar la xarxa 5G i apostar per la sobirania digital.
  • Mobilitat sostenible: per consolidar un model de transport públic de qualitat que contribueixi a millorar la qualitat de l’aire i a enfortir les connexions metropolitanes, i per impulsar formes de desplaçament més sostenibles i el reaprofitament dels espais d’ús urbà.
  • Infraestructures sanitàries i socials: per millorar els equipaments sociosanitaris i digitalitzar-ne els recursos, consolidar el sector de l’assistència i la cura de les persones i garantir l’accés als serveis socials i sanitaris, especialment de les persones més vulnerables.
  • Innovació i coneixement: per revitalitzar l’ecosistema innovador barceloní amb la participació d’universitats, centres de recerca i empreses locals, nacionals i internacionals, i construir un model de desenvolupament econòmic competitiu i sostenible, d’acord amb l’Agenda 2030.
  • Recuperació de la natura: per impulsar un pla de recuperació dels ecosistemes urbans, amb una atenció especial als entorns del Besòs, i crear espais vinculats al gaudi de la natura i el lleure que promoguin la salut i el benestar comunitari.